Z tymi potrawami zima nie będzie nam straszna. Poznaj rozgrzewające przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zima to idealny czas, by sięgnąć po rozgrzewające i pełnowartościowe posiłki. Gdy za oknem panuje chłód, potrzebujemy więcej energii oraz składników odżywczych, by utrzymać odpowiednią temperaturę i prawidłowo funkcjonować. Przepisy na pyszne, rozgrzewające dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.

Przyrządził gulasz z papryką i pieczarkami, kwaśnicę z ziemniakami i boczkiem oraz żurek z białą kiełbasą i prawdziwkami. Przepisy znajdziesz poniżej.

Kwaśnica z pieczonymi ziemniakami, prażonym bekonem i warzywami na wieprzowinie

Składniki:

  • wywar wieprzowy,
  • 500 g kości wieprzowych wędzonych,
  • golonka wieprzowa surowa,
  • żeberka wieprzowe surowe,
  • włoszczyzna,
  • listek laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz w ziarnach,
  • czosnek,
  • pęczek tymianku,
  • sól do smaku,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • seler,
  • 400 g kapusty kiszonej (plus woda z kapusty),
  • 200 g boczku w plastrach surowego,
  • 500 g ziemniaków pieczonych małych,
  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Do garnka dodaj kości wieprzowe wędzone, golonkę, żeberka wieprzowe i pęczek włoszczyzny. Całość zalej wodą i dodaj suche przyprawy, czosnek oraz świeży tymianek. Wywar gotuj przez około godzinę, tak, aby był klarowny. Na koniec lekko dopraw solą. W drugim garnku podsmaż pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż na oleju na złoty kolor i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość duś przez około 5 minut. Ugotowany wcześniej wywar odcedź, zachowując ugotowane kawałki żeberek i golonki. Zupę gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu, aby warzywa zmiękły. Do kwaśnicy dodaj podsmażone drobne kawałki boczku. Na koniec kwaśnice dopraw do smaku wodą z kapusty, solą, pieprzem.  

Rozgrzewający gulasz z papryką, cebulą i pieczarkami 

Składniki:

  • kilogram rozbratla wołowego,
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony, czosnek suszony, kminek,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 2 białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g pieczarek,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 l bulionu,
  • listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn (po kilka sztuk),
  • 3 papryki czerwone,
  • sól, papryka ostra, musztarda sarepska do smaku,
  • świeże pieczywo,
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%.

Przygotowanie:

Mięso z rozbratla pokrój w kostkę o grubości około 2 cm, przełóż do metalowej miski, dodając suche przyprawy, a następnie odrobinę oleju. Mięso obtocz lekko w mące pszennej, zacznij smażyć na oleju tak, aby ładnie je obsmażyć z każdej strony. Do mięsa dodaj pokrojoną białą cebulę, czosnek w ząbkach, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś lekko przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion lub wodę. Do gotującego się mięsa w garnku dodaj listek laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do środka pokrojoną paprykę oraz dopraw do smaku solą, ostrą papryką i musztardą.

Żur z białą kiełbasą, prawdziwkami i majerankiem

Składniki:

  • kilogram wędzonych wieprzowych żeberek,
  • pęczek włoszczyzny,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny (po jednej łyżce),
  • mały pęczek świeżego majeranku,
  • 50 g suszonych prawdziwków,
  • 5l wody,
  • kilogram kiełbasy białej,
  • 400 g boczku wędzono-parzonego w plastrach,
  • 0,3 kg białej cebuli,
  • 0,5 kg mrożonych prawdziwków,
  • litr zakwasu na żurek,
  • 0,5 litra słodkiej śmietany 36%,
  • 0,5 kg ziemniaków obranych,
  • sól i pieprz (po małej łyżce),
  • 6 jajek kurzych,
  • chrzan w słoiczku.

Przygotowanie:

W garnku postaw wywar na żur, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, a także suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj przez około godzinę. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber). Kiełbasę białą i boczek pokrój w kostkę o grubości do 1 cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami.

Gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut. Do garnka dodaj zakwas na żur, pokrojone ziemniaki i gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a żur lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą, pieprzem. Później dodaj śmietanę. Do porcji żurku na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i chrzan.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości