Zima to idealny czas, by sięgnąć po rozgrzewające i pełnowartościowe posiłki. Gdy za oknem panuje chłód, potrzebujemy więcej energii oraz składników odżywczych, by utrzymać odpowiednią temperaturę i prawidłowo funkcjonować. Przepisy na pyszne, rozgrzewające dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.
Przyrządził gulasz z papryką i pieczarkami, kwaśnicę z ziemniakami i boczkiem oraz żurek z białą kiełbasą i prawdziwkami. Przepisy znajdziesz poniżej.
Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie
Składniki:
- wywar wieprzowy,
- 500 g kości wieprzowych wędzonych,
- golonka wieprzowa surowa,
- żeberka wieprzowe surowe,
- włoszczyzna,
- listek laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz w ziarnach,
- czosnek,
- pęczek tymianku,
- sól do smaku,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- seler,
- 400 g kapusty kiszonej (plus woda z kapusty),
- 200 g boczku w plastrach surowego,
- 500 g ziemniaków pieczonych małych,
- pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Do garnka dodaj kości wieprzowe wędzone, golonkę, żeberka wieprzowe i pęczek włoszczyzny. Całość zalej wodą i dodaj suche przyprawy, czosnek oraz świeży tymianek. Wywar gotuj przez około godzinę, tak, aby był klarowny. Na koniec lekko dopraw solą. W drugim garnku podsmaż pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż na oleju na złoty kolor i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość duś przez około 5 minut. Ugotowany wcześniej wywar odcedź, zachowując ugotowane kawałki żeberek i golonki. Zupę gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu, aby warzywa zmiękły. Do kwaśnicy dodaj podsmażone drobne kawałki boczku. Na koniec kwaśnice dopraw do smaku wodą z kapusty, solą, pieprzem.
Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami
Składniki:
- kilogram rozbratla wołowego,
- przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony, czosnek suszony, kminek,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 2 białe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 500 g pieczarek,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 2 l bulionu,
- listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn (po kilka sztuk),
- 3 papryki czerwone,
- sól, papryka ostra, musztarda sarepska do smaku,
- świeże pieczywo,
- 400 g kwaśnej śmietany 18%.
Przygotowanie:
Mięso z rozbratla pokrój w kostkę o grubości około 2 cm, przełóż do metalowej miski, dodając suche przyprawy, a następnie odrobinę oleju. Mięso obtocz lekko w mące pszennej, zacznij smażyć na oleju tak, aby ładnie je obsmażyć z każdej strony. Do mięsa dodaj pokrojoną białą cebulę, czosnek w ząbkach, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś lekko przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion lub wodę. Do gotującego się mięsa w garnku dodaj listek laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do środka pokrojoną paprykę oraz dopraw do smaku solą, ostrą papryką i musztardą.
Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem
Składniki:
- kilogram wędzonych wieprzowych żeberek,
- pęczek włoszczyzny,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny (po jednej łyżce),
- mały pęczek świeżego majeranku,
- 50 g suszonych prawdziwków,
- 5l wody,
- kilogram kiełbasy białej,
- 400 g boczku wędzono-parzonego w plastrach,
- 0,3 kg białej cebuli,
- 0,5 kg mrożonych prawdziwków,
- litr zakwasu na żurek,
- 0,5 litra słodkiej śmietany 36%,
- 0,5 kg ziemniaków obranych,
- sól i pieprz (po małej łyżce),
- 6 jajek kurzych,
- chrzan w słoiczku.
Przygotowanie:
W garnku postaw wywar na żur, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, a także suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj przez około godzinę. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber). Kiełbasę białą i boczek pokrój w kostkę o grubości do 1 cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami.
Gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut. Do garnka dodaj zakwas na żur, pokrojone ziemniaki i gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a żur lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą, pieprzem. Później dodaj śmietanę. Do porcji żurku na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i chrzan.
Zobacz także:
- Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy
- Z tymi daniami chłodny dzień nam niestraszny. Poznaj rozgrzewające przepisy Mariety Mareckiej
- Co robić w długie jesienne wieczory? Przygotować pyszne i rozgrzewające dania Beaty Kartowicz
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN