Ciasto W-Z ze słonym karmelem
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- jajka 8 szt.
- kakao 125 g
- mąka pszenna 125 g
- cukier 200 g
- ajerkoniak 100 ml
- marmolada owocowa 100 g
Jak wykonać biszkopt?
- Wbij białka do metalowej miski i zacznij ubijać mikserem dodając później stopniowo cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie zwarta i zbita. Do ubitych białek dodaj żółtka i również ubijaj do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao, mieszaj delikatnie, aby masa nie „siadła”.
- Nagrzej piekarnik do temp. 175 st. C. Masę wlej do metalowej blaszki wyścielonej pergaminem i piecz około 23-30 minut. Po wystudzeniu przetnij blat na dwie części, polej ajerkoniakiem i posmaruj marmoladą owocową.
Składniki na bitą śmietanę:
- śmietana 36% do ubijania 1l
- cukier puder 200 g
- śmietana fix 2 opak.
Jak wykonać bitą śmietanę?
- Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita.
- Ubitą śmietaną posmaruj jedną cześć ciasta i przykryj drugim płatem, polej delikatnie jeszcze ajerkoniakiem. Zostaw ¼ śmietany do dekoracji.
Składniki na słony karmel
- cukier zwykły 200 g
- zimne masło 100 g
- słodka śmietana 36%
- sól morska 25g
Jak wykonać słony karmel?
- W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie - gdy cukier będzie nabierał złotego koloru - dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy.
- Dodaj śmietankę i gotuj aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.
Składniki na polewę czekoladową:
- słodka śmietana 36% 0,5 l
- czekolada deserowa 0,5 kg
- masło 100 g
Jak wykonać polewę czekoladową?
- W misce rozpuść czekoladę dodając do niej kawałki czekolady. Dodaj zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i świecąca.
- Masę karmelową nałóż na drugi płat ciasta i poczekaj, aż ostygnie. Całe ciasto zalej polewą czekoladową i udekoruj bitą śmietaną.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zimne nóżki z pianą octową
Składniki na zimne nóżki:
- golonka przednia 4 szt.
- racica wieprzowa z kością 4 szt.
- włoszczyzna 1 pęczek
- liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
- sól, pieprz w ziarnach, kminek po 1 małej łyżce
- natka pietruszki 1 pęczek
Jak wykonać zimne nóżki?
- Golonkę i racice wstaw do gotowania razem z pęczkiem włoszczyzny, ziołami i przyprawami. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Odcedź całość i dokładnie obierz mięso z kości. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, posiekaj świeżą natkę pietruszki i wszystko razem ułóż w szklanym naczyniu, zalewając później ugotowanym i odcedzonym wywarem.
Składniki na pianę octową:
- ocet winny jasny 150 ml
- woda 150 ml
- cukier 30g
- sól 5g
- stabilizator do piany 20g
Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj i przełóż do metalowego carnistra z nabojem CO2 i doładuj dwa razy. Gotową pianę nałóż na zimne nóżki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śledź w śmietanie w formie sushi z wasabi i imbirem marynowanym
Składniki na ryż do sushi:
- ryż do sushi 1 kg
- woda 1 l
- ocet ryżowy 200 ml
- cukier 200 g
- sól 20 g
- prażony ciemny sezam 10g
Ryż przełóż do małego garnka i kilku krotnie płucz w zimnej wodzie mieszając i gniotąc go rękoma. Gdy woda będzie przeźroczysta zalej ryż taką samą objętością wody 1:1 i wstaw do gotowania ze szczyptą soli. Gdy ryż się zagotuje wyłącz ogień i przykryty pokrywką rondel odstaw na 10 minut aby ryż napęczniał. Po tym czasie ryż przełóż na drewnianą deskę aby szybko ostygł.
Jak wykonać śledzia w śmietanie w formie sushi?
W rondelku zagrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Gdy składniki się rozpuszczą delikatnie przelej płyn do ryżu i wymieszaj. Do ryżu dodaj jeszcze ciemny prażony sezam.
- śledzie w oleju 0,5 kg
- zielony ogórek 1 szt.
- marchew 1 szt.
- pasta wasabi w tubce 1 szt.
- awokado miękkie 3 szt.
- marynowany imbir 50 g
- czerwony ryby kawior 50 g
- kwaśna śmietana gęsta 18% 200 ml
Na bambusowej macie rozłóż liście norii, ułóż na nich ryż i dodaj do środka plastry śledzia, ogórka i marchewki. Zwiń dokładnie i odstaw, aby się sushi "ściągnęło".
Wierzch posmaruj pastą wasabi, następnie, ułóż pocięte awokado, marynowany imbir i czerwony kawior. Osobno do sushi podaj kwaśną śmietanę.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma