Materiał promocyjny

Oryginalne pomysły na szybki i pyszny obiad ze szpinakiem. Przepisy Piotra Kucharskiego

Oryginalne pomysły na szybki i pyszny obiad ze szpinakiem. Przepisy Piotra Kucharskiego
Dziś na obiad będzie szpinak
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mrożone warzywa to prawdziwi sprzymierzeńcy w kuchni - są już umyte, pokrojone i gotowe do użycia, co oszczędza nasz czas i energię. Dzięki nim można stworzyć pyszne oraz szybkie dania obiadowe, które przypadną do gustu całej rodzinie. Przepisy na potrawy ze szpinakiem, które warto podać na obiad, zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.

Piotr Kucharski przyrządził bataty ze szpinakiem, penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem, a także francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Do zrobienia tych potraw wykorzystał mrożone warzywa Frosta. Dzięki temu, że zostały zamrożone tuż po zbiorach, można cieszyć się smakiem świeżych warzyw nawet poza sezonem. 

Bataty ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bataty,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • opakowanie siekanego szpinaku Frosta,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 7-8 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz.
Bataty ze szpinakiem
Bataty ze szpinakiem
Bataty ze szpinakiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Bataty skropić oliwą z oliwek, wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez około 25-30 minut. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem dodać szpinak i dusić przez chwilę. Następnie dodać śmietanę i dusić całość na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Na sam koniec doprawić dużą ilością czosnku, soli i pieprzu. Bataty rozkroić na połowę, w środek wlać sos. 

Penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem

Penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem
Penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem
Penne z cytryną, pieprzem i szpinakiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • opakowanie makaronu penne (500 g),
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • duża cytryna,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • opakowanie szpinaku w liściach Frosta,
  • opakowanie sera feta.

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem na lekko rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć otartą skórkę z cytryny. Następnie wcisnąć sok i dusić całość przez chwilę. Dodać grubo zmielony pieprz oraz posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dodać też szpinak i dusić całość przez około 10 minut. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i podsmażyć całość przez kilka minut. Podawać posypane serem feta.

Francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem

Składniki:

  • 4 duże kromki jasnego pieczywa na zakwasie,
  • 2 jajka,
  • kilka łyżek mleka,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz,
  • masło do smażenia,
  • cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • opakowanie szpinaku w liściach Frosta,
  • 4 jajka.
Francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem
Francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem
Francuskie tosty ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Dwa jajka rozmieszać z mlekiem, odrobiną soli, pieprzu i kurkumą. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, a potem dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Po kilku minutach dodać również szpinak i dusić całość przez około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie kromki chleba zanurzyć w masie jajeczno-mlecznej i usmażyć na maśle.

Jajka usmażyć na maśle, tak żeby żółtko było lejące. Na tostach ułożyć szpinak z pieczarkami, a na górę sadzone jajka.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości