Wiosenne dania jednogarnkowe. Przepisy Kasi Bukowskiej

Dania z jednego garnka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania jednogarnkowe to prosty sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny nawet na kilka dni. Niech nie zabraknie ich zatem w wiosennym menu. W kuchni Dzień Dobry TVN wiosenne danie jednogarnkowe przygotowała Kasia Bukowska. Jak zrobić zupę jarzynową à la krupnik, kaszotto z groszkiem i cytryną, spaghetti z pieczarkami i pesto oraz omlet z ziemniakami i zieleniną? Sprawdź przepisy.

Zupa jarzynowa à la krupnik - przepis

Zupa jarzynowa à la krupnik
Zupa jarzynowa à la krupnik
Zupa jarzynowa à la krupnik
Źródło: Michał Żebrowski/East News.

Składniki:

  • 50 g masła
    • 2 op. mrożonej zupy kalafiorowej
      • 100 g kaszy jaglanej
        • 1-2 l bulionu drobiowego
          • 2 piersi z kurczaka
            • 1 mała śmietana 30%
              • 1 pęczek koperku
                • sól, pieprz, cukier

                  Sposób przygotowania:

                  1. Masło rozgrzewamy na dnie dużego garnka. Na gorący tłuszcz wsypujemy mrożone warzywa. W sezonie możemy oczywiście zastąpić je świeżymi jarzynami.
                    1. Warzywa przesmażamy na dość dużym ogniu przez kilka minut razem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
                      1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą by pozbyć się ewentualnej goryczki.
                        1. Następnie dodajemy ją do podsmażonych warzyw, a całość zalewamy bulionem - polecam go dodać początkowo mniej, około litra, a na późniejszych etapach dostosować preferowaną gęstość zupy do własnych upodobań.
                          1. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
                            1. Po tym czasie, używając blendera ręcznego, delikatnie miksujemy zupę tak, by część warzyw pozostała w całości, część natomiast zamieniła się w krem, który zagęści zupę.
                              1. Teraz do środka trafia również pokrojony w niedużą kostkę kurczak oraz śmietana i posiekany koperek, zupę gotujemy jeszcze 5 minut, po czym doprawiamy do smaku.
                                1. PORADA: Nie wyrzucajmy kości, które zostaną po pieczonym kurczaku. Ugotujemy na nichdoskonały bulion. Nic nie zmarnujemy, a zyskamy wspaniałą podstawę do zupy.

                                  Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną - przepis

                                  Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną
                                  Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną
                                  Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News.

                                  Składniki:

                                  • 1 łyżka masła
                                    • 2 łyżki oliwy
                                      • 1 por
                                        • 1 ząbek czosnku
                                          • 1 szklanka kaszy pęczak
                                            • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
                                              • 1 l bulionu warzywnego
                                                • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
                                                  • 1 cytryna
                                                    • 1/2 szklanki tartego parmezanu
                                                      • 1 łyżka masła
                                                        • 1 pęczek natki pietruszki
                                                          • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
                                                            • sól i pieprz

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Tłuszcz rozgrzewamy na dużej patelni, najlepiej wybierzmy taką, do której mamy pokrywkę. Na tłuszcz dodajemy pokrojonego drobno pora (bez ciemnozielonych liści) oraz posiekany ząbek czosnku.
                                                                1. Całość smażymy przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy kaszę pęczak i ją również przesmażamy przez kilka minut.
                                                                  1. Następnie podlewamy białym winem i gotujemy, aż płyn odparuje.
                                                                    1. Teraz kaszę zalewamy bulionem - inaczej niż w przypadku risotto wlewamy cały płyn od razu, a patelnię przykrywamy. Gotujemy 20 minut.
                                                                      1. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, doprawiamy do smaku nie przesadzając z solą (za chwilę do dania trafi jeszcze słony ser).
                                                                        1. Kaszotto wzbogacamy drobno otartą skórką z cytryny, tartym parmezanem, masłem, natką pietruszki oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
                                                                          1. PORADA: Kaszę pęczak możemy również zastąpić kaszą gryczaną, należy wtedy jedynie skrócić czas gotowania. W przypadku braku mrożonego groszku możemy również użyć np. cukinii, którą należy pokroić w niedużą kostkę. Kaszotto można wzbogacić również dodatkiem piersi indyka, by podbić ilość białka w daniu.

                                                                            Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto - przepis

                                                                            Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto
                                                                            Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto
                                                                            Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News.

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 łyżki oliwy
                                                                              • 5 ząbków czosnku
                                                                                • 400 g pieczarek
                                                                                  • 3,5 szklanki wody
                                                                                    • 300 g spaghetti
                                                                                      • 1 puszka białej fasoli
                                                                                        • 3 łyżki zielonego pesto
                                                                                          • 200 g sera mascarpone
                                                                                            • natka pietruszki
                                                                                              • sól i pieprz

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. Oliwę rozgrzewamy na dnie dużego garnka, na nią przeciskamy przez praskę 5 ząbków czosnku.
                                                                                                  1. Po minucie smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
                                                                                                    1. Czekamy aż grzyby najpierw puszczą wodę, a później zaczną się podsmażać.
                                                                                                      1. Teraz do garnka trafia woda, nieugotowany makaron spaghetti, odcedzona z zalewy biała fasola, pesto, mascarpone oraz około 1 - 1 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz.
                                                                                                        1. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 8-10 minut pod przykryciem na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu by upewnić się, że makaron nie przywarł do dna.
                                                                                                          1. Gotowy makaron powinien wchłonąć praktycznie cały płyn i być ugotowany w punkt.
                                                                                                            1. Przed podaniem danie posypujemy jeszcze natką pietruszki.
                                                                                                              1. PORADA: By danie było lżejsze możemy zrezygnować z dodatku mascarpone i zastąpić je połową szklanki mleka, lub do gotowego makaronu dodać opakowanie sera ricotta, należy jednak pamiętać, że sos nie będzie wtedy tak kremowy.

                                                                                                                Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym - przepis

                                                                                                                Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym
                                                                                                                Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym
                                                                                                                Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym
                                                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 1 jogurt grecki
                                                                                                                  • 1 garść mieszanki świeżych ziół (mięta, szczypiorek, natka, koperek, bazylia, oregano)
                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                      • 1-2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                        • 3-4 duże ziemniaki
                                                                                                                          • 3 łyżki oliwy
                                                                                                                            • 2 szalotki
                                                                                                                              • 250 g zieleniny (szpinak, botwinka, jarmuż, rukola)
                                                                                                                                • 1 ostra papryczka
                                                                                                                                  • 1/4 łyżeczki cynamonu
                                                                                                                                    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                                                      • 8 jajek
                                                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          • Najpierw przygotowujemy w miseczce sos jogurtowy - mieszamy ze sobą jogurt, posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz około pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz do smaku.
                                                                                                                                            • Teraz przechodzimy do ziemniaków - obieramy je, kroimy w niedużą kostkę lub w dość cienkie plastry i podsmażamy na oliwie na patelni, którą później będziemy mogli wstawić do piekarnika.
                                                                                                                                              • Gdy ziemniaki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną robić się złote dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy dalej. Całość możemy lekko przyprawić solą i pieprzem.
                                                                                                                                                • Gdy warzywa zmiękną i nabiorą lekkiego koloru, dodajemy posiekaną zieleninę i smażymy tylko do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku posiekaną ostrą papryczką, cynamonem i gałką muszkatołową.
                                                                                                                                                  • Teraz na patelnię wylewamy jajka roztrzepane z połową sosu jogurtowego i połową łyżeczki soli.
                                                                                                                                                    • Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 5-7 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas, by upewnić się, że nic nie przywarło do dna.
                                                                                                                                                      • Teraz patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. C na około 20-25 minut, aż omlet się zetnie.
                                                                                                                                                        • Po wyjęciu z pieca zsuwamy go z patelni na talerz lub deskę, kroimy jak pizzę i podajemy z resztą sosu jogurtowego.
                                                                                                                                                          • PORADA: Do tego dania świetnie nadadzą się wszelkie warzywa, które zostały nam np. z poprzednich obiadów - ugotowane ziemniaki, resztki fasolki szparagowej, brokuła, kalafiora czy zielonego groszku. Świetnie sprawdzi się też dodatek innych pozostałości obiadowych - mięso pieczonego kurczaka, biała kiełbasa pokrojona w plastry, kawałki piersi kurczaka.

                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                            Źródło: Kasia Bukowska

                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości