- Jak robiono kanapki w PRL-u?
- Kanapki na specjalne okazje
- Inspiracje i przepisy na kanapki z kuchni Warszawskiej
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Jak robiono kanapki w PRL-u?
Porady pochodzące z kultowej książki kucharskiej - "Kuchni Warszawskiej", mogą was zaskoczyć. Przede wszystkim kanapki przygotowywano z chleba... czerstwego. Najlepiej z dnia poprzedniego. Tylko do zawijanych kanapek używano świeżego chleba. Kluczowa była również grubość kromki, bo ta powinna wynosić od 7 do 10 mm. Co więcej, odkrajano skórki, nawet z bułek, jeśli to z nich przygotowywano tę przekąskę. Rozmiar samej kanapki również miał znaczenie, bo zalecany rozmiar to prostokąt o wymiarach 2,5 na 5 cm. Dopuszczane były jednak również wersje okrągłe, owalne, kwadratowe i trójkątne.
Tak przygotowane kromki smarowano masłem, pastą maślaną (tu znajdziecie przepisy na pasty maślane z PRL-u) i nie nakładano, a okładano różnymi dodatkami, np. serem, wędlinami, pomidorami, a nawet kawiorem czy łososiem.
Znano też wersję kanapek zanglicyzowaną - kiedy przykrywało się kromkę chleba z dodatkami drugą kromką, wtedy taką potrawę nazywano sandwiczem.
Co jeszcze było ważne? Czas. A konkretnie to, ile wcześniej należało kanapki przygotować. Mianowicie dwie godziny przed podaniem.
- Obeschnięte kanapki są niesmaczne i brzydko wyglądają - czytamy w książce kucharskiej.
A jak je podawać? Na tacach nakrytych serwetką.
Kanapki na specjalne okazje
Wbrew pozorom kanapki nie zawsze były podawane nie tylko jako śniadanie, ale również jako forma przystawki przed właściwym posiłkiem lub na specjalnych przyjęciach na "zimnym bufecie". Przygotowywane były w formie malutkich kanapeczek, które można było wziąć dwoma palcami i najlepiej, aby dało się je zjeść na kęs lub dwa.
- Najczęściej kanapki przygotowuje się w dużych ilościach - np. na przyjęcie gości zaproszonych na brydża. Często również kanapki podawane są w dniu zwykłym na drugie śniadanie lub kolację - czytamy w "Kuchni Warszawskiej".
A ile było ich potrzebnych, aby zadowolić pusty brzuch? "Licząc (w zależności od wielkości kanapek i ich jakości) po 8 do 10 i więcej na osobę, potrzeba 30-60 szt. dla rodziny składającej się z 4-5 osób".
Inspiracje i przepisy na kanapki z kuchni Warszawskiej
Kanapki angielskie
Plasterki chleba barowego posmarować masłem. Ułożyć na kromkach chleba kilka listków rzeżuchy przyprawionej sosem winegret, plasterek wędzonek boczku i skropić sokiem z cytryny.
Kanapki marokańskie
Posiekać 4 daktyle, utłuc w moździerzu 4 orzechy włoskie. Wymieszać trochę masła z taką samą ilością miodu i domieszać posiekane daktyle i utłuczone orzechy. Masą tą posmarować plasterki chleba barowego lekko przysmażonego na maśle.
Kanapki z pastą pomidorową
Kanapki posmarować pastą pomidorową i przybrać dwoma filetami ze śledzika.
Kanapki z zieloną papryką
2 strąki zielonej papryki wydrążyć i drobno pokroić. Wymieszać z posiekanym jajem ugotowanym na twardo, dodając majonezu. Posmarować chleb i przyprawić solą oraz pieprzem.
Kanapka wenecka
Zrobić bardzo gęsty majonez, domieszać łyżkę śmietanki, soku z cytryny i przecieru pomidorowego. Posmarować majonezem plasterki bułki, a na wierzch ułożyć gotowany zielony groszek.
Kanapki z łososiem lub tuńczykiem
Na chleb lub bułkę ułożyć cienkie plasterki łososia bądź tuńczyka, całość skropić sokiem z cytryny. Następnie 150 g ugotowanej ryby (tuńczyka lub łososia) utrzeć na pastę, dodać majonezu i nałożyć na kanapki. Całość skropić sokiem z cytryny i przybrać posiekaną natką pietruszki.
Kanapki z wędliną
Dwa plasterki chudej szynki posiekać, dodać trochę majonezu i smarować powstałą pastą kromki chleba. Przybrać je małymi listkami sałaty.
Innym sposobem było smarowanie okrągłych kromek masłem, a na każdym z nich kładło się plasterek pomidora i kilka plasterków parówki.
To jednak nie wszystkie propozycje podawania kanapek. Więcej przepisów znajdziesz w książce kucharskiej - "Kuchnia Warszawska".
Zobacz także:
- Najlepszy smak dzieciństwa - tak niektórzy określiliby tę przekąskę z PRL-u. Znasz ją?
- Rodzinne gotowanie Anny i Elżbiety Jarosik. Proste i szybkie przepisy na obiad oraz deser
- Quiz. Czy pamiętasz te dania? Kulinarna podróż w czasie do PRL-u
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuchnia Warszawska
Źródło zdjęcia głównego: Debby Lewis-Harrison/Getty Images