Te przepisy na pierogi cię zaskoczą. Zrób gotowane, pieczone i smażone pierogi według Sebastiena Olmy [ZOBACZ WIDEO]

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
50 twarzy pieroga
50 twarzy pieroga
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy

Pierogi to klasyka kuchni, która od lat gości na polskich stołach. Delikatne ciasto i bogactwo nadzień sprawiają, że każdy znajdzie wśród przepisów na to danie coś dla siebie. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował receptury na tradycyjne pierogi gotowane, chrupiące pieczone oraz aromatyczne smażone, z różnymi farszami.

Kucharz przyrządził pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem, pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem, a także pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką.

Pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 440 g ciepłej wody,
  • 40 g masła,
  • 10 g soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • sól,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 100 g przetartego chrzanu w słoiczku,
  • 300 g wędzonej ryby (pstrąg lub makrela),
  • pęczek koperku i szczypiorku,
  • 2 cytryny,
  • pieprz cayene do smaku,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni lub w robocie kuchennym. Następnie ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na około 45 minut, aby "odpoczęło". Ciasto wałkuj na cienki blat i za pomocą szklanki wykrawaj równe kółka, a potem ciasto lekko podsyp mąką, aby się nie lepiło.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dodając do gotowania sól, listek laurowy i ziele angielskie. Gdy będą miękkie, odcedź i poczekaj, aż ostygną i obierz wszystkie. Obrane ziemniaki przeciśnij przez sitko do miski, dodając do środka jeszcze chrzan w słoiczku, kawałki wędzonej ryby, posiekany koperek, szczypiorek, sok z cytryny i pieprz cayene. Farsz dokładnie wymieszaj i formuj z niego kulki, na które będziemy zawijać wcześniej przygotowane ciasto na pierogi. Zwinięte i przygotowane pierogi wrzuć do gorącej wody na około 4 minuty, a następnie przełóż je na patelnie, dodając zimne masło i odrobinę wody, w której się gotowały. Powstanie emulsja, w której podamy nasze pierogi. Do pierogów dodaj jeszcze świeże zioła i cytrynę do dekoracji.

Pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem

Składniki:

  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 100 g masła,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • kilogram jabłek,
  • mąka pszenna,
  • mielony cynamon,
  • 2 cytryny,
  • miód do smaku,
  • 2 opakowania ciasta półfrancuskiego,
  • 100 g masła,
  • cukier puder do posypania,
  • 100 g dżemu jabłkowego,
  • jabłka całe do dekoracji.

Przygotowanie:

Na patelnie wlej sok jabłkowy, dodaj zimne masło, pęczek związanego tymianku i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje. Jabłka obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż na patelnie tak, aby lekko się poddusiły, ale nie zmięły. Do jabłek dodaj odrobinę mąki pszennej, mielony cynamon, sok z cytryny i miód. Gotowy farsz odstaw, aby ostygł i zgęstniał, a następnie z farszu formuj kulki do wyciętego ciasta półfrancuskiego.

Ciasto półfrancuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed zwijaniem, aby miało temperaturę pokojową - nie będzie się łamać. Rozwiń i lekko posyp mąką, za pomocą szklanki lub wycinaka wytnij okrągłe kształty i nałóż na nie porcję wcześniej przygotowanego farszu. Zawiń ciasto jak tradycyjnego pieroga i przełóż na blaszkę posmarowaną pergaminem. Na koniec pierogi posmaruj za pomocą pędzla roztopionym masłem. Blaszkę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-18 minut. Upieczone pierogi podawaj np. z cukrem pudrem, dżemem jabłkowym i całymi kawałkami jabłek.

Pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 360 g mleka,
  • 20 g cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 300 g jajek,
  • 300 g żółtek,
  • 1200 g mąki pszennej,
  • 240 g masła,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 300 g krewetek 16/20,
  • 100 ml sosu sojowego jasnego,
  • łyżka sambalu,
  • 50 g marynowanego imbiru,
  • pęczek kolendry,
  • 3 limonki.

Przygotowanie:

Mięso mielone z kurczaka przełóż do miski, dodaj pokrojone krewetki, sos sojowy, sambal, posiekany imbir, kolendrę i sok z limonki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i formuj kulki do faszerowania ciasta.

Później przygotuj rozczyn na ciasto. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kawałki po 40 gramów i uformuj z niego kulki, a następnie lekko rozgnieć dłonią i dodaj porcję farszu. Potem uformuj kształt pieroga i zostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie pierożki smaż na głębokim oleju, aż będą złote i rumiane.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości