Mleczne jagodzianki - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- mąka - 500 g,
- mleko 3.2% - szklanka,
- mleko w proszku - 100 g,
- jajka - 3 szt.,
- masło - 100 g,
- drożdże suche - 9 g,
- zaczyn na mleku i mące (opis w przepisie).
Składniki na kruszonkę:
- masło - 75 g,
- brązowy cukier - 80 g,
- mąka - 80 g.
Składniki na farsz:
- jagody - słoik,
- skrobia kukurydziana,
- cukier brązowy - pół szklanki,
- rozmaryn - kilka gałązek,
- twaróg tłusty - 300 g,
- serek philadelfia - opakowanie,
- laska wanilii - 1 szt.,
- żółtko,
- cukier brązowy.
Sposób przygotowania mlecznych jagodzianek
- W rondlu zagotować, ciągle mieszając, pół szklanki mąki z 3 łyżkami mąki. Gdy konsystencja będzie przypominała budyń, schłodzić w lodówce przez 2-6 godz.
- W misce zmieszać wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Dokładnie je ugnieść i odstawić na minimum godzinę. Następnie ugniatać dodając masło. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie robimy farsz.
- Rozmaryn dokładnie siekamy, mieszając z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz startą skórką z limonki. Całość mieszamy z jagodami.
- Twaróg mieszamy z serkiem philadelfia, żółtkiem, ziarnami wanilii, brązowym cukrem,
- Kruszonka: Mieszamy wszystkie składniki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wstawiamy do zamrażarki.
- Ciasto na jagodzianki rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy placki układamy w nich twaróg oraz jagody, zawijamy całość i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
- Z kruszonki wycinamy placki wielkości jagodzianek i układamy na wyrośniętych bułeczkach. Pieczemy 20 min.
Zobacz także:
- Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
- Ekonomista pokazał ceny drożdżówek w osiedlowej piekarni. Jest drożej niż w centrum Paryża
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje
podziel się: