Rodzinne gotowanie Anny i Elżbiety Jarosik. Proste i szybkie przepisy na obiad oraz deser

Spaghetti
Dzień Spaghetti 2024! Poznaj najlepsze przepisy na to włoskie danie
Źródło: Buena Vista Images/GettyImages
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny weekendowy obiad, a do tego chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym deserem? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone przepisy zaprezentowały Anna i Elżbieta Jarosik.

Ela i Ania - matka i córka. Obie aktywne aktorki, większość życia spędzają w teatrze. Czasu na gotowanie nie mają zbyt wiele, mają za to swoje sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą, są szybkie i pyszne. W dodatku można je zapakować w pudełko i zabrać do teatru, na plan zdjęciowy czy do każdej innej pracy. W naszej kuchni przyrządziły spaghetti a la Ela, leczo a la PRL, ciasto marchewkowe oraz shoty z kurkumy, imbiru i miodu. Przepisy znajdziesz poniżej.

Spaghetti a la Ela

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego z indyka,
  • 2 cebule,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • opakowanie makaronu spaghetti żytniego,
  • kostka rosołowa warzywna,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • 5-6 grzybów suszonych,
  • liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy szklankę wody, do tego wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, ziele angielskie, a także suszone grzyby. Gotujemy. Potem cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy do garnka z przyprawami. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, a potem również wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy puszkę fasoli czerwonej i na końcu koncentrat pomidorowy. Później jeszcze dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos mieszamy z makaronem.

OLKU8330_Easy-Resize
OLKU8330_Easy-Resize

Leczo a la PRL

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 3 papryki czerwone (bo najsłodsze),
  • 3 cebule,
  • pieprz, sól, czerwona słodka sypana papryka,
  • mieszanka suszonych warzyw i ziół,
  • 5 pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • passata pomidorowa,
  • ketchup łagodny,
  • 2 opakowania parówek drobiowych,
  • żółty ser w kostce.

Przygotowanie:

Kroimy drobno cebulkę i smażymy na oliwie albo na masełku. Potem kroimy wzdłuż paprykę, a następnie na oliwie dusimy. Kiedy będzie bardziej miękka, dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Dodajemy przyprawy i podsmażoną cebulkę. Na sam koniec dodajemy pomidory (wcześniej je parzymy do drążenia w środku). Później dodajemy passatę pomidorową, trochę ketchupu łagodnego i na sam koniec żółty ser. Dodajemy też parówki i podsmażoną kiełbaskę z cebulką. 

OLKU8340_Easy-Resize
OLKU8340_Easy-Resize

Ciasto marchewkowe

Składniki suche:

  • 300 ml cukru
  • 300 ml mąki tortowej
  • 3 garści orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu, cukru waniliowego, sody.

Składniki mokre:

  • 4 jajka,
  • 150 ml oleju,
  • 400 g marchewki.

Składniki na masę:

  • serek naturalny,
  • 100 g miękkiego masła,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Trzemy marchewkę na tarce z drobnymi oczkami, a potem ją odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy składniki suche w misce i do nich wlewamy olej z jajkami. Dobrze wszystko razem mieszamy i na końcu dodajemy marchewkę. Ciasto wlewamy do blachy średniej długości, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 50-60 minut do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 170 stopni. 

Składniki na masę miksujemy i wkładamy do lodówki na godzinę. Potem albo polewamy tą masą ciasto, albo przekrajamy ciasto wpół i dajemy masę do środka. Można też podać masę obok do polewania.

OLKU8016_Easy-Resize
OLKU8016_Easy-Resize

Shoty z kurkumy, imbiru i miodu

Składniki:

  • korzeń imbiru świeży,
  • korzeń kurkumy świeży,
  • pieprz mielony,
  • 50 g miodu,
  • 120 g soku wyciskanego świeżo z cytryny (tj. około 5-6 średnich cytryn).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości