pierogi

    pierogi

    Chcesz zrobić pierogi bezglutenowe i szukasz inspiracji? Takie pierogi wcale nie muszą być wyzwaniem w kuchni. Wystarczy odpowiednia mąka. Dowiedz się, jaka będzie najlepsza do ciasta na pierogi bezglutenowe.

    Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.

    Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.

    Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.

    Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Piotr Kucharski, który przygotował polskie pierogi. Pojawiły się klasyczne pierogi ruskie, pierogi z kapustą, kaszą i grzybami. W wersji na słodko Piotr przygotował pierogi z prażoną gruszką. Aż ślinka cieknie!

    W kolejnej bitwie na noże stanęły dwie aktorki. Paulina Gałązka i Urszula Dębska zmierzyły się z pierogami. Urszula lepiła klasyczne pierogi ruskie, zaś Paulina pierogi bez glutenu i laktozy. Które pierogi bardziej smakowały jury i która z aktorek wygrała tę bitwę.

    Mikołaj Rey spotkał się z pochodząca z Taszkientu Shahzodą Shavkatovą, która opowiedziała mu o tradycjach jej kraju. Jakie zwyczaje związane ze stołem, rodziną i gotowaniem panują w Taszkiencie? Co najbardziej zaskoczyło ją w Polsce? I jak robi się taszkienckie pierogi w podawane rosole?

    To była zwykła wizyta w sklepie. Pani Aleksandra wstąpiła do niego, aby kupić m.in. feralne pierogi na wagę. W roztargnieniu źle je zaważyła. Nie umknęło to oczywiście czujnym oczom ochroniarzy. Kobieta została zatrzymana. Wezwano policję, która zawiozła kobietę na komisariat. Jak wygląda jej sytuacja w tym momencie? Z pełnomocnikiem kobiety Michałem Garusem spotkał się reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger. Jak twierdzi, pani Aleksandra jest zbyt roztrzęsiona, by występować przed kamerami. Dlaczego została zatrzymana za tak błahe wykroczenie? Czy policjanci musieli zakuć ją w kajdanki? W studiu Dzień Dobry TVN o procedurach w takich sytuacjach powiedział dr Łukasz Chojniak.

    Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!

    W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi?

    Cudzoziemcom przebywającym w Chinach czasami trudno się przekonać do tamtejszych orientalnych przysmaków, bardzo ostrych przypraw i nabitych na patyczek przekąsek. Jest jednak dla nich ratunek - mogą wybrać się do baru z pierogami, który prowadzą Polki: Małgorzata Modlińska i Joanna Boczek. Powiedziały nam, jakie pierogi mają w ofercie, skąd biorą składniki i z jakich krajów są ich klienci.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy gotujących strażaków: Grzegorza Glińskiego, Wojciecha Glińskiego i Daniela Kujawskiego. Panowie przygotowali dla nas przepyszne pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze.

    Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bułeczki drożdżowe z warzywami i boczkiem, pierożki z wiśniami i rybę z gruszkami. Andrzej wszystkie dania ugotował na parze. Smacznie i przede wszystkim zdrowo, dlatego polecamy Wam jego przepisy!

    "Polska" dzielnica Nowego Jorku - Greenpoint, ze względu na swoje położenie przy Manhattanie, z roku na rok staje się coraz droższa. Właśnie tutaj swoje restauracje ma ambasador polskiej kuchni w Stanach Zjednoczonych - Krzysztof Drzewiecki. Cieszą się one dużym powodzeniem nie tylko wśród Polaków, ale także Amerykanów. Wydawałoby się, że życie Krzysztofa to pasmo samych sukcesów. Niestety tak nie jest. Oto jego historia.

    David Angel, mister Kolumbii marzy, by stać się jednym z nas. Jak może to zrobić? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki postanowił go nieco przetestować;) Czy David potrafi wyrecytować inwokację? Czy umie zatańczyć krakowiaka i co sądzi o naszych polskich przysmakach - flaczkach i pierogach?

    Michał Piosik. Wcześniej pracował w bankowości, ale nie był to fach, który kochał. Jego miłością było gotowanie, dlatego postanowił założyć własny kulinarny biznes. Dla kogo prowadzi warsztaty kulinarne? Czego na nich uczy? Jakie polskie dania lubią Amerykanie?

    Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?

    Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem , z owocami. Mikołaj Rey tym razem zainteresował się pierogami. Jak smakują prawdziwe pierogi bychawskie? Jaki wpływ na pierogi ma twaróg? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Mikołaj Rey.

    Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.

    Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!

    Dziś gotowaliśmy na wrocławskim rynku. W naszej otwartej kuchni urzędowali: Piotr Kucharski i Beata Śniechowska. Zobaczcie jakie potrawy przygotowali? :)

    Kooperatywa Sąsiedzka powstała w wyniku realizacji projektu dofinansowanego ze środków programu mającego na celu wsparcie inicjatyw obywatelskich. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michał Piróg oraz Aleksandra Zadygowicz – współtwórczyni „Kooperatywy Sąsiedzkiej”.