Kucharz przyrządził kajzerkę ze schabem, karkówkę w sosie pomidorowym oraz naleśniki z szynką i pastą jajeczną. W przepisach wykorzystał produkty Sokołów.
Kajzerka ze schabem, czyli klasyk ze szkolnych lat
Składniki:
- kilogram schabu bez kości,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka pszenna,
- 100 g bułki tartej,
- 5 jajek,
- łyżna curry w proszku,
- 100 g drobnego parmezanu,
- 100 ml oleju do smażenia.
Dodatkowo:
- 5 kajzerek,
- 200 ml majonezu,
- 100 g pasty lub kremu truflowego,
- 100 g masła,
- zielona sałata karbowana,
- 3 pomidory malinowe,
- 3 ogórki konserwowe w occie,
- 2 cebule czerwone.
Przygotowanie:
Schab potnij na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do mąki, potem do jajka rozbitego z curry w proszku i na koniec wsadź do bułki tartej, wymieszanej z parmezanem tartym. Kotlety smaż na oleju z każdej strony, aż będą złote. Później przełóż na pergamin i poczekaj, aż wciągną resztki tłuszczu.
Kajzerki przetnij na dwie równe części, posmaruj masłem i tostuj na patelni na złoty kolor. Potem na bułkę dodaj majonez truflowy, plaster sałaty karbowanej, plaster pomidora malinowego, cięte ogórki konserwowe i odrobinę świeżej posiekanej czerwonej cebuli. Na koniec dodaj wcześniej usmażone kotlety i przykryj drugim kawałkiem bułki.
Karkówka wieprzowa wolno pieczona w sosie pomidorowym z majerankiem
Składniki:
- karkówka wieprzowa,
- 2 główki czosnku,
- po 2 duże łyżki soli, pieprzu, papryki słodkiej i majeranku,
- olej do smażenia,
- litr passaty pomidorowej,
- 2 młode sałaty rzymskie.
Przygotowanie:
Karkówkę dokładnie nasmaruj tartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmaż na patelni z każdej strony, aby zamknąć wszystkie strony mięsa. Następnie przełóż mięso do pojemnika żaroodpornego i zalej passatą pomidorową. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1,5 godziny, a po tym czasie podwyższ temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Gotową karkówkę potnij na cienkie plastry, polej sosem, jaki został po pieczeniu i podawaj z młodą sałatą rzymską.
Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i szynką Basiuni
Składniki na ciasto:
- 6 żółtek,
- łyżka cukru,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 200 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej,
- opakowanie Szynki Basiuni.
Pozostałe składniki na naleśniki:
- 6 białek jajek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- po jednym pęczku świeżych ziół (koperek, natka pietruszki),
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na pastę jajeczną:
- 10 jajek,
- 200 g serka twarogowego,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
- 100 g majonezu truflowego,
- pęczek pietruszki dekoracyjnej świeżej,
- opakowanie marynowanych kurej i borowików,
- 2 opadkowania Szynki Basiuni.
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj dokładnie w misce, razem z cukrem. Potem dodaj proszek do pieczenia, mleko, posiekaną szynkę Basiuni i przesianą wcześniej mąkę pszenną. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Zostaw ją na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła oraz sól do smaku. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony. Gotowe naleśniki odłóż na papier.
Pasta jajeczna: Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, a potem wyjmij i przelej zimną wodą. Następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później). Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek. Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę dodaj majonez truflowy, marynowane grzyby i całość udekoruj pietruszką dekoracyjną oraz Szynką Basiuni.
Zobacz także:
- Jak przyrządzić idealne drugie śniadanie? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Wędliny nie tylko na śniadanie. Wyśmienite dania według Piotra Kucharskiego
- Co na śniadanie jedzą Europejczycy? Zacznij dzień pysznie i kolorowo z przepisami Mariety Mareckiej
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News