Przepisy kulinarne

Letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy. „Każdy kucharz powie, że produkt to jest podstawa”

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy. „Każdy kucharz powie, że produkt to jest podstawa”

Dzień Dobry TVN

Niecodzienna lokalizacja, ale efekty wyśmienite. Grzegorz Zawierucha na plaży w Międzyzdrojach gotował dla Oliviera Janiaka. Co mu przyrządził w tych nietypowych warunkach? Zobaczcie sami.

Letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy

Kuchnię w naszym warszawskim studiu przy ulicy Hożej zamienił na piękną plażę w Międzyzdrojach. Grzegorz Zawierucha w sobotni poranek gotował specjalnie dla Oliviera Janiaka. Obaj panowie zgodnie stwierdzili, że w gotowaniu najważniejsze są dobre produkty.

Każdy kucharz powie, że produkt to jest podstawa

- przyznał Grzegorz Zawierucha.

A kiedy mamy już pewną i sprawdzoną bazę, możemy eksperymentować.

Tylko nasza fantazja nas ogranicza i ewentualnie preferencje smakowe naszych gości

- dodał kucharz.

Mięsa według Grzegorza Zawieruchy

Podczas letniego gotowania w Międzyzdrojach Grzegorz Zawierucha postawił na dania mięsne. Przyrządził marynowaną karkówkę, jednak - jak zapewnił -  jeżeli nie mamy czasu na zamarynowanie, nic nie szkodzi. 

Połóżmy mięso na ruszt. Do tego zróbmy sałatkę z grillowanej kukurydzy, czerwonej cebuli, czerwonej kapusty i kolendry. Doprawmy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Jako że Grzegorz Zawierucha zdecydował się na grillowanie, nie mogło zabraknąć kiełbasy. Jak zwycięzca MasterChefa rozpoznaje tę najlepszą?

Jeżeli skórka chrupie to wiem, że kiełbasa będzie wyśmienita

- stwierdził kucharz.

Przepis na szaszłyki z kiełbasy Sokołowskiej wieprzowej

Składniki na szaszłyki z kiełbasy Sokołowskiej wieprzowej:

  • 4 kiełbasy Sokołowskie wieprzowe
  • 8 pieczarek
  • 8 szparagów
  • 2 czerwone cebule
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie szaszłyków z kiełbasy Sokołowskiej wieprzowej:

Kiełbasę kroimy w kawałki. Zdrewniałe końcówki szparagów obcinamy, cebulę kroimy na 4 ćwiartki, a pieczarki dobrze czyścimy. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy mieszanką skomponowaną z naszych przypraw. Na patyczek do szaszłyka nadziewamy cebulę, kiełbasę, szparag i pieczarkę. Czynność powtarzamy raz jeszcze tak, abyśmy na jednym patyczku mieli po 2 szt. składników. Układamy na dobrze rozgrzany grill i w momencie, kiedy kiełbasa zacznie puszczać soki, przewracamy na drugą stronę.

Kiełbaski bałkańskie z prowansalskim kawiorem

Składniki na kiełbaski bałkańskie z prowansalskim kawiorem:

  • 4 kiełbaski bałkańskie
  • 2 duże bakłażany
  • 4 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowania kiełbasek bałkańskich z prowansalskim kawiorem:

Kiełbaski nacinamy delikatnie i układamy na grillu. Opiekamy z każdej strony. Bakłażany układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie ściągamy i odkładamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. To samo robimy z cebulą, a na końcu bardzo drobno siekamy czosnek. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy oregano, sól i pieprz, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Serwujemy na w towarzystwie grillowanych kiełbasek bałkańskich.

Kiszka ziemniaczana w karmelizowanych cebulach

Składniki na kiszkę ziemniaczaną:

  • 4 kiszki ziemniaczane Sokołów
  • 4 duże cebule
  • 4 mini mozarelle
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • cukinia

Przygotowanie kiszki ziemniaczanej:

Cebule obieramy i ścinamy górną część tak, aby powstała forma w kształcie naczynia. Następnie bardzo delikatnie usuwamy środek, zostawiając około 1/2 cm ścianki. Tak powstałe „cebulowe miseczki” nacieramy marynatą z miodu, musztardy, octu i przypraw (w środku i zewnętrzną warstwę). Zawijamy delikatnie w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym grillu na ok. 5 minut. Obok kładziemy kiszki ziemniaczane skropione oliwą i grillujemy je tyle samo czasu. Po 5 minutach kiszki ściągamy i dajemy im lekko ostygnąć, a następnie wyciągamy środek do miseczki. Cebule odwijamy z folii, w środek wkładamy po kuleczce mozzarelli i wypełniamy podgrillowaną kiszką ziemniaczaną. Całość zawijamy jeszcze raz w folię i kładziemy na grill na kolejne 5 minut, odwracając, aby mogły się równomiernie przypiec. Ściągamy z grilla, układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek. Serwujemy z plastrami grillowanej cukinii.

Karkówka z salsą i sałatką z kukurydzy

Składniki na karkówkę:

  • 4 plastry karkówki zamarynowanej Sokołów

Sałatka:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 150 g sera feta
  • szklanka posiekanej kolendry
  • limonka
  • papryczka chili zielona
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Salsa:

  • pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • chili habanero
  • cały pęczek kolendry
  • sól

Przygotowanie karkówki:

Karkówkę zamarynowaną układamy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu i zapiekamy po minucie z każdej strony. Następnie mięso kładziemy w miejsce, gdzie nie będzie miało bezpośredniego kontaktu z ogniem i dociągamy do miękkości – ok. 8–10 minut. W tym samym czasie na grillu układamy kolby kukurydzy lekko posmarowane masłem i zapiekamy, aż zrobią się miękkie – 10 minut. W czasie gdy karkówka i kukurydza leżą na ruszcie, siekamy czerwoną kapustę i wkładamy do miski. Dodajemy kolendrę, pokruszony ser feta, posiekaną papryczkę i skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec dodajemy kukurydzę, którą ścinamy z kolby, doprawiamy solą i pieprzem, i całość mieszamy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na salsę, dodajemy odrobinę soli i blendujemy na gładką masę. W razie konieczności można delikatnie dosolić. Serwujemy układając na talerz plaster karkówki, polewamy odrobiną salsy oraz w towarzystwie kukurydzianej sałatki.

Zobacz też:

Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz 

Pyszny lucjan z grilla. Poznaj prosty przepis na doskonałe danie

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Dzień Dobry Wakacje


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0