Jak zrobić carpaccio z buraków? Najlepsze przepisy na włoskie danie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Carpaccio z buraków często pojawia się w menu rozmaitych restauracji. Można podać je również w domu. Czerwone warzywa nie muszą pojawiać się tylko jako dodatek do kotleta mielonego, a wariacji na temat carpaccio jest całkiem sporo. Mimo że w oryginalnej wersji włoskie danie powinno być przygotowywane z surowego mięsa wołowego, o wiele zdrowsze jest carpaccio z buraków.

Burak zawiera duże ilości wielu witamin, m.in. B i C. Jest źródłem betainy, która pozytywnie wpływa na naszą odporność, a także kwasu foliowego i żelaza. Aby przygotować sobie na obiad lub kolację prawdziwą bombę witaminową, warto połączyć warzywo z innymi składnikami. Carpaccio z buraków to idealna opcja dla osób, którym szczególnie zależy na zdrowym stylu życia, a także dla wegetarian. Jak je umiejętnie przygotować?

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Oto prosty przepis na carpaccio z buraka z dodatkiem fety i rukoli. Składniki na 2 porcje:

  • · 2 buraki,
    • · szklanka świeżej rukoli,
      • · garść pestek dyni,
        • · 50 g sera feta,
          • · 1 łyżka oliwy,
            • · sok z ½ cytryny,
              • · pieprz.

                Jak zrobić carpaccio z buraków z fetą? Przygotowanie:

                • 1. Zawiń buraki w folię i piecz je w piekarniku w temperaturze 200℃. Czas pieczenia wynosi 60 min.
                  • 2. Po wyjęciu z piekarnika obierz buraki. Pokrój je na cienkie plasterki lub skorzystaj z tarki.
                    • 3. Upraż pestki dyni na suchej patelni.
                      • 4. Na talerzu ułóż plasterki buraka, a następnie nałóż na nie rukolę oraz ser feta.
                        • 5. Skrop całość oliwą, dodaj sok z ½ cytryny i posyp carpaccio uprażonymi pestkami.
                          • 6. Na koniec carpaccio z buraka z rukolą posyp pieprzem do smaku.

                            Carpaccio z buraka z serem kozim i pomarańczami

                            Jeśli nie przepadasz za fetą, być może przypadnie Ci do gustu carpaccio z buraka z kozim serem. Pomarańcza nada daniu wykwintnego smaku. Składniki na 4 porcje:

                            • · 4 średnie buraki,
                              • · 1 gałązka świeżego rozmarynu,
                                • · czosnek,
                                  • · cebula,
                                    • · 40 g orzechów włoskich,
                                      • · 100 g sałaty (np. roszponki, szpinaku),
                                        • · 1 mała czerwona cebula,
                                          • · 2 łyżki oliwy extra vergine,
                                            • · 3 łyżki octu malinowego,
                                              • · 50 ml bulionu z warzyw,
                                                • · 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
                                                  • · 1 łyżka galaretki z pigwy,
                                                    • · sól morska,
                                                      • · czarny pieprz,
                                                        • · 3 pomarańcze,
                                                          • · 100 g łagodnego serka koziego (twarożku).

                                                            Jak zrobić carpaccio z buraka? Przygotowanie:

                                                            • 1. Zacznij przygotowywać carpaccio z buraków pieczonych od rozgrzania piekarnika do 200℃.
                                                              • 2. Umyj buraki i je ponakłuwaj przy pomocy wykałaczki.
                                                                • 3. Rozwarstw cebulę na płatki, czosnek podziel na ząbki i zgnieć je nożem.
                                                                  • 4. Pokrój na duże kwadraty folię aluminiową.
                                                                    • 5. Obłóż buraka płatkiem cebuli i umieść go na folii.
                                                                      • 6. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz świeży rozmaryn.
                                                                        • 7. Owiń buraki folią.
                                                                          • 8. Włóż je do piekarnika na 60 min.
                                                                            • 9. Pokrój drobno orzechy włoskie i umieść je na patelni bez tłuszczu. Praż je do momentu, aż się zarumienią.
                                                                              • 10. Uformuj kuleczki z koziego sera.
                                                                                • 11. Umyj i osusz sałatę.
                                                                                  • 12. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, następnie podsmaż.
                                                                                    • 13. Dolej bulionu i oleju orzechowego, a później galaretkę z pigwy.
                                                                                      • 14. Wymieszaj całość na wolnym ogniu, posyp solą i pieprzem. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i je ostudź.
                                                                                        • 15. Aby zrobić carpaccio z buraka czerwonego, wystarczy teraz obrać warzywa, pokroić je w plasterki, a następnie ładnie rozłożyć na talerzach.
                                                                                          • 16. Na buraki połóż zaprawioną dressingiem sałatę, kawałki pomarańczy, ser kozi oraz orzechy włoskie.
                                                                                            • 17. Na koniec polej całość octem malinowym.

                                                                                              Carpaccio z buraka z mozzarellą

                                                                                              Jeśli chodzi o carpaccio, buraki bardzo dobrze smakują również w towarzystwie mozzarelli. Składniki na 2 porcje:

                                                                                              • · 2 buraki,
                                                                                                • · mozzarella,
                                                                                                  • · garść roszponki,
                                                                                                    • · łyżka octu balsamicznego,
                                                                                                      • · 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                        • · łyżeczka miodu,
                                                                                                          • · pieprz.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            • 1. Przygotowanie carpaccio z buraków czerwonych i mozzarelli rozpocznij od umycia warzyw.
                                                                                                              • 2. Następnie zawiń je szczelnie w folię aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200℃ na 60 minut.
                                                                                                                • 3. Następnie wyjmij warzywa, obierz je i pokrój w plasterki.
                                                                                                                  • 4. Aby danie ładniej prezentowało się na talerzu, ułóż plasterki buraka na zmianę z kawałkami pokrojonej mozzarelli.
                                                                                                                    • 5. Na wierzch połóż umytą roszponkę.
                                                                                                                      • 6. Przygotuj sos do carpaccio z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
                                                                                                                        • 7. Dopraw nim gotowe carpaccio z pieczonych buraków.

                                                                                                                          Carpaccio z buraka surowego

                                                                                                                          Jeśli nie masz czasu na pieczenie i szukasz przepisu na zdrowe i szybkie danie, carpaccio z surowego buraka będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki na 2 porcje:

                                                                                                                          • · 2 buraki,
                                                                                                                            • · 3 łyżki oleju lnianego,
                                                                                                                              • · 1 łyżka soku z cytryny,
                                                                                                                                • · ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,
                                                                                                                                  • · sól do smaku,
                                                                                                                                    • · liście rukoli lub szpinaku.

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      • 1. Aby zrobić carpaccio z buraków z rukolą, należy umyć warzywa i obrać buraki ze skórki. Rukolę pozostaw do osuszenia. 2. Następnie pokrój buraki na cienkie plasterki.
                                                                                                                                        • 3. Na talerzu ułóż liście rukoli, a na nich plasterki buraka.
                                                                                                                                          • 4. Przygotuj dressing z soku z cytryny, suszonych ziół oraz szczypty soli. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
                                                                                                                                            • 5. W przypadku surowego carpaccio z buraka, sos należy dolać tuż przed podaniem.

                                                                                                                                              Carpaccio z buraków na rukoli można podawać także w towarzystwie ulubionego hummusu.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana