Chcesz uzyskać "efekt wow" na talerzu? Z tymi prostymi przepisami Magdy Gadomskiej to możliwe

Chcesz uzyskać "efekt wow" na talerzu? Z tymi prostymi przepisami Magdy Gadomskiej to możliwe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Efekt wow: w kuchni Magdy Gadomskiej
Efekt wow: w kuchni Magdy Gadomskiej
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Szukasz pomysłu na danie, które zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem, ale jednocześnie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni? Wypróbuj nasze wykwintne, lecz proste propozycje na obiad i kolację, które przy minimalnym nakładzie pracy zapewnią "efekt wow". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała je ekspertka kulinarna, Magdalena Gadomska.

Przyrządziła carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem, pieczoną fetę z papryką i pomidorkami, krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym, a także owoce zapiekane pod koglem-moglem.

Carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • opakowanie szpinaku,
  • świeże maliny,
  • natka pietruszki.

Składniki na zalewę:

  • szklanka soku pomarańczowego,
  • sok z 2 limonek,
  • szklanka sosu sojowego,
  • szklanka miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 kolby cynamonu.
Carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem
Carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem
Carpaccio z kaczki marynowanej w cytrusach, z malinami i szpinakiem

Przygotowanie:

Zalewa: Suche przyprawy upraż na patelni. Wszystkie składniki gotuj przez ok. 5 minut.

Ostudzoną zalewą zalej kaczkę półsurową, pokrojoną w plastry. Kaczka przed zalaniem musi być powoli wytopiona od strony skóry i na chwilę zesmażona od drugiej strony. W środku musi być surowa.

Podanie: Na talerzu ułóż liście szpinaku. Zamarynowaną kaczkę ułóż na szpinaku, a danie udekoruj świeżymi malinami, posyp listkami natki pietruszki i obsyp świeżo mielonym pieprzem.

Pieczona feta z papryką i pomidorkami

Składniki:

  • kostka greckiej fety,
  • ząbek czosnku,
  • papryka zielona,
  • pomidorki koktajlowe,
  • oliwa z oliwek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • płatki chili.

Przygotowanie:

Do żaroodpornego naczynia wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posyp naczynie pokrojonym drobno czosnkiem. Ułóż na tym kostkę greckiej fety, kilka plasterków zielonej papryki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kilka liści bazylii i świeżego oregano, a następnie posyp płatkami chili i dodatkowo skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na około 15-20 minut. Serwuj z ciepłą ciabattą.

Pieczona feta z papryką i pomidorkami
Pieczona feta z papryką i pomidorkami
Pieczona feta z papryką i pomidorkami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym

Składniki:

  • 5 małych bakłażanów,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula pokrojona w plastry,
  • łyżka kuminu,
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • 400 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2,5 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 g kuskusu perłowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bazylia do dekoracji.
Krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym
Krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym
Krem z pieczonego bakłażana z kuskusem perłowym
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

3 bakłażany przetnij wzdłuż na pół, natnij i posmaruj oliwą z oliwek. Później wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do miękkości przez około 20 minut. Pozostałe bakłażany potnij w kostkę około 2 cm, posyp solą i odsącz z wody na ręczniku papierowym. Po około 20 minutach rozłóż bakłażana na papierze do pieczenia i wstaw do pieca. Piecz do momentu, aż ranty bakłażana będą złote. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu kuskus perłowy.

Do garnka z grubym dnem wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, wsyp cebulę i kumin. Smaż na średnim ogniu przez około 7 minut. Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez kolejną minutę. Potem dodaj pomidory, bulion, wodę, czosnek, cukier, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie przy użyciu łyżki oddziel miąższ bakłażana od skóry. Przełóż miąższ do garnka z zupą. Potem zmiksuj całość na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Serwuj z kuskusem perłowym, cząstkami pieczonego bakłażana i listkami bazylii.

Owoce zapiekane pod koglem-moglem

Składniki:

  • jabłko,
  • 10 śliwek,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • mięta.

Przygotowanie:

Do ramekinów włóż dwie garści ulubionych owoców. W dużym naczyniu, przy użyciu rózgi lub blendera z rózgą, ubij żółtka z cukrem na gęsty, puszysty i jasny kogel-mogel. Tak przygotowany krem wyłóż na owoce. Potem wstaw miseczki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 15 minut. Serwuj z listkami świeżej mięty.

Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości