Drożdżówki z kremem orzechowo - czekoladowym bez cukru - przepis Bartka Boratyna

IMG_3312
Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień za pasem, a to czas, kiedy mamy ochotę na gorącą herbatę, gruby koc i często… coś słodkiego. Ale czy to słodkie musi zawierać cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn udowodnił, że nie. Sprawdź jego przepis na drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru.

Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - przepis

Ciasto:

  • 800 g mąki
  • 10 g kakao
  • 100 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 200 g syropu daktylowego
  • 10 żółtek
  • 200 g oleju kokosowego lub masła

Nadzienie:

  • 150 g masła orzechowego szczypta soli
  • 75 g syropu z agawy/daktylowego
  • 15 g kaka

Kruszonka:

  • 30 g oleju kokosowego
  • 70 g masła orzechowego
  • 50 g syropu z agawy
  • 175 g mąki

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - sposób przygotowania

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy z łyżką syropu daktylowego, ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę mąki i kruszymy drożdże.
  2. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki oraz żółtka. Gdy rozczyn delikatnie urośnie dodajemy go do mąki. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie ok 5 min.
  3. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
  4. Olej rozpuszczamy, łączymy z masłem orzechowym i syropem, stopniowo dodajemy mąkę, rozrabiając ciasto ręką lub łyżką, do uzyskania konsystencji kruszonki – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Kruszonkę pieczemy w 150 C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości