Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Tofu nie musi być fu
Szukasz pomysłu na danie z tofu? Swoje sprawdzone przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Zobacz, jak przygotować: pad thai z tofu i krewetkami, sałatkę z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem, a także hummus podawany z chrupiącym tofu.

Pad thai z tofu i krewetkami

Składniki na pad thai z tofu:

Sos pad thai:

  • 6 łyżek pasty tamaryndowej
    • 150 ml sosu rybnego
      • 10 ml sosu sojowego
        • 2 krążki cukru palmowego

          Pad thai:

          • 4 łyżki oleju roślinnego
            • 1/2 cebuli
              • ząbek czosnku
                • 200 g tofu
                  • 2 jajka
                    • 12 krewetek
                      • 150 g makaronu ryżowego do pad thai
                        • sos pad thai
                          • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
                            • 3 garście kiełków sojowych świeżych
                              • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
                                • 2 limonki
                                  • płatki chili

                                    Jak przygotować pad thai z tofu?

                                    1. Sos pad thai: do rondelka wlewamy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (ok. 10-15 minut). Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
                                      1. Na woku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tofu pokrojone w kostkę półtoracentymetrową. Smażymy na dużym ogniu energicznie mieszając, aż tofu będzie mocno zarumienione.
                                        1. Dodajemy krewetki obrane z pancerzy, oczyszczone i przesmażamy ok. minutę. Następnie wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je na woku. Dodajemy makaron ryżowy przygotowany według opisu na opakowaniu i całość zalewamy sosem do pad thai. Całość mieszamy i łączymy ze sobą. Wsypujemy garść posiekanych orzeszków ziemnych, dodajemy sok z limonki, 2 garście kiełków sojowych i 2 łyżki kolendry. Lekko mieszamy i serwujemy.
                                          1. Na talerzu, obok makaronu, układamy po trochę świeżych kiełków sojowych, łyżeczkę posiekanych orzeszków, ćwiartkę limonki i odrobinę płatków chili.

                                            Sałatka z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem

                                            Składniki na sałatkę z marynowanym tofu:

                                            Marynowane tofu:

                                            • opakowanie twardego tofu
                                              • 2 łyżki sosu sojowego
                                                • 2 łyżki wody
                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                    • 2 łyżeczki sosu sriracha
                                                      • łyżeczka oleju sezamowego

                                                        Dressing:

                                                        • 3-4 łyżki sosu sojowego
                                                          • 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca
                                                            • 1/4 szklanki wody
                                                              • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
                                                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                  • 2 łyżeczki cukru
                                                                    • 2 łyżeczki octu ryżowego

                                                                      Do sałatki:

                                                                      • 8 dużych garści młodego szpinaku
                                                                        • starta marchewka
                                                                          • 1/2 ogórka
                                                                            • 1/2 czerwonej papryki
                                                                              • dojrzałe awokado
                                                                                • 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki
                                                                                  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu

                                                                                    Jak przygotować sałatkę z marynowanym tofu?

                                                                                    1. Marynowanie i smażenie tofu: tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy razem w misce i wrzucamy do środka tofu (czosnek przeciskamy przez praskę). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie na patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i obsmażamy tofu z każdej strony do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. Marynatę wlewamy na sam koniec i redukujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
                                                                                      1. Dressing: wszystkie składniki wkładamy do blendera (odkładamy 1,5 łyżki nasion prażonego sezamu). Dokładnie blendujemy, przelewamy do miseczki oraz dodajemy pozostałe nasiona sezamu.
                                                                                        1. Złożenie sałatki: do dużej miski wrzucamy szpinak, marchewkę ścieramy na tarce, awokado i paprykę kroimy w plasterki, a ogórka na połowę i w plastry. Mieszamy wszystko bardzo delikatnie, żeby nie zmiażdżyć awokado. Dodajemy wystudzone tofu. Całość posypujemy szczypiorem oraz ziarnami sezamu. Przed samym serwowaniem polewamy dressingiem.

                                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          Hummus z tofu podawany z chrupiącym tofu

                                                                                          Składniki na hummus z tofu:

                                                                                          Do tofu:

                                                                                          • 200 g świeżego tofu
                                                                                            • 2 łyżki pasty tahini
                                                                                              • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
                                                                                                • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                    • 1/3 szklanki kolendry
                                                                                                      • szczypta soli
                                                                                                        • krakersy

                                                                                                          Chrupiące tofu:

                                                                                                          • 4 plastry dwucentymetrowego tofu
                                                                                                            • 2 łyżeczki płatków chili
                                                                                                              • 2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                                                                • łyżeczka kuminu
                                                                                                                  • 1/3 łyżeczki soli
                                                                                                                    • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

                                                                                                                      Jak przygotować hummus z tofu?

                                                                                                                      1. Odkładamy 2 łyżki liści kolendry i następnie wszystkie składniki do tofu wkładamy do blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. W razie konieczności doprawiamy solą. Odkładamy na bok.
                                                                                                                        1. Plastry tofu obtaczamy w mieszance kuminu, papryki, chili i soli, i smażymy z każdej strony na patelni, aż stanie się chrupiące.
                                                                                                                          1. Tofu przekładamy do miseczki, na wierzch układamy smażone tofu, skrapiamy oliwą z oliwek oraz cytryną i posypujemy kolendrą.

                                                                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                                                                            Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

                                                                                                                            Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

                                                                                                                            Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości