Z tymi potrawami zima nie będzie nam straszna. Poznaj rozgrzewające przepisy Sebastiana Olmy

Z tymi potrawami zima nie będzie nam straszna. Poznaj rozgrzewające przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zimno? Te dania cię rozgrzeją
Zimno? Te dania cię rozgrzeją
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy

Zima to idealny czas, by sięgnąć po rozgrzewające i pełnowartościowe posiłki. Gdy za oknem panuje chłód, potrzebujemy więcej energii oraz składników odżywczych, by utrzymać odpowiednią temperaturę i prawidłowo funkcjonować. Przepisy na pyszne, rozgrzewające dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.

Przyrządził gulasz z papryką i pieczarkami, kwaśnicę z ziemniakami i boczkiem oraz żurek z białą kiełbasą i prawdziwkami. Przepisy znajdziesz poniżej.

Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie

Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie
Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie
Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • wywar wieprzowy,
  • 500 g kości wieprzowych wędzonych,
  • golonka wieprzowa surowa,
  • żeberka wieprzowe surowe,
  • włoszczyzna,
  • listek laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz w ziarnach,
  • czosnek,
  • pęczek tymianku,
  • sól do smaku,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • seler,
  • 400 g kapusty kiszonej (plus woda z kapusty),
  • 200 g boczku w plastrach surowego,
  • 500 g ziemniaków pieczonych małych,
  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Do garnka dodaj kości wieprzowe wędzone, golonkę, żeberka wieprzowe i pęczek włoszczyzny. Całość zalej wodą i dodaj suche przyprawy, czosnek oraz świeży tymianek. Wywar gotuj przez około godzinę, tak, aby był klarowny. Na koniec lekko dopraw solą. W drugim garnku podsmaż pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż na oleju na złoty kolor i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość duś przez około 5 minut. Ugotowany wcześniej wywar odcedź, zachowując ugotowane kawałki żeberek i golonki. Zupę gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu, aby warzywa zmiękły. Do kwaśnicy dodaj podsmażone drobne kawałki boczku. Na koniec kwaśnice dopraw do smaku wodą z kapusty, solą, pieprzem.  

Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami 

Składniki:

  • kilogram rozbratla wołowego,
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony, czosnek suszony, kminek,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g pieczarek,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 l bulionu,
  • listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn (po kilka sztuk),
  • 3 papryki czerwone,
  • sól, papryka ostra, musztarda sarepska do smaku,
  • świeże pieczywo,
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%.
Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami
Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami
Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Mięso z rozbratla pokrój w kostkę o grubości około 2 cm, przełóż do metalowej miski, dodając suche przyprawy, a następnie odrobinę oleju. Mięso obtocz lekko w mące pszennej, zacznij smażyć na oleju tak, aby ładnie je obsmażyć z każdej strony. Do mięsa dodaj pokrojoną białą cebulę, czosnek w ząbkach, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś lekko przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion lub wodę. Do gotującego się mięsa w garnku dodaj listek laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do środka pokrojoną paprykę oraz dopraw do smaku solą, ostrą papryką i musztardą.

Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem

Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem
Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem
Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • kilogram wędzonych wieprzowych żeberek,
  • pęczek włoszczyzny,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny (po jednej łyżce),
  • mały pęczek świeżego majeranku,
  • 50 g suszonych prawdziwków,
  • 5l wody,
  • kilogram kiełbasy białej,
  • 400 g boczku wędzono-parzonego w plastrach,
  • 0,3 kg białej cebuli,
  • 0,5 kg mrożonych prawdziwków,
  • litr zakwasu na żurek,
  • 0,5 litra słodkiej śmietany 36%,
  • 0,5 kg ziemniaków obranych,
  • sól i pieprz (po małej łyżce),
  • 6 jajek kurzych,
  • chrzan w słoiczku.

Przygotowanie:

W garnku postaw wywar na żur, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, a także suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj przez około godzinę. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber). Kiełbasę białą i boczek pokrój w kostkę o grubości do 1 cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami.

Gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut. Do garnka dodaj zakwas na żur, pokrojone ziemniaki i gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a żur lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą, pieprzem. Później dodaj śmietanę. Do porcji żurku na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i chrzan.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości