Pierożki z jagodami i masłem waniliowym
Składniki:
Ciasto
4 jajka rozmiar L
400 g mąki pszennej tortowej
Szczypta soli
300 g jagód
100 g masła
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Pierożki
Wszystkie składniki na makaron połączyć i wyrobić przez kilka minut.
Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu.
Ciasto pokroić na kwadraty 5 cm x 5 cm. Na środek każdego nałożyć łyżkę jagód.
Złożyć i ugotować w lekko osolonej wodzie
Makaron ugotować w osolonej gotującej się wodzie przez 3-4 minuty.
Masło razem z wyciągniętymi nasionami i całym strąkiem wanilii podgrzewać na wolnym ogniu najdłużej jak się da aby je mocno zaromatyzować.
Masłem polewać ugotowane pierożki.
Jagodzianki
Składniki
200 ml mleka
15 g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 żółtka
500-550 g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
100 g masła około
400 g jagód
Garść liści bazylii
1 jajko do posmarowania
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić mleko i drożdże.
Dodać cukier i roztrzepane jajka z żółtkami.
Wymieszać i dodać mąkę pszenną i sól.
Wszystko wymieszać i wyrobić przez 2-3 minuty na elastyczną masę.
Po tym czasie dodawać masło porcjami ciągle wyrabiając aż masło połączy się z ciastem.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Następnie podzielić na 80 g kawałki.
Każdy rozpłaszczyć na płaski placek o grubości 0,5 cm.
Na środek nałożyć po 3-4 łyżeczki jagód wymieszanych z posiekaną bazylią.
Dokładnie zlepić brzegi i w rękach uformować podłużne bułeczki.
Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu.
Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do pieca posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kurczak w pikantnym sosie jagodowym
Składniki:
Sos
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 suszone chilli
2 łyżki oleju
1 świeża papryczka chilli
1 łyżeczka mielonego kminu
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Szczypta pieprzu kajeńskiego
200 g jagód
2 łyżeczki miodu
2 kostki gorzkiej czekolady
Sól i pieprz
4 filety z kurczaka
Ugotowany ryż do podania
Fasolka szparagowa do podania
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.
Dodać posiekany czosnek, suszona papryczkę chilli i posiekaną świeżą papryczkę.
Smażyć to przez kilka minut.
Dodać przyprawy i przesmażyć je przez minutę.
Wszystko zalać najlepiej 2 szklankami wywaru drobiowego jeśli nie mamy to wodą.
Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Dodać jagody i miód, ponownie gotować 10 minut.
Pod koniec dodać gorzką czekoladę.
Całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić sola i pieprzem.
W tym czasie podsmażyć przez chwile filety z kurczaka, następnie podlać wodą i poddusić na patelni żeby były miękkie.
Filety polać sosem, podawać z ryżem i np. sałatką z fasolki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje