Przepisy kulinarne

Grillowane smakołyki Sebastiana Olmy. "To jest coś, co ja bym chciał zjeść na plaży"

Przepisy kulinarne

Grillowane smakołyki Sebastiana Olmy. "To jest coś, co ja bym chciał zjeść na plaży"

Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!

Wyrafinowane dania z grilla

Kiełbasa, karkówka i kaszanka – to podstawa każdego udanego grilla. Są jednak sposoby na to, żeby dodać przygotowywanym na ruszcie potrawom odrobinę wyrafinowania. Sebastian Olma zdradził nam swoje sposoby na nieszablonowe dania z grilla i pokazał, jak przyrządzić prawdziwie królewską ucztę.

Grill daje nam wiele kulinarnych możliwości. Zawijając mięso w papier do pieczenia i folię aluminiową jesteśmy w stanie przygotować wiele fantastycznych potraw.

Możemy gotować z wykorzystaniem grilla, natomiast to jest trochę takie pieczenie 

– zauważył Sebastian Olma.

Letni sezon kulinarny w pełni

Grill kojarzy nam się na ogół z daniami mięsnymi, jednak warto skorzystać z trwającego obecnie sezonu owocowego i położyć na ruszt letnie przysmaki, np. brzoskwinie.

Bardzo fajne połączenie owoców, czyli słodkiego z kwaśnym, z wytrawnym 

- zaznaczył kucharz.

Schab wieprzowy plastry – grillowany schab z brzoskwinią w sosie miodowo-limonkowym z chili

Składniki:

  • Schab w plastrach x 1 kg
  • Sól w płatkach, chili, papryka w proszku (po 1 łyżce)
  • Brzoskwinia x 3 szt.
  • Cukier brązowy x 50g
  • Miód gęsty x 200 ml
  • Sok z limonki x 100 ml
  • Świeże chili x 1 szt.
  • Pomarańcza x 2 szt.

Przygotowanie:

Schab w plastrach dopraw do smaku solą w płatkach, papryką w proszku i płatkami chili, a następnie polej olejem z pestek winogron. Brzoskwinię przetnij na dwie połówki, od przeciętej strony posmaruj cukrem brązowym i połóż na płaskiego grilla, razem z wcześniej zamarynowanym schabem, grilluj z każdej strony około 5-6 minut.

W małej misce wymieszaj gęsty miód, sok z limonki i plastry świeżego chili.

Na talerzu ułóż kawałki grillowanego schabu, pocięte kawałki grillowanej brzoskwini i polej całość miodem, do dekoracji dodaj filety z pomarańczy.

Karkówka wieprzowa plastry – grillowana karkówka z kolorowymi pomidorkami, dymką i dressingiem balsamicznym

Składniki:

  • Karkówka w plastrach x 1 kg
  • Czosnek x 5 ząbków
  • Sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie (po 1 małej łyżce)
  • Olej roślinny x 100 ml
  • Kolorowe pomidorki (żółte, czerwone, zielone) po 500 g
  • Oliwa sezamowa x 1 małe opak.
  • Prażony jasny sezam x 20 g
  • Cebula dymka (paluch) x 2 pęczki
  • Gęsty sos balsamiczny x 1 małe opak.
  • Roszponka x 1 opak.

Przygotowanie:

Plastry karkówki nasmaruj dokładnie czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie zalej olejem i odstaw na około 2 godz., aby mięso mogło się zamarynować. Karkówkę grilluj około 8-10 minut z każdej strony.

Kolorowe pomidorki potnij na mniejsze kawałki, polej oliwą sezamową, posyp prażonym jasnym sezamem i ułóż na talerzu. Cebulkę dymkę drobno posiekaj i posyp nią pomidorki. Na koniec polej wszystko delikatnie sosem balsamicznym. Na wierzchu ułóż kawałek karkówki i udekoruj całość liśćmi roszponki.

Polędwiczki wieprzowe – sałatka grecka z fetą i grillowaną polędwiczką marynowaną w kolorowym pieprzu

Składniki:

  • Kolorowy pieprz w ziarnach x 100 g
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Polędwiczka wieprzowa x 1 kg
  • Olej roślinny x 50 ml
  • Czerwone pomidory x 500 g
  • Zielony ogórek x 3 szt.
  • Cebula czerwona x 3 szt.
  • Oliwki czarne i zielone po 100 g
  • Kolorowa papryka po 1 szt.
  • Zioła prowansalskie x 2 duże łyżki
  • Ser feta x 200 g
  • Oliwa extra vergine x 100 ml
  • Sól w płatkach maldon x 1 małe opak.

Przygotowanie:

Kolorowy pieprz utrzyj w moździerzu, posyp nim polędwiczkę wieprzową i dodaj szczyptę soli, polej mięso olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony.

Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta.

Ułóż warzywa w misce, polej je dobrą jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach.

Na wierzch sałatki ułóż pociętą polędwiczkę wieprzową.

Łopatka wieprzowa – pieczona na grillu w całości łopatka wieprzowa z ziołami, pieczoną marchwią i sosem BBQ

Składniki:

  • Sól morska x 100 g
  • Oliwa z pestek winogron x 250 ml
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Rozmaryn x 100 g
  • Czosnek x 5 ząbków
  • Czarny pieprz w ziarnach x 20 g
  • Marchew czerwona x 1 kg
  • Miód x 50 ml
  • Sos BBQ x 100 ml

Przygotowanie:

Zmiksuj w robocie kuchenny sól z oliwą, natką pietruszki, rozmarynem, czosnkiem i pieprzem do konsystencji „pesto”. Nasmaruj dokładnie łopatkę wieprzową i zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Ułóż mięso na grillu, aby mogło się piec około 3-4 godz. w niższej temperaturze. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie - jeśli tak, wyjmij z foli i poczekaj aż lekko ostygnie, potnij na cienkie plastry.

Marchew dokładnie umyj, polej miodem i sosem BBQ, zawiń w papier, a następnie w folię i wstaw do pieczenia tak samo długo jak mięso, dzięki temu marchew będzie bardzo miękka.

Na talerzu ułóż kawałki pociętej marchwi, polej sosem BBQ i ułóż na wierzchu plaster mięsa. Łopatkę udekoruj świeżymi ziołami.

Mięso mielone z szynki – ćevapčići wieprzowe z grillowanymi warzywami, sosem ajvar i pitą

Składniki:

  • Mięso mielone z szynki x 1 kg
  • Sól, pieprz czarny x 1 mała łyżka
  • Czosnek x 5 ząbków
  • Natka pietruszki x 1 mała
  • Podsmażona cebula x 100 g
  • Cukinia żółta i zielona po 1 szt.
  • Papryka kolorowa po 1 szt.
  • Bakłażan x 1 szt.
  • Cebula biała i czerwona po 2 szt.
  • Sos ajvar x 100 ml
  • Bułka pita x 5 szt.

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa z szynki dodaj sól, posiekany czosnek, natkę, pieprz i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i nabijaj porcję mięsa na szaszłyk tak, aby się równomiernie rozchodziło.

Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę potnij na plastry grubości 1 cm, dopraw solą oraz pieprzem i grilluj z każdej strony.

Na talerzu ułóż gotowe szaszłyki, grillowane warzywa, sos ajvar i grillowaną pitę.

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Zobacz też:

Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem

Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?

Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0