Schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem i musem z kurczaka w stylu polędwicy à la Wellington
Składniki:
Mus z kurczaka:
- 100 g piersi z kurczaka
- 150 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
- 50 g natki pietruszki
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zmiksować w robocie kuchennym wlewając stopniowo śmietankę. Gdy pojawi się zwarta masa wyjąć ją z robota, dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy mus odłożyć do lodówki.
Schab:
- 750 g schabu wieprzowego bez kości
- 10 g musztardy Dijon
- 200 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 4 naleśniki
- 200 g musu z kurczaka
- 4 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 10 g tymianku
Przygotowanie:
Szpinak przesmażyć na maśle z odrobiną czosnku, gdy wystygnie posiekać dokładnie i odstawić na sitko lub papier, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli schab jest szeroki, to należy przeciąć wzdłuż, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni, aby mięso mogło odpocząć. Obsmażony schab posmarować za pomocą pędzla musztardą Dijon. Rozwinąć na desce do krojenia 4 naleśniki obok siebie. Posmarować je równomiernie musem z kurczaka, następnie ułożyć posiekany szpinak i plastry szynki dojrzewającej. Na środek ułożyć kawałek schabu i zwinąć w rulon, następnie całość zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię spożywczą i ułożyć mięso na rozwiniętym cieście francuskim i dokładnie owinąć. Całość posmarować żółtkiem, posypać solą i tymiankiem. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 30 minut, następnie po wyjęciu zostawić jeszcze na 20 minut w temperaturze pokojowej i dopiero później pokroić na porcje.
Schab duszony w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi
Składniki:
- 750 g schabu wieprzowego bez kości
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml cydru
- 25 g świeżego imbiru
- 100 ml śmietanki 36%
- 10 g szałwii
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 4 jajka
Przygotowanie:
Schab bez kości pokroić na medaliony o wadze około 80 g, doprawić solą i pieprzem. Mięso delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złoty kolor razem z szałwią. Pod koniec smażenia mięso podlać cydrem i poczekać, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodać słodką śmietankę, posiekany świeży imbir i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodać mąkę i jajka. Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni kulać kluski śląskie, a następnie zrobić w nich dziurkę. Gotowe kluski gotować w posolonej wodzie przez około 4-5 minut. Na talerzu ułożyć kluski śląskie, polać je sosem, a na wierzch ułożyć kawałki wieprzowych medalionów.
Marynowany i wolno pieczony schab wieprzowy z mieszanką przypraw i warzywami
Składniki:
- 750 g schabu wieprzowego bez kości
- 25 ml miodu
- 15 g musztardy
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Schab posmarować przy pomocy pędzla miodem i musztardą, następnie posypać suszonymi przyprawami i odstawić na 1 dzień do lodówki zabezpieczone folią spożywczą. Włoszczyznę dokładnie umyć, obrać i pociąć na mniejsze kawałki, na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć warzywa, podlać je białym wytrawnym winem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na wierzchu warzyw ułożyć kawałek wcześniej przygotowanego schab i owinąć całość folią aluminiową. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 1,15 godziny. Sprawdzić schab za pomocą wykałaczki, jeśli nadal będzie wyciekać biały sok, oznacza, że mięso jeszcze jest surowe i należy je jeszcze podpiec.
Panierowane kotleciki schabowe z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i orzechami nerkowca
Składniki:
- sól
- czarny pieprz
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g tartego parmezanu
- 5 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszać zmiksowane drobno orzechy nerkowca, tarty parmezan i czosnek niedźwiedzi. Kotlety z kością rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Kotlety namoczyć w mące, następnie rozbełtanym jajku, a na końcu w orzechach z parmezanem. Kotlety smażyć w głębszej patelni z olejem, temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ z powodu kości, mięso wymaga dłuższego czasu smażenia, ale w niższej temperaturze. Na wierzch kotleta można podać jajko sadzone i posypać czosnkiem niedźwiedzim.
Zobacz też:
Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy
Mięsna przygoda Mikołaja Reya. Jak samemu zrobić domową szynkę?
Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN