Jak zrobić carpaccio z buraków? Najlepsze przepisy na włoskie danie

Jak zrobić carpaccio z buraków?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Carpaccio z buraków często pojawia się w menu rozmaitych restauracji. Można podać je również w domu. Czerwone warzywa nie muszą pojawiać się tylko jako dodatek do kotleta mielonego, a wariacji na temat carpaccio jest całkiem sporo. Mimo że w oryginalnej wersji włoskie danie powinno być przygotowywane z surowego mięsa wołowego, o wiele zdrowsze jest carpaccio z buraków.

Burak zawiera duże ilości wielu witamin, m.in. B i C. Jest źródłem betainy, która pozytywnie wpływa na naszą odporność, a także kwasu foliowego i żelaza. Aby przygotować sobie na obiad lub kolację prawdziwą bombę witaminową, warto połączyć warzywo z innymi składnikami. Carpaccio z buraków to idealna opcja dla osób, którym szczególnie zależy na zdrowym stylu życia, a także dla wegetarian. Jak je umiejętnie przygotować?

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Oto prosty przepis na carpaccio z buraka z dodatkiem fety i rukoli. Składniki na 2 porcje:

  • · 2 buraki,
  • · szklanka świeżej rukoli,
  • · garść pestek dyni,
  • · 50 g sera feta,
  • · 1 łyżka oliwy,
  • · sok z ½ cytryny,
  • · pieprz.

Jak zrobić carpaccio z buraków z fetą? Przygotowanie:

  • 1. Zawiń buraki w folię i piecz je w piekarniku w temperaturze 200℃. Czas pieczenia wynosi 60 min.
  • 2. Po wyjęciu z piekarnika obierz buraki. Pokrój je na cienkie plasterki lub skorzystaj z tarki.
  • 3. Upraż pestki dyni na suchej patelni.
  • 4. Na talerzu ułóż plasterki buraka, a następnie nałóż na nie rukolę oraz ser feta.
  • 5. Skrop całość oliwą, dodaj sok z ½ cytryny i posyp carpaccio uprażonymi pestkami.
  • 6. Na koniec carpaccio z buraka z rukolą posyp pieprzem do smaku.

Carpaccio z buraka z serem kozim i pomarańczami

Jeśli nie przepadasz za fetą, być może przypadnie Ci do gustu carpaccio z buraka z kozim serem. Pomarańcza nada daniu wykwintnego smaku. Składniki na 4 porcje:

  • · 4 średnie buraki,
  • · 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • · czosnek,
  • · cebula,
  • · 40 g orzechów włoskich,
  • · 100 g sałaty (np. roszponki, szpinaku),
  • · 1 mała czerwona cebula,
  • · 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • · 3 łyżki octu malinowego,
  • · 50 ml bulionu z warzyw,
  • · 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • · 1 łyżka galaretki z pigwy,
  • · sól morska,
  • · czarny pieprz,
  • · 3 pomarańcze,
  • · 100 g łagodnego serka koziego (twarożku).

Jak zrobić carpaccio z buraka? Przygotowanie:

  • 1. Zacznij przygotowywać carpaccio z buraków pieczonych od rozgrzania piekarnika do 200℃.
  • 2. Umyj buraki i je ponakłuwaj przy pomocy wykałaczki.
  • 3. Rozwarstw cebulę na płatki, czosnek podziel na ząbki i zgnieć je nożem.
  • 4. Pokrój na duże kwadraty folię aluminiową.
  • 5. Obłóż buraka płatkiem cebuli i umieść go na folii.
  • 6. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz świeży rozmaryn.
  • 7. Owiń buraki folią.
  • 8. Włóż je do piekarnika na 60 min.
  • 9. Pokrój drobno orzechy włoskie i umieść je na patelni bez tłuszczu. Praż je do momentu, aż się zarumienią.
  • 10. Uformuj kuleczki z koziego sera.
  • 11. Umyj i osusz sałatę.
  • 12. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, następnie podsmaż.
  • 13. Dolej bulionu i oleju orzechowego, a później galaretkę z pigwy.
  • 14. Wymieszaj całość na wolnym ogniu, posyp solą i pieprzem. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i je ostudź.
  • 15. Aby zrobić carpaccio z buraka czerwonego, wystarczy teraz obrać warzywa, pokroić je w plasterki, a następnie ładnie rozłożyć na talerzach.
  • 16. Na buraki połóż zaprawioną dressingiem sałatę, kawałki pomarańczy, ser kozi oraz orzechy włoskie.
  • 17. Na koniec polej całość octem malinowym.

Carpaccio z buraka z mozzarellą

Jeśli chodzi o carpaccio, buraki bardzo dobrze smakują również w towarzystwie mozzarelli. Składniki na 2 porcje:

  • · 2 buraki,
  • · mozzarella,
  • · garść roszponki,
  • · łyżka octu balsamicznego,
  • · 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • · łyżeczka miodu,
  • · pieprz.

Przygotowanie:

  • 1. Przygotowanie carpaccio z buraków czerwonych i mozzarelli rozpocznij od umycia warzyw.
  • 2. Następnie zawiń je szczelnie w folię aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200℃ na 60 minut.
  • 3. Następnie wyjmij warzywa, obierz je i pokrój w plasterki.
  • 4. Aby danie ładniej prezentowało się na talerzu, ułóż plasterki buraka na zmianę z kawałkami pokrojonej mozzarelli.
  • 5. Na wierzch połóż umytą roszponkę.
  • 6. Przygotuj sos do carpaccio z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
  • 7. Dopraw nim gotowe carpaccio z pieczonych buraków.

Carpaccio z buraka surowego

Jeśli nie masz czasu na pieczenie i szukasz przepisu na zdrowe i szybkie danie, carpaccio z surowego buraka będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki na 2 porcje:

  • · 2 buraki,
  • · 3 łyżki oleju lnianego,
  • · 1 łyżka soku z cytryny,
  • · ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,
  • · sól do smaku,
  • · liście rukoli lub szpinaku.

Przygotowanie:

  • 1. Aby zrobić carpaccio z buraków z rukolą, należy umyć warzywa i obrać buraki ze skórki. Rukolę pozostaw do osuszenia. 2. Następnie pokrój buraki na cienkie plasterki.
  • 3. Na talerzu ułóż liście rukoli, a na nich plasterki buraka.
  • 4. Przygotuj dressing z soku z cytryny, suszonych ziół oraz szczypty soli. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
  • 5. W przypadku surowego carpaccio z buraka, sos należy dolać tuż przed podaniem.

Carpaccio z buraków na rukoli można podawać także w towarzystwie ulubionego hummusu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości