Piotr Kucharski przyrządził bataty ze szpinakiem, penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem, a także francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Do zrobienia tych potraw wykorzystał mrożone warzywa Frosta. Dzięki temu, że zostały zamrożone tuż po zbiorach, można cieszyć się smakiem świeżych warzyw nawet poza sezonem.
Bataty ze szpinakiem
Składniki:
- 4 średniej wielkości bataty,
- oliwa z oliwek,
- 100 g wędzonego boczku,
- opakowanie siekanego szpinaku Frosta,
- 100 ml śmietany 30%,
- 7-8 ząbków czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Bataty skropić oliwą z oliwek, wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez około 25-30 minut. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem dodać szpinak i dusić przez chwilę. Następnie dodać śmietanę i dusić całość na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Na sam koniec doprawić dużą ilością czosnku, soli i pieprzu. Bataty rozkroić na połowę, w środek wlać sos.
Penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem
Składniki:
- opakowanie makaronu penne (500 g),
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- duża cytryna,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 4 ząbki czosnku,
- opakowanie szpinaku w liściach Frosta,
- opakowanie sera feta.
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem na lekko rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć otartą skórkę z cytryny. Następnie wcisnąć sok i dusić całość przez chwilę. Dodać grubo zmielony pieprz oraz posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dodać też szpinak i dusić całość przez około 10 minut. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i podsmażyć całość przez kilka minut. Podawać posypane serem feta.
Francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem
Składniki:
- 4 duże kromki jasnego pieczywa na zakwasie,
- 2 jajka,
- kilka łyżek mleka,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz,
- masło do smażenia,
- cebula,
- 400 g pieczarek,
- opakowanie szpinaku w liściach Frosta,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
Dwa jajka rozmieszać z mlekiem, odrobiną soli, pieprzu i kurkumą. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, a potem dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Po kilku minutach dodać również szpinak i dusić całość przez około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie kromki chleba zanurzyć w masie jajeczno-mlecznej i usmażyć na maśle.
Jajka usmażyć na maśle, tak żeby żółtko było lejące. Na tostach ułożyć szpinak z pieczarkami, a na górę sadzone jajka.
Zobacz także:
- Gotowe pomysły na obiad od Piotra Kucharskiego. Poznajcie bazę pod smaczne i szybkie posiłki
- Szybki i smaczny obiad z mrożonych warzyw. Oto propozycje Piotra Kucharskiego
- Gotowe pomysły na obiad z warzywami. Jagna Niedzielska zaserwowała proste i smaczne dania
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News