Te przepisy na pierogi cię zaskoczą. Zrób gotowane, pieczone i smażone pierogi według Sebastiena Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Adam Burakowski/East News

Pierogi to klasyka kuchni, która od lat gości na polskich stołach. Delikatne ciasto i bogactwo nadzień sprawiają, że każdy znajdzie wśród przepisów na to danie coś dla siebie. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował receptury na tradycyjne pierogi gotowane, chrupiące pieczone oraz aromatyczne smażone, z różnymi farszami.

Kucharz przyrządził pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem, pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem, a także pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką.

Pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 440 g ciepłej wody,
  • 40 g masła,
  • 10 g soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • sól,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 100 g przetartego chrzanu w słoiczku,
  • 300 g wędzonej ryby (pstrąg lub makrela),
  • pęczek koperku i szczypiorku,
  • 2 cytryny,
  • pieprz cayene do smaku,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni lub w robocie kuchennym. Następnie ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na około 45 minut, aby "odpoczęło". Ciasto wałkuj na cienki blat i za pomocą szklanki wykrawaj równe kółka, a potem ciasto lekko podsyp mąką, aby się nie lepiło.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dodając do gotowania sól, listek laurowy i ziele angielskie. Gdy będą miękkie, odcedź i poczekaj, aż ostygną i obierz wszystkie. Obrane ziemniaki przeciśnij przez sitko do miski, dodając do środka jeszcze chrzan w słoiczku, kawałki wędzonej ryby, posiekany koperek, szczypiorek, sok z cytryny i pieprz cayene. Farsz dokładnie wymieszaj i formuj z niego kulki, na które będziemy zawijać wcześniej przygotowane ciasto na pierogi. Zwinięte i przygotowane pierogi wrzuć do gorącej wody na około 4 minuty, a następnie przełóż je na patelnie, dodając zimne masło i odrobinę wody, w której się gotowały. Powstanie emulsja, w której podamy nasze pierogi. Do pierogów dodaj jeszcze świeże zioła i cytrynę do dekoracji.

Pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem

Składniki:

  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 100 g masła,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • kilogram jabłek,
  • mąka pszenna,
  • mielony cynamon,
  • 2 cytryny,
  • miód do smaku,
  • 2 opakowania ciasta półfrancuskiego,
  • 100 g masła,
  • cukier puder do posypania,
  • 100 g dżemu jabłkowego,
  • jabłka całe do dekoracji.

Przygotowanie:

Na patelnie wlej sok jabłkowy, dodaj zimne masło, pęczek związanego tymianku i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje. Jabłka obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż na patelnie tak, aby lekko się poddusiły, ale nie zmięły. Do jabłek dodaj odrobinę mąki pszennej, mielony cynamon, sok z cytryny i miód. Gotowy farsz odstaw, aby ostygł i zgęstniał, a następnie z farszu formuj kulki do wyciętego ciasta półfrancuskiego.

Ciasto półfrancuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed zwijaniem, aby miało temperaturę pokojową - nie będzie się łamać. Rozwiń i lekko posyp mąką, za pomocą szklanki lub wycinaka wytnij okrągłe kształty i nałóż na nie porcję wcześniej przygotowanego farszu. Zawiń ciasto jak tradycyjnego pieroga i przełóż na blaszkę posmarowaną pergaminem. Na koniec pierogi posmaruj za pomocą pędzla roztopionym masłem. Blaszkę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-18 minut. Upieczone pierogi podawaj np. z cukrem pudrem, dżemem jabłkowym i całymi kawałkami jabłek.

Pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 360 g mleka,
  • 20 g cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 300 g jajek,
  • 300 g żółtek,
  • 1200 g mąki pszennej,
  • 240 g masła,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 300 g krewetek 16/20,
  • 100 ml sosu sojowego jasnego,
  • łyżka sambalu,
  • 50 g marynowanego imbiru,
  • pęczek kolendry,
  • 3 limonki.

Przygotowanie:

Mięso mielone z kurczaka przełóż do miski, dodaj pokrojone krewetki, sos sojowy, sambal, posiekany imbir, kolendrę i sok z limonki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i formuj kulki do faszerowania ciasta.

Później przygotuj rozczyn na ciasto. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kawałki po 40 gramów i uformuj z niego kulki, a następnie lekko rozgnieć dłonią i dodaj porcję farszu. Potem uformuj kształt pieroga i zostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie pierożki smaż na głębokim oleju, aż będą złote i rumiane.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości