Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - przepis
Ciasto:
- 800 g mąki
- 10 g kakao
- 100 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 200 g syropu daktylowego
- 10 żółtek
- 200 g oleju kokosowego lub masła
Nadzienie:
- 150 g masła orzechowego szczypta soli
- 75 g syropu z agawy/daktylowego
- 15 g kaka
Kruszonka:
- 30 g oleju kokosowego
- 70 g masła orzechowego
- 50 g syropu z agawy
- 175 g mąki
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - sposób przygotowania
- Mleko delikatnie podgrzewamy z łyżką syropu daktylowego, ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę mąki i kruszymy drożdże.
- Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki oraz żółtka. Gdy rozczyn delikatnie urośnie dodajemy go do mąki. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie ok 5 min.
- Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
- Olej rozpuszczamy, łączymy z masłem orzechowym i syropem, stopniowo dodajemy mąkę, rozrabiając ciasto ręką lub łyżką, do uzyskania konsystencji kruszonki – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Kruszonkę pieczemy w 150 C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Zobacz także:
- Domowe desery bez pieczenia – kilka ciekawych pomysłów
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: