Burak zawiera duże ilości wielu witamin, m.in. B i C. Jest źródłem betainy, która pozytywnie wpływa na naszą odporność, a także kwasu foliowego i żelaza. Aby przygotować sobie na obiad lub kolację prawdziwą bombę witaminową, warto połączyć warzywo z innymi składnikami. Carpaccio z buraków to idealna opcja dla osób, którym szczególnie zależy na zdrowym stylu życia, a także dla wegetarian. Jak je umiejętnie przygotować?
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Oto prosty przepis na carpaccio z buraka z dodatkiem fety i rukoli. Składniki na 2 porcje:
- · 2 buraki,
- · szklanka świeżej rukoli,
- · garść pestek dyni,
- · 50 g sera feta,
- · 1 łyżka oliwy,
- · sok z ½ cytryny,
- · pieprz.
Jak zrobić carpaccio z buraków z fetą? Przygotowanie:
- 1. Zawiń buraki w folię i piecz je w piekarniku w temperaturze 200℃. Czas pieczenia wynosi 60 min.
- 2. Po wyjęciu z piekarnika obierz buraki. Pokrój je na cienkie plasterki lub skorzystaj z tarki.
- 3. Upraż pestki dyni na suchej patelni.
- 4. Na talerzu ułóż plasterki buraka, a następnie nałóż na nie rukolę oraz ser feta.
- 5. Skrop całość oliwą, dodaj sok z ½ cytryny i posyp carpaccio uprażonymi pestkami.
- 6. Na koniec carpaccio z buraka z rukolą posyp pieprzem do smaku.
Carpaccio z buraka z serem kozim i pomarańczami
Jeśli nie przepadasz za fetą, być może przypadnie Ci do gustu carpaccio z buraka z kozim serem. Pomarańcza nada daniu wykwintnego smaku. Składniki na 4 porcje:
- · 4 średnie buraki,
- · 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- · czosnek,
- · cebula,
- · 40 g orzechów włoskich,
- · 100 g sałaty (np. roszponki, szpinaku),
- · 1 mała czerwona cebula,
- · 2 łyżki oliwy extra vergine,
- · 3 łyżki octu malinowego,
- · 50 ml bulionu z warzyw,
- · 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
- · 1 łyżka galaretki z pigwy,
- · sól morska,
- · czarny pieprz,
- · 3 pomarańcze,
- · 100 g łagodnego serka koziego (twarożku).
Jak zrobić carpaccio z buraka? Przygotowanie:
- 1. Zacznij przygotowywać carpaccio z buraków pieczonych od rozgrzania piekarnika do 200℃.
- 2. Umyj buraki i je ponakłuwaj przy pomocy wykałaczki.
- 3. Rozwarstw cebulę na płatki, czosnek podziel na ząbki i zgnieć je nożem.
- 4. Pokrój na duże kwadraty folię aluminiową.
- 5. Obłóż buraka płatkiem cebuli i umieść go na folii.
- 6. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz świeży rozmaryn.
- 7. Owiń buraki folią.
- 8. Włóż je do piekarnika na 60 min.
- 9. Pokrój drobno orzechy włoskie i umieść je na patelni bez tłuszczu. Praż je do momentu, aż się zarumienią.
- 10. Uformuj kuleczki z koziego sera.
- 11. Umyj i osusz sałatę.
- 12. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, następnie podsmaż.
- 13. Dolej bulionu i oleju orzechowego, a później galaretkę z pigwy.
- 14. Wymieszaj całość na wolnym ogniu, posyp solą i pieprzem. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i je ostudź.
- 15. Aby zrobić carpaccio z buraka czerwonego, wystarczy teraz obrać warzywa, pokroić je w plasterki, a następnie ładnie rozłożyć na talerzach.
- 16. Na buraki połóż zaprawioną dressingiem sałatę, kawałki pomarańczy, ser kozi oraz orzechy włoskie.
- 17. Na koniec polej całość octem malinowym.
Carpaccio z buraka z mozzarellą
Jeśli chodzi o carpaccio, buraki bardzo dobrze smakują również w towarzystwie mozzarelli. Składniki na 2 porcje:
- · 2 buraki,
- · mozzarella,
- · garść roszponki,
- · łyżka octu balsamicznego,
- · 2 łyżki oliwy z oliwek,
- · łyżeczka miodu,
- · pieprz.
Przygotowanie:
- 1. Przygotowanie carpaccio z buraków czerwonych i mozzarelli rozpocznij od umycia warzyw.
- 2. Następnie zawiń je szczelnie w folię aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200℃ na 60 minut.
- 3. Następnie wyjmij warzywa, obierz je i pokrój w plasterki.
- 4. Aby danie ładniej prezentowało się na talerzu, ułóż plasterki buraka na zmianę z kawałkami pokrojonej mozzarelli.
- 5. Na wierzch połóż umytą roszponkę.
- 6. Przygotuj sos do carpaccio z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
- 7. Dopraw nim gotowe carpaccio z pieczonych buraków.
Carpaccio z buraka surowego
Jeśli nie masz czasu na pieczenie i szukasz przepisu na zdrowe i szybkie danie, carpaccio z surowego buraka będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki na 2 porcje:
- · 2 buraki,
- · 3 łyżki oleju lnianego,
- · 1 łyżka soku z cytryny,
- · ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,
- · sól do smaku,
- · liście rukoli lub szpinaku.
Przygotowanie:
- 1. Aby zrobić carpaccio z buraków z rukolą, należy umyć warzywa i obrać buraki ze skórki. Rukolę pozostaw do osuszenia. 2. Następnie pokrój buraki na cienkie plasterki.
- 3. Na talerzu ułóż liście rukoli, a na nich plasterki buraka.
- 4. Przygotuj dressing z soku z cytryny, suszonych ziół oraz szczypty soli. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
- 5. W przypadku surowego carpaccio z buraka, sos należy dolać tuż przed podaniem.
Carpaccio z buraków na rukoli można podawać także w towarzystwie ulubionego hummusu.
Zobacz także:
- Wiosenne dania jednogarnkowe. Przepisy Kasi Bukowskiej
- Jak odświeżyć wielkanocne menu? Podaj swoim gościom zupę chrzanową i babę majonezową
- W kuchni DDTVN zdrowe dania z buraków
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images