Materiał promocyjny

Mięsne śniadania, które dodadzą ci energii na cały dzień. Przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Mięsne śniadania to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dzięki bogactwu białka, witamin i minerałów zawartych w mięsie, dostarczają niezbędnej mocy i energii na cały, nawet bardzo aktywny dzień. Przepisy na nie zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.

Kucharz przyrządził kajzerkę ze schabem, karkówkę w sosie pomidorowym oraz naleśniki z szynką i pastą jajeczną. W przepisach wykorzystał produkty Sokołów.

Kajzerka ze schabem, czyli klasyk ze szkolnych lat

Składniki:

  • kilogram schabu bez kości,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna,
  • 100 g bułki tartej,
  • 5 jajek,
  • łyżna curry w proszku,
  • 100 g drobnego parmezanu,
  • 100 ml oleju do smażenia.

Dodatkowo:

  • 5 kajzerek,
  • 200 ml majonezu,
  • 100 g pasty lub kremu truflowego,
  • 100 g masła,
  • zielona sałata karbowana,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 3 ogórki konserwowe w occie,
  • 2 cebule czerwone.

Przygotowanie:

Schab potnij na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do mąki, potem do jajka rozbitego z curry w proszku i na koniec wsadź do bułki tartej, wymieszanej z parmezanem tartym. Kotlety smaż na oleju z każdej strony, aż będą złote. Później przełóż na pergamin i poczekaj, aż wciągną resztki tłuszczu.

Kajzerki przetnij na dwie równe części, posmaruj masłem i tostuj na patelni na złoty kolor. Potem na bułkę dodaj majonez truflowy, plaster sałaty karbowanej, plaster pomidora malinowego, cięte ogórki konserwowe i odrobinę świeżej posiekanej czerwonej cebuli. Na koniec dodaj wcześniej usmażone kotlety i przykryj drugim kawałkiem bułki.

Karkówka wieprzowa wolno pieczona w sosie pomidorowym z majerankiem

Składniki:

  • karkówka wieprzowa,
  • 2 główki czosnku,
  • po 2 duże łyżki soli, pieprzu, papryki słodkiej i majeranku,
  • olej do smażenia,
  • litr passaty pomidorowej,
  • 2 młode sałaty rzymskie.

Przygotowanie:

Karkówkę dokładnie nasmaruj tartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmaż na patelni z każdej strony, aby zamknąć wszystkie strony mięsa. Następnie przełóż mięso do pojemnika żaroodpornego i zalej passatą pomidorową. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1,5 godziny, a po tym czasie podwyższ temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Gotową karkówkę potnij na cienkie plastry, polej sosem, jaki został po pieczeniu i podawaj z młodą sałatą rzymską.

Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i szynką Basiuni

Składniki na ciasto:

  • 6 żółtek,
  • łyżka cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • opakowanie Szynki Basiuni.

Pozostałe składniki na naleśniki:

  • 6 białek jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • po jednym pęczku świeżych ziół (koperek, natka pietruszki),
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na pastę jajeczną:

  • 10 jajek,
  • 200 g serka twarogowego,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatkowo:

  • 100 g majonezu truflowego,
  • pęczek pietruszki dekoracyjnej świeżej,
  • opakowanie marynowanych kurej i borowików,
  • 2 opadkowania Szynki Basiuni.

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj dokładnie w misce, razem z cukrem. Potem dodaj proszek do pieczenia, mleko, posiekaną szynkę Basiuni i przesianą wcześniej mąkę pszenną. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Zostaw ją na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.

W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła oraz sól do smaku. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony. Gotowe naleśniki odłóż na papier.

Pasta jajeczna: Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, a potem wyjmij i przelej zimną wodą. Następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później). Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek. Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.

Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę dodaj majonez truflowy, marynowane grzyby i całość udekoruj pietruszką dekoracyjną oraz Szynką Basiuni.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości