Pierogi to klasyka kuchni, która od lat gości na polskich stołach. Delikatne ciasto i bogactwo nadzień sprawiają, że każdy znajdzie wśród przepisów na to danie coś dla siebie. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował receptury na tradycyjne pierogi gotowane, chrupiące pieczone oraz aromatyczne smażone, z różnymi farszami.
Kucharz przyrządził pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem, pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem, a także pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką.
Pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 440 g ciepłej wody,
- 40 g masła,
- 10 g soli.
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków,
- sól,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 100 g przetartego chrzanu w słoiczku,
- 300 g wędzonej ryby (pstrąg lub makrela),
- pęczek koperku i szczypiorku,
- 2 cytryny,
- pieprz cayene do smaku,
- 100 g masła.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni lub w robocie kuchennym. Następnie ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na około 45 minut, aby "odpoczęło". Ciasto wałkuj na cienki blat i za pomocą szklanki wykrawaj równe kółka, a potem ciasto lekko podsyp mąką, aby się nie lepiło.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dodając do gotowania sól, listek laurowy i ziele angielskie. Gdy będą miękkie, odcedź i poczekaj, aż ostygną i obierz wszystkie. Obrane ziemniaki przeciśnij przez sitko do miski, dodając do środka jeszcze chrzan w słoiczku, kawałki wędzonej ryby, posiekany koperek, szczypiorek, sok z cytryny i pieprz cayene. Farsz dokładnie wymieszaj i formuj z niego kulki, na które będziemy zawijać wcześniej przygotowane ciasto na pierogi. Zwinięte i przygotowane pierogi wrzuć do gorącej wody na około 4 minuty, a następnie przełóż je na patelnie, dodając zimne masło i odrobinę wody, w której się gotowały. Powstanie emulsja, w której podamy nasze pierogi. Do pierogów dodaj jeszcze świeże zioła i cytrynę do dekoracji.
Pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem
Składniki:
- 500 ml soku jabłkowego,
- 100 g masła,
- pęczek świeżego tymianku,
- kilogram jabłek,
- mąka pszenna,
- mielony cynamon,
- 2 cytryny,
- miód do smaku,
- 2 opakowania ciasta półfrancuskiego,
- 100 g masła,
- cukier puder do posypania,
- 100 g dżemu jabłkowego,
- jabłka całe do dekoracji.
Przygotowanie:
Na patelnie wlej sok jabłkowy, dodaj zimne masło, pęczek związanego tymianku i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje. Jabłka obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż na patelnie tak, aby lekko się poddusiły, ale nie zmięły. Do jabłek dodaj odrobinę mąki pszennej, mielony cynamon, sok z cytryny i miód. Gotowy farsz odstaw, aby ostygł i zgęstniał, a następnie z farszu formuj kulki do wyciętego ciasta półfrancuskiego.
Ciasto półfrancuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed zwijaniem, aby miało temperaturę pokojową - nie będzie się łamać. Rozwiń i lekko posyp mąką, za pomocą szklanki lub wycinaka wytnij okrągłe kształty i nałóż na nie porcję wcześniej przygotowanego farszu. Zawiń ciasto jak tradycyjnego pieroga i przełóż na blaszkę posmarowaną pergaminem. Na koniec pierogi posmaruj za pomocą pędzla roztopionym masłem. Blaszkę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-18 minut. Upieczone pierogi podawaj np. z cukrem pudrem, dżemem jabłkowym i całymi kawałkami jabłek.
Pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 360 g mleka,
- 20 g cukru,
- 60 g świeżych drożdży,
- 300 g jajek,
- 300 g żółtek,
- 1200 g mąki pszennej,
- 240 g masła,
- łyżka soli,
- 2 łyżki ziół prowansalskich.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 300 g krewetek 16/20,
- 100 ml sosu sojowego jasnego,
- łyżka sambalu,
- 50 g marynowanego imbiru,
- pęczek kolendry,
- 3 limonki.
Przygotowanie:
Mięso mielone z kurczaka przełóż do miski, dodaj pokrojone krewetki, sos sojowy, sambal, posiekany imbir, kolendrę i sok z limonki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i formuj kulki do faszerowania ciasta.
Później przygotuj rozczyn na ciasto. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kawałki po 40 gramów i uformuj z niego kulki, a następnie lekko rozgnieć dłonią i dodaj porcję farszu. Potem uformuj kształt pieroga i zostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie pierożki smaż na głębokim oleju, aż będą złote i rumiane.
Zobacz także:
- Pierogi to podstawa świątecznego menu. Poznaj niezawodne przepisy Szymona Czerwińskiego
- Pierogowa podróż dookoła świata. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na pierogi z Włoch, Chin i innych krajów
- Pyszny i tani obiad? Pierogi karelskie z przepisu Katarzyny Bosackiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News