Jak przygotować ciekawe danie z polskimi wędlinami? Piotr Kucharski, gotując na kołobrzeskiej plaży, udzielił Olivierowi Janiakowi lekcji na ten temat. Okazuje się, że tradycyjne wędzonki można przyrządzić także na grillu. Nasz kucharz przygotował dania, które doskonale sprawdzą się na śniadanie oraz takie, które będą idealne podczas przyjęć w ogrodzie.
Mój numer jeden, czyli polędwiczka dojrzewająca. Podałem ją na sałatce z fasolki, migdałów i kurek, czyli bardzo sezonowo, do tego naprawdę delikatna polędwiczka, która rozpływa się w ustach
- opowiadał Piotr Kucharski.
Jakie jeszcze propozycje przedstawił Olivierowi Janiakowi? Zobaczcie wideo i skorzystajcie z poniższych przepisów.
Tosty z szynką i jeżynami
Składniki na tosty z szynką
- 4 duże kromki jasnego chleba
- 200 g tartego żółtego sera
- 8 plasterków Szynki tradycyjnie wędzonej Sokołów
- 100 g jeżyn
- masło do smażenia
Sposób przygotowania tostów z szynką
Na dwie kromki chleba nałożyć część sera, następnie plastry szynki i jeżyny, wierzch posypać resztą sera. Nałożyć drugą kromkę chleba i usmażyć z obu stron na patelni lub opiec na grillu. W trakcie smażenia dociskać kromki chleba, żeby wszytko się połączyło dzięki roztapiającemu się serowi.
Polenta z pomidorkami i polską z pieprzem
Składniki na polentę z pomidorami
- 100 g kaszki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- garść listków bazylii
- 300 g pomidorków koktajlowych
- ocet winny
- 1 kawałek kiełbasy Polskiej dojrzewającej z pieprzem Sokołów
Sposób przygotowania polenty z pomidorami
Kaszkę ugotować do miękkości z dodatkiem oliwy z oliwek. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Gotować do konsystencji lejącej się kaszki. W tym czasie na suchej patelni podsmażyć cienkie plasterki kiełbasy. Na tej samej patelni na oliwie i z oliwek podsmażyć pomidorki koktajlowe przez 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec podlać odrobiną octu winnego.
Kaszę wyłożyć na talerz robiąc w środku wgłębienie. Nałożyć na to podsmażone pomidorki, posypać listkami bazylii oraz nałożyć plasterki kiełbasy. Całość skropić oliwą z oliwek.
Sałatka z fasolki szparagowej z kurkami, prażonymi migdałami i plastrami polędwiczki dojrzewającej
Składniki na sałatkę z kurkami i polędwiczką
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g kurek
- 100 g prażonych migdałów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- 1 polędwiczka dojrzewająca Sokołów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania sałatki z polędwiczką
Fasolkę ugotować, żeby była lekko chrupiąca. Kurki podsmażyć na maśle. Migdały podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podgrzać oliwę z posiekaną papryczką i czosnkiem, podsmażać przez kilka minut na wolnym ogni, żeby czosnek się nie spalił. Sosem polać sałatkę a na wierzch nałożyć plasterki polędwiczki.
Otwarta kanapka z kiełbasa Polską
Składniki na otwartą kanapkę
- 4 kromki maślanego chleba
- 4 jajka
- masło
- świeży ogórek
- 1 kawałek kiełbasy Polskiej dojrzewającej Classic Sokołów
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- listki mięty
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania otwartej kanapki
Chleb opiec na patelni lub grillu, aby był chrupiący. Na suchej patelni podsmażyć plasterki kiełbasy dojrzewającej. Na tej samej patelni usmażyć jajka na maśle. Ogórka pokroić w paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
Listki pietruszki, koperku i mięty, wymieszać ze sobą, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na chlebie, ułożyć plasterki ogórka, na to jajka, na jajkach plasterki kiełbasy i mini sałatkę z ziół.
Kasza mazurska z letnimi warzywami i kawałkiem kiełbasy z kociewskiej spiżarni
Składniki na kaszę mazurską z warzywami i kiełbasą
- cebula
- 200 g kaszy mazurskiej
- masło
- okiwa z oliwek
- 1 pomidor
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 kawałek kiełbasy Z Kociewskiej Spiżarni Sokołów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania kaszy mazurskiej z warzywami i kiełbasą
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek. Dodać kaszę i podsmażyć razem przez chwilę. Następnie dobrze doprawić solą i pieprzem i podlać wodą. Gotować, aż kasza zacznie przypominać w konsystencji owsiankę. Pod koniec dodać dużo oliwy i masła.
W tym czasie na patelni podsmażyć kawałek kiełbasy. Następnie na tej samej patelni lekko przesmażyć pokrojone w duże kawałki warzywa. Kaszę podawać z warzywami i kawałkiem kiełbasy.
Omlet ze schabem tradycyjnie wędzonym, sezamem i kimchi
Składniki na omlet ze schabem
- 4 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- kawałek schabu tradycyjnie wędzonego Sokołów
- sezam
- kimchi
- pęczek dymki
- masło do smażenia
Sposób przygotowania omletu ze schabem
Jajka rozbełtać w misce z sosem sojowym. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej i smażyć aż się zetnie. Przełożyć na talerz, na połowę nałożyć kimchi, posypać sezamem i posiekaną dymką. Złożyć na połowę, na górę nałożyć plasterki schabu, posypać sezamem i dymką.
Pieczona szynka z grilla z ziemniaczkami
Składniki na pieczoną szynkę z grilla
- 1 szynka zwierzyniecka Sokołów
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 kg młodych małych ziemniaczków
- 8 łyżek masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek tymianku
- sól i pieprz
- folia aluminiowa do owinięcia ziemniaków
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania szynki pieczonej z grilla
Ziemniaczki umyć i ponabijać widelcem. Podzielić na osiem części i każdą część ułożyć na kilku warstwach folii aluminiowej, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem, na każdą porcję położyć łyżkę masła. Ziemniaczki zawinąć w folię, na której leżały i opiec na grillu aż będą miękkie, co jakiś czas obracając. Szynkę ponabijać wąskim nożem i we wgłębienia wsunąć rozmaryn gałązki rozmarynu. Ułożyć na grillu i opiekać na niezbyt rozgrzanych węglach z każdej strony po kilkanaście minut.
Ziemniaczki odwinąć z folii robiąc z niej miseczkę, Szynkę pokroić w plastry i ułożyć na ziemniaczkach, obok dołożyć łyżkę śmietany.
Zobacz też:
Parówki według Grzegorza Zawieruchy. "Kuchnia to jest zabawa"
Grillowane smakołyki Sebastiana Olmy. "To jest coś, co ja bym chciał zjeść na plaży"
Letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy. "Każdy kucharz powie, że produkt to jest podstawa"
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski