Przepisy kulinarne

Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Dzisiaj królują u nas lata 80., nie tylko na parkiecie, macie do ćwiczeń czy w muzyce, ale też w kuchni. Sebastian Olma nie byłby jednak sobą, gdyby nie podkręcił klimatu sprzed czterech dekad, dlatego prezentuje nam lata 80. na miarę 2021 roku. Poznaj jego przepisy na ciasto W-Z ze słonym karmelem, zimne nóżki z pianą octową oraz śledzia w śmietanie w formie sushi.

Ciasto W-Z ze słonym karmelem

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • jajka 8 szt.
  • kakao 125 g
  • mąka pszenna 125 g
  • cukier 200 g
  • ajerkoniak 100 ml
  • marmolada owocowa 100 g

Jak wykonać biszkopt?

  1. Wbij białka do metalowej miski i zacznij ubijać mikserem dodając później stopniowo cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie zwarta i zbita. Do ubitych białek dodaj żółtka i również ubijaj do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao, mieszaj delikatnie, aby masa nie „siadła”.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 175 st. C. Masę wlej do metalowej blaszki wyścielonej pergaminem i piecz około 23-30 minut. Po wystudzeniu przetnij blat na dwie części, polej ajerkoniakiem i posmaruj marmoladą owocową.

Składniki na bitą śmietanę:

  • śmietana 36% do ubijania 1l
  • cukier puder 200 g
  • śmietana fix 2 opak.

Jak wykonać bitą śmietanę?

  1. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita.
  2. Ubitą śmietaną posmaruj jedną cześć ciasta i przykryj drugim płatem, polej delikatnie jeszcze ajerkoniakiem. Zostaw ¼ śmietany do dekoracji.

Składniki na słony karmel

  • cukier zwykły 200 g
  • zimne masło 100 g
  • słodka śmietana 36%
  • sól morska 25g

Jak wykonać słony karmel?

  1. W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie - gdy cukier będzie nabierał złotego koloru - dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy. 
  2. Dodaj śmietankę i gotuj aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

Składniki na polewę czekoladową:

  • słodka śmietana 36% 0,5 l
  • czekolada deserowa 0,5 kg
  • masło 100 g

Jak wykonać polewę czekoladową?

  1. W misce rozpuść czekoladę dodając do niej kawałki czekolady. Dodaj zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i świecąca.
  2. Masę karmelową nałóż na drugi płat ciasta i poczekaj, aż ostygnie. Całe ciasto zalej polewą czekoladową i udekoruj bitą śmietaną. 
Ciasto W-Z ze słonym karmelem. Przepis Sebastiana Olmy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zimne nóżki z pianą octową

Składniki na zimne nóżki:

  • golonka przednia 4 szt.
  • racica wieprzowa z kością 4 szt.
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
  • sól, pieprz w ziarnach, kminek po 1 małej łyżce
  • natka pietruszki 1 pęczek

Jak wykonać zimne nóżki?

  1. Golonkę i racice wstaw do gotowania razem z pęczkiem włoszczyzny, ziołami i przyprawami. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. 
  2. Odcedź całość i dokładnie obierz mięso z kości. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, posiekaj świeżą natkę pietruszki i wszystko razem ułóż w szklanym naczyniu, zalewając później ugotowanym i odcedzonym wywarem.

Składniki na pianę octową:

  • ocet winny jasny 150 ml
  • woda  150 ml
  • cukier  30g
  • sól 5g
  • stabilizator do piany 20g

Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj i przełóż do metalowego carnistra z nabojem CO2 i doładuj dwa razy. Gotową pianę nałóż na zimne nóżki. 

Zimne nóżki z pianą octową według przepisu Sebastiana Olmy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Śledź w śmietanie w formie sushi z wasabi i imbirem marynowanym

Składniki na ryż do sushi:

  • ryż do sushi 1 kg
  • woda 1 l
  • ocet ryżowy 200 ml
  • cukier 200 g
  • sól 20 g
  • prażony ciemny sezam  10g

Ryż przełóż do małego garnka i kilku krotnie płucz w zimnej wodzie mieszając i gniotąc go rękoma. Gdy woda będzie przeźroczysta zalej ryż taką samą objętością wody 1:1 i wstaw do gotowania ze szczyptą soli. Gdy ryż się zagotuje wyłącz ogień i przykryty pokrywką rondel odstaw na 10 minut aby ryż napęczniał. Po tym czasie ryż przełóż na drewnianą deskę aby szybko ostygł.

Jak wykonać śledzia w śmietanie w formie sushi?

W rondelku zagrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Gdy składniki się rozpuszczą delikatnie przelej płyn do ryżu i wymieszaj. Do ryżu dodaj jeszcze ciemny prażony sezam.

  • śledzie w oleju 0,5 kg
  • zielony ogórek 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • pasta wasabi w tubce 1 szt.
  • awokado miękkie  3 szt.
  • marynowany imbir 50 g
  • czerwony ryby kawior 50 g
  • kwaśna śmietana gęsta 18% 200 ml

Na bambusowej macie rozłóż liście norii, ułóż na nich ryż i dodaj do środka plastry śledzia, ogórka i marchewki. Zwiń dokładnie i odstaw, aby się sushi "ściągnęło".

Wierzch posmaruj pastą wasabi, następnie, ułóż pocięte awokado, marynowany imbir i czerwony kawior. Osobno do sushi podaj kwaśną śmietanę. 

Śledź w śmietanie w formie sushi z wasabi i imbirem marynowanym. Przepis Sebastiana Olmy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Sebastian Olma |
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0