Ela i Ania - matka i córka. Obie aktywne aktorki, większość życia spędzają w teatrze. Czasu na gotowanie nie mają zbyt wiele, mają za to swoje sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą, są szybkie i pyszne. W dodatku można je zapakować w pudełko i zabrać do teatru, na plan zdjęciowy czy do każdej innej pracy. W naszej kuchni przyrządziły spaghetti a la Ela, leczo a la PRL, ciasto marchewkowe oraz shoty z kurkumy, imbiru i miodu. Przepisy znajdziesz poniżej.
Spaghetti a la Ela
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 cebule,
- puszka fasoli czerwonej,
- opakowanie makaronu spaghetti żytniego,
- kostka rosołowa warzywna,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- pieprz,
- sól,
- ziele angielskie,
- 5-6 grzybów suszonych,
- liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- olej.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy szklankę wody, do tego wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, ziele angielskie, a także suszone grzyby. Gotujemy. Potem cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy do garnka z przyprawami. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, a potem również wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy puszkę fasoli czerwonej i na końcu koncentrat pomidorowy. Później jeszcze dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos mieszamy z makaronem.
Leczo a la PRL
Składniki:
- 3 cukinie,
- 3 papryki czerwone (bo najsłodsze),
- 3 cebule,
- pieprz, sól, czerwona słodka sypana papryka,
- mieszanka suszonych warzyw i ziół,
- 5 pomidorów,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- passata pomidorowa,
- ketchup łagodny,
- 2 opakowania parówek drobiowych,
- żółty ser w kostce.
Przygotowanie:
Kroimy drobno cebulkę i smażymy na oliwie albo na masełku. Potem kroimy wzdłuż paprykę, a następnie na oliwie dusimy. Kiedy będzie bardziej miękka, dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Dodajemy przyprawy i podsmażoną cebulkę. Na sam koniec dodajemy pomidory (wcześniej je parzymy do drążenia w środku). Później dodajemy passatę pomidorową, trochę ketchupu łagodnego i na sam koniec żółty ser. Dodajemy też parówki i podsmażoną kiełbaskę z cebulką.
Ciasto marchewkowe
Składniki suche:
- 300 ml cukru
- 300 ml mąki tortowej
- 3 garści orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu, cukru waniliowego, sody.
Składniki mokre:
- 4 jajka,
- 150 ml oleju,
- 400 g marchewki.
Składniki na masę:
- serek naturalny,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Trzemy marchewkę na tarce z drobnymi oczkami, a potem ją odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy składniki suche w misce i do nich wlewamy olej z jajkami. Dobrze wszystko razem mieszamy i na końcu dodajemy marchewkę. Ciasto wlewamy do blachy średniej długości, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 50-60 minut do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 170 stopni.
Składniki na masę miksujemy i wkładamy do lodówki na godzinę. Potem albo polewamy tą masą ciasto, albo przekrajamy ciasto wpół i dajemy masę do środka. Można też podać masę obok do polewania.
Shoty z kurkumy, imbiru i miodu
Składniki:
- korzeń imbiru świeży,
- korzeń kurkumy świeży,
- pieprz mielony,
- 50 g miodu,
- 120 g soku wyciskanego świeżo z cytryny (tj. około 5-6 średnich cytryn).
Zobacz także:
- Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy
- Smaki rodzinnej tradycji, czyli dania kuchni polskiej z przepisów Sylwii Gliwy i Mieczysława Hryniewicza
- Kuchnia oscarowa. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na dania z kultowych filmów
Autor: Regina Łukasiewicz, Julianna Fall
Źródło: Elżbieta Jarosik i Anna Jarosik
Źródło zdjęcia głównego: Buena Vista Images/GettyImages