Wiosenne dania jednogarnkowe. Przepisy Kasi Bukowskiej

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Kasia Bukowska
Dania z jednego garnka

Dania jednogarnkowe to prosty sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny nawet na kilka dni. Niech nie zabraknie ich zatem w wiosennym menu. W kuchni Dzień Dobry TVN wiosenne danie jednogarnkowe przygotowała Kasia Bukowska. Jak zrobić zupę jarzynową à la krupnik, kaszotto z groszkiem i cytryną, spaghetti z pieczarkami i pesto oraz omlet z ziemniakami i zieleniną? Sprawdź przepisy.

Zupa jarzynowa à la krupnik - przepis

Zupa jarzynowa à la krupnik
Zupa jarzynowa à la krupnik Zupa jarzynowa à la krupnik Źródło: Michał Żebrowski/East News.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 op. mrożonej zupy kalafiorowej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1-2 l bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała śmietana 30%
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. 1Masło rozgrzewamy na dnie dużego garnka. Na gorący tłuszcz wsypujemy mrożone warzywa. W sezonie możemy oczywiście zastąpić je świeżymi jarzynami.
  2. 2Warzywa przesmażamy na dość dużym ogniu przez kilka minut razem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
  3. 3Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą by pozbyć się ewentualnej goryczki.
  4. 4Następnie dodajemy ją do podsmażonych warzyw, a całość zalewamy bulionem - polecam go dodać początkowo mniej, około litra, a na późniejszych etapach dostosować preferowaną gęstość zupy do własnych upodobań.
  5. 5Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  6. 6Po tym czasie, używając blendera ręcznego, delikatnie miksujemy zupę tak, by część warzyw pozostała w całości, część natomiast zamieniła się w krem, który zagęści zupę.
  7. 7Teraz do środka trafia również pokrojony w niedużą kostkę kurczak oraz śmietana i posiekany koperek, zupę gotujemy jeszcze 5 minut, po czym doprawiamy do smaku.
  8. 8PORADA: Nie wyrzucajmy kości, które zostaną po pieczonym kurczaku. Ugotujemy na nichdoskonały bulion. Nic nie zmarnujemy, a zyskamy wspaniałą podstawę do zupy.

Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną - przepis

Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną
Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną Źródło: Michał Żebrowski/East News.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Tłuszcz rozgrzewamy na dużej patelni, najlepiej wybierzmy taką, do której mamy pokrywkę. Na tłuszcz dodajemy pokrojonego drobno pora (bez ciemnozielonych liści) oraz posiekany ząbek czosnku.
  2. 2Całość smażymy przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy kaszę pęczak i ją również przesmażamy przez kilka minut.
  3. 3Następnie podlewamy białym winem i gotujemy, aż płyn odparuje.
  4. 4Teraz kaszę zalewamy bulionem - inaczej niż w przypadku risotto wlewamy cały płyn od razu, a patelnię przykrywamy. Gotujemy 20 minut.
  5. 5Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, doprawiamy do smaku nie przesadzając z solą (za chwilę do dania trafi jeszcze słony ser).
  6. 6Kaszotto wzbogacamy drobno otartą skórką z cytryny, tartym parmezanem, masłem, natką pietruszki oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
  7. 7PORADA: Kaszę pęczak możemy również zastąpić kaszą gryczaną, należy wtedy jedynie skrócić czas gotowania. W przypadku braku mrożonego groszku możemy również użyć np. cukinii, którą należy pokroić w niedużą kostkę. Kaszotto można wzbogacić również dodatkiem piersi indyka, by podbić ilość białka w daniu.

Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto - przepis

Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto
Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto Źródło: Michał Żebrowski/East News.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 3,5 szklanki wody
  • 300 g spaghetti
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 200 g sera mascarpone
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Oliwę rozgrzewamy na dnie dużego garnka, na nią przeciskamy przez praskę 5 ząbków czosnku.
  2. 2Po minucie smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
  3. 3Czekamy aż grzyby najpierw puszczą wodę, a później zaczną się podsmażać.
  4. 4Teraz do garnka trafia woda, nieugotowany makaron spaghetti, odcedzona z zalewy biała fasola, pesto, mascarpone oraz około 1 - 1 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz.
  5. 5Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 8-10 minut pod przykryciem na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu by upewnić się, że makaron nie przywarł do dna.
  6. 6Gotowy makaron powinien wchłonąć praktycznie cały płyn i być ugotowany w punkt.
  7. 7Przed podaniem danie posypujemy jeszcze natką pietruszki.
  8. 8PORADA: By danie było lżejsze możemy zrezygnować z dodatku mascarpone i zastąpić je połową szklanki mleka, lub do gotowego makaronu dodać opakowanie sera ricotta, należy jednak pamiętać, że sos nie będzie wtedy tak kremowy.

Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym - przepis

Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym
Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 jogurt grecki
  • 1 garść mieszanki świeżych ziół (mięta, szczypiorek, natka, koperek, bazylia, oregano)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 250 g zieleniny (szpinak, botwinka, jarmuż, rukola)
  • 1 ostra papryczka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8 jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Najpierw przygotowujemy w miseczce sos jogurtowy - mieszamy ze sobą jogurt, posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz około pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz do smaku.
  • Teraz przechodzimy do ziemniaków - obieramy je, kroimy w niedużą kostkę lub w dość cienkie plastry i podsmażamy na oliwie na patelni, którą później będziemy mogli wstawić do piekarnika.
  • Gdy ziemniaki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną robić się złote dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy dalej. Całość możemy lekko przyprawić solą i pieprzem.
  • Gdy warzywa zmiękną i nabiorą lekkiego koloru, dodajemy posiekaną zieleninę i smażymy tylko do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku posiekaną ostrą papryczką, cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Teraz na patelnię wylewamy jajka roztrzepane z połową sosu jogurtowego i połową łyżeczki soli.
  • Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 5-7 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas, by upewnić się, że nic nie przywarło do dna.
  • Teraz patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. C na około 20-25 minut, aż omlet się zetnie.
  • Po wyjęciu z pieca zsuwamy go z patelni na talerz lub deskę, kroimy jak pizzę i podajemy z resztą sosu jogurtowego.
  • PORADA: Do tego dania świetnie nadadzą się wszelkie warzywa, które zostały nam np. z poprzednich obiadów - ugotowane ziemniaki, resztki fasolki szparagowej, brokuła, kalafiora czy zielonego groszku. Świetnie sprawdzi się też dodatek innych pozostałości obiadowych - mięso pieczonego kurczaka, biała kiełbasa pokrojona w plastry, kawałki piersi kurczaka.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Kasia Bukowska

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości