Pierogi z truskawkami to danie typowe dla sezonu letniego, kiedy to mamy dostęp do pysznych, świeżych owoców prosto z polskich pól. Sprawdzają się zarówno w roli dania głównego, jak i deseru. Sprawdź prosty przepis na pierogi z truskawkami, a także patent, jak nieco zmodyfikować i podkręcić ich smak.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii pierogów z mięsem wieprzowym znanego producenta. Z uwagi na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes artykuł ma zniknąć ze sklepowych półek na terenie całego kraju. Z obrotu wycofana zostanie także partia pierogów z serem.
Czasem się zdarza, zwłaszcza w okresie świątecznych przygotowań, że zostaje nam nadmiar ciasta na pierogi. Zdecydowanie za często trafia do kosza na śmieci. Tymczasem można je jeszcze wykorzystać na kilka pysznych sposobów. Sprawdź, co zrobić z ciasta na pierogi.
W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pierogi, ale nigdy za wiele kolejnych wersji. Tym razem dzielimy się prostą recepturą na małopolskie pierogi kudłacze z ziemniaczanego ciasta, wypełnione m.in. kaszą jaglaną i twarogiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku.
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Joanna Przetakiewicz zdradziła, jaki jest jej ulubiony smak z dzieciństwa i pochwaliła się autorskim przepisem na najlepsze pierogi z jagodami i bitą śmietaną. Gwiazda pokazała na nagraniu, jak dokładnie je przygotować.
Mikołaj Rey zabrał nas w kolejną kulinarną podróż. Tym razem wybrał się na radomską wieś. Spotkał się z tam kołem gospodyń wiejskich i wspólnie przygotowali tradycyjne pierogi. Jak one powstają? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Na ulicach Ukrainy możemy kupić czeburieki, czyli pierogi wypełnione mięsnym farszem, najczęściej baraniną. Od babuszki możemy również kupić bilaszki lub inaczej pirożki bądź watruszki – jest to rodzaj bułek drożdżowych ze słodkim bądź pikantnym nadzieniem, smażonych na głębokim tłuszczu. Sprawdź, jak przygotować pierogi pani Halinki z autorskiego przepisu Haliny Czekanowskiej.
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Andrzej Polan przygotował niezwykłą wariację na temat klasycznego przepisu i przyrządził pierogi kudłate z ogórkami i kiwi, które podaje się z odrobiną śmietany. Idealne na domowy obiad i nie tylko. Sprawdź przepis Andrzeja Polana.
W naszej kuchni znaleźć można wiele różnych wersji pierogów. Nie brakuje również wariacji na temat tych najbardziej klasycznych, czyli pierogów ruskich. Tym razem swoim przepisem podzieliła się z nami Katarzyna Bukowska.
Według wielu osób podstawą udanych, domowych pierogów jest ciasto. Konsystencja, odpowiednia grubość i smak. Jakich błędów unikać i jak zachwycić innych? Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.