Pad thai z tofu i krewetkami
Składniki na pad thai z tofu:
Sos pad thai:
- 6 łyżek pasty tamaryndowej
 - 150 ml sosu rybnego
 - 10 ml sosu sojowego
 - 2 krążki cukru palmowego
 
Pad thai:
- 4 łyżki oleju roślinnego
 - 1/2 cebuli
 - ząbek czosnku
 - 200 g tofu
 - 2 jajka
 - 12 krewetek
 - 150 g makaronu ryżowego do pad thai
 - sos pad thai
 - 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
 - 3 garście kiełków sojowych świeżych
 - 1/2 szklanki posiekanej kolendry
 - 2 limonki
 - płatki chili
 
Jak przygotować pad thai z tofu?
- Sos pad thai: do rondelka wlewamy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (ok. 10-15 minut). Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
 - Na woku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tofu pokrojone w kostkę półtoracentymetrową. Smażymy na dużym ogniu energicznie mieszając, aż tofu będzie mocno zarumienione.
 - Dodajemy krewetki obrane z pancerzy, oczyszczone i przesmażamy ok. minutę. Następnie wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je na woku. Dodajemy makaron ryżowy przygotowany według opisu na opakowaniu i całość zalewamy sosem do pad thai. Całość mieszamy i łączymy ze sobą. Wsypujemy garść posiekanych orzeszków ziemnych, dodajemy sok z limonki, 2 garście kiełków sojowych i 2 łyżki kolendry. Lekko mieszamy i serwujemy.
 - Na talerzu, obok makaronu, układamy po trochę świeżych kiełków sojowych, łyżeczkę posiekanych orzeszków, ćwiartkę limonki i odrobinę płatków chili.
 
Sałatka z marynowanym tofu, awokado i szpinakiem
Składniki na sałatkę z marynowanym tofu:
- opakowanie twardego tofu
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki wody
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżeczki sosu sriracha
 - łyżeczka oleju sezamowego
 
Dressing:
- 3-4 łyżki sosu sojowego
 - 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca
 - 1/4 szklanki wody
 - 3 łyżki prażonych nasion sezamu
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 2 łyżeczki cukru
 - 2 łyżeczki octu ryżowego
 
Do sałatki:
- 8 dużych garści młodego szpinaku
 - starta marchewka
 - 1/2 ogórka
 - 1/2 czerwonej papryki
 - dojrzałe awokado
 - 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki
 - 2 łyżki prażonych nasion sezamu
 
Jak przygotować sałatkę z marynowanym tofu?
- Marynowanie i smażenie tofu: tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy razem w misce i wrzucamy do środka tofu (czosnek przeciskamy przez praskę). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie na patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i obsmażamy tofu z każdej strony do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. Marynatę wlewamy na sam koniec i redukujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
 - Dressing: wszystkie składniki wkładamy do blendera (odkładamy 1,5 łyżki nasion prażonego sezamu). Dokładnie blendujemy, przelewamy do miseczki oraz dodajemy pozostałe nasiona sezamu.
 - Złożenie sałatki: do dużej miski wrzucamy szpinak, marchewkę ścieramy na tarce, awokado i paprykę kroimy w plasterki, a ogórka na połowę i w plastry. Mieszamy wszystko bardzo delikatnie, żeby nie zmiażdżyć awokado. Dodajemy wystudzone tofu. Całość posypujemy szczypiorem oraz ziarnami sezamu. Przed samym serwowaniem polewamy dressingiem.
 
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Hummus z tofu podawany z chrupiącym tofu
Składniki na hummus z tofu:
Do tofu:
- 200 g świeżego tofu
 - 2 łyżki pasty tahini
 - 4 ząbki czosnku, rozgniecione
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1/3 szklanki kolendry
 - szczypta soli
 - krakersy
 
Chrupiące tofu:
- 4 plastry dwucentymetrowego tofu
 - 2 łyżeczki płatków chili
 - 2 łyżeczki wędzonej papryki
 - łyżeczka kuminu
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
 
Jak przygotować hummus z tofu?
- Odkładamy 2 łyżki liści kolendry i następnie wszystkie składniki do tofu wkładamy do blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. W razie konieczności doprawiamy solą. Odkładamy na bok.
 - Plastry tofu obtaczamy w mieszance kuminu, papryki, chili i soli, i smażymy z każdej strony na patelni, aż stanie się chrupiące.
 - Tofu przekładamy do miseczki, na wierzch układamy smażone tofu, skrapiamy oliwą z oliwek oraz cytryną i posypujemy kolendrą.
 
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?
Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: