Przyrządziła carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem, pieczoną fetę z papryką i pomidorkami, krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym, a także owoce zapiekane pod koglem-moglem.
Carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- opakowanie szpinaku,
- świeże maliny,
- natka pietruszki.
Składniki na zalewę:
- szklanka soku pomarańczowego,
- sok z 2 limonek,
- szklanka sosu sojowego,
- szklanka miodu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 kolby cynamonu.
Przygotowanie:
Zalewa: Suche przyprawy upraż na patelni. Wszystkie składniki gotuj przez ok. 5 minut.
Ostudzoną zalewą zalej kaczkę półsurową, pokrojoną w plastry. Kaczka przed zalaniem musi być powoli wytopiona od strony skóry i na chwilę zesmażona od drugiej strony. W środku musi być surowa.
Podanie: Na talerzu ułóż liście szpinaku. Zamarynowaną kaczkę ułóż na szpinaku, a danie udekoruj świeżymi malinami, posyp listkami natki pietruszki i obsyp świeżo mielonym pieprzem.
Pieczona feta z papryką i pomidorkami
Składniki:
- kostka greckiej fety,
- ząbek czosnku,
- papryka zielona,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- płatki chili.
Przygotowanie:
Do żaroodpornego naczynia wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posyp naczynie pokrojonym drobno czosnkiem. Ułóż na tym kostkę greckiej fety, kilka plasterków zielonej papryki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kilka liści bazylii i świeżego oregano, a następnie posyp płatkami chili i dodatkowo skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na około 15-20 minut. Serwuj z ciepłą ciabattą.
Krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym
Składniki:
- 5 małych bakłażanów,
- oliwa z oliwek,
- cebula pokrojona w plastry,
- łyżka kuminu,
- 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 2 duże pomidory malinowe,
- 350 ml bulionu warzywnego,
- 400 ml wody,
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 100 g kuskusu perłowego,
- sól i pieprz do smaku,
- bazylia do dekoracji.
Przygotowanie:
3 bakłażany przetnij wzdłuż na pół, natnij i posmaruj oliwą z oliwek. Później wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do miękkości przez około 20 minut. Pozostałe bakłażany potnij w kostkę około 2 cm, posyp solą i odsącz z wody na ręczniku papierowym. Po około 20 minutach rozłóż bakłażana na papierze do pieczenia i wstaw do pieca. Piecz do momentu, aż ranty bakłażana będą złote. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu kuskus perłowy.
Do garnka z grubym dnem wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, wsyp cebulę i kumin. Smaż na średnim ogniu przez około 7 minut. Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez kolejną minutę. Potem dodaj pomidory, bulion, wodę, czosnek, cukier, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie przy użyciu łyżki oddziel miąższ bakłażana od skóry. Przełóż miąższ do garnka z zupą. Potem zmiksuj całość na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Serwuj z kuskusem perłowym, cząstkami pieczonego bakłażana i listkami bazylii.
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Składniki:
- jabłko,
- 10 śliwek,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- mięta.
Przygotowanie:
Do ramekinów włóż dwie garści ulubionych owoców. W dużym naczyniu, przy użyciu rózgi lub blendera z rózgą, ubij żółtka z cukrem na gęsty, puszysty i jasny kogel-mogel. Tak przygotowany krem wyłóż na owoce. Potem wstaw miseczki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 15 minut. Serwuj z listkami świeżej mięty.
Zobacz także:
- Prosty przepis na karczek po królewsku
- Co na wykwintny obiad? Pomysły i propozycje dań
- Jak zrobić carpaccio z buraków? Najlepsze przepisy na włoskie danie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Magdalena Gadomska
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News