Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić

Jagodzianki
Jagodzianki
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Pyszne, mleczne drożdżówki wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem? To przepis Mateusza Zielonki, zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef, który zaprezentował w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem bułeczek. 

Mleczne jagodzianki - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • mąka - 500 g,
    • mleko 3.2% - szklanka,
      • mleko w proszku - 100 g,
        • jajka - 3 szt.,
          • masło - 100 g,
            • drożdże suche - 9 g,
              • zaczyn na mleku i mące (opis w przepisie).

                Składniki na kruszonkę:

                • masło - 75 g,
                  • brązowy cukier - 80 g,
                    • mąka - 80 g.

                      Składniki na farsz:

                      • jagody - słoik,
                        • skrobia kukurydziana,
                          • cukier brązowy - pół szklanki,
                            • rozmaryn - kilka gałązek,
                              • twaróg tłusty - 300 g,
                                • serek philadelfia - opakowanie,
                                  • laska wanilii - 1 szt.,
                                    • żółtko,
                                      • cukier brązowy.

                                        Sposób przygotowania mlecznych jagodzianek

                                        1. W rondlu zagotować, ciągle mieszając, pół szklanki mąki z 3 łyżkami mąki. Gdy konsystencja będzie przypominała budyń, schłodzić w lodówce przez 2-6 godz.
                                          1. W misce zmieszać wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Dokładnie je ugnieść i odstawić na minimum godzinę. Następnie ugniatać dodając masło. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie robimy farsz.
                                            1. Rozmaryn dokładnie siekamy, mieszając z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz startą skórką z limonki. Całość mieszamy z jagodami.
                                              1. Twaróg mieszamy z serkiem philadelfia, żółtkiem, ziarnami wanilii, brązowym cukrem,
                                                1. Kruszonka: Mieszamy wszystkie składniki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wstawiamy do zamrażarki.
                                                  1. Ciasto na jagodzianki rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy placki układamy w nich twaróg oraz jagody, zawijamy całość i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
                                                    1. Z kruszonki wycinamy placki wielkości jagodzianek i układamy na wyrośniętych bułeczkach. Pieczemy 20 min.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Mateusz Zielonka

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana