Przepisy kulinarne

Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
jagodzianki

Jogadzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję.

Jagodzianki to wyjątkowo apetyczny rodzaj słodkich bułek, których nadzienie z założenia powinno być przygotowywane ze świeżych, leśnych jagód. Może się jednak okazać, że nie uda nam się nigdzie kupić tych owoców. W takim wypadku możemy zastąpić je borówkami, a wypełnione nimi bułeczki powinny smakować równie dobrze.

Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Przepis na tradycyjne jagodzianki

Klasyczna wersja jagodzianek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Dlaczego? Świeżo upieczone ciasto drożdżowe kusi wyjątkowym zapachem, a zamknięte w jego wnętrzu owocowe akcenty sprawiają, że słodkie bułeczki błyskawicznie znikają ze stołu.

Składniki na ciasto do jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie do jagodzianek:

  • 300 g świeżych jagód leśnych (w razie konieczności można zastąpić je borówkami)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie jagodzianek:

  1. 1Wszystkie składniki na nadzienie wsyp do szklanej miseczki, starannie wymieszaj i odstaw na bok.
  2. 2Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia.
  3. 3Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto (roztopione masło najlepiej dodawać na samym końcu).
  4. 4Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, którą następnie przełóż do oprószonej mąką miski. Przykryj naczynie ręcznikiem i postaw je w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
  5. 5Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto, a potem podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Następnie rozwałkuj je tak, by powstały z nich placki.
  6. 6Sięgnij po miseczkę z nadzieniem i nałóż równą jego ilość na środek każdego placka. Tak przygotowane placki zlep jak pierogi i rozwałkuj ręką, nadając im owalny kształt.
  7. 7Umieść jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw na około 45 minut.
  8. 8Po tym czasie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
  9. 9Gotowe jagodzianki można po wystygnięciu ozdobić lukrem.

Przepis na jagodzianki w wersji fit

Jagodzianki w wersji fit pozbawione są białego cukru, który nie jest mile widziany w menu osób przechodzących na dietę. Ciasto do wypieku zdrowego przysmaku wyrabiamy też z innej mąki, po to, by maksymalnie ograniczyć kaloryczność deseru. Jagodzianki w odsłonie fit wciąż pozostają nie lada przysmakiem, są miękkie, aromatyczne i dosłownie rozpuszczają się w ustach.

Składniki na ciasto fit jagodzianek:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka jaj

Składniki na nadzienie fit jagodzianek:

  • 2 łyżki świeżych leśnych jagód (można zastąpić je borówkami)
  • 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie fit jagodzianek:

  1. 1Mleko wlej do rondelka i lekko podgrzej - nie powinno być zbyt gorące.
  2. 2W średniej wielkości miseczce pokrusz drożdże, wsyp cukier kokosowy, a następnie zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  3. 3Mąkę orkiszową wsyp do miski. Dodaj ksylitol i żółtka, a następnie wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. 4W tym czasie przygotuj nadzienie, delikatnie rozgniatając jagody i mieszając je z ksylitolem.
  5. 5Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki, a następnie rozwałkuj je na placki.
  6. 6W środku każdego z nich umieść nadzienie, po czym uformuj jagodzianki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: dashek/Getty Images

Pozostałe wiadomości