Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha

Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.

Schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem i musem z kurczaka w stylu polędwicy à la Wellington

Składniki:

Mus z kurczaka:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz
  • 50 g natki pietruszki

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zmiksować w robocie kuchennym wlewając stopniowo śmietankę. Gdy pojawi się zwarta masa wyjąć ją z robota, dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy mus odłożyć do lodówki.

Schab:

  • 750 g schabu wieprzowego bez kości
  • 10 g musztardy Dijon
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 4 naleśniki
  • 200 g musu z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
  • 10 g tymianku

Przygotowanie:

Szpinak przesmażyć na maśle z odrobiną czosnku, gdy wystygnie posiekać dokładnie i odstawić na sitko lub papier, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli schab jest szeroki, to należy przeciąć wzdłuż, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni, aby mięso mogło odpocząć. Obsmażony schab posmarować za pomocą pędzla musztardą Dijon. Rozwinąć na desce do krojenia 4 naleśniki obok siebie. Posmarować je równomiernie musem z kurczaka, następnie ułożyć posiekany szpinak i plastry szynki dojrzewającej. Na środek ułożyć kawałek schabu i zwinąć w rulon, następnie całość zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię spożywczą i ułożyć mięso na rozwiniętym cieście francuskim i dokładnie owinąć. Całość posmarować żółtkiem, posypać solą i tymiankiem. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 30 minut, następnie po wyjęciu zostawić jeszcze na 20 minut w temperaturze pokojowej i dopiero później pokroić na porcje.

Schab duszony w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi

Składniki:

  • 750 g schabu wieprzowego bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml cydru
  • 25 g świeżego imbiru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 10 g szałwii
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Schab bez kości pokroić na medaliony o wadze około 80 g, doprawić solą i pieprzem. Mięso delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złoty kolor razem z szałwią. Pod koniec smażenia mięso podlać cydrem i poczekać, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodać słodką śmietankę, posiekany świeży imbir i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodać mąkę i jajka. Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni kulać kluski śląskie, a następnie zrobić w nich dziurkę. Gotowe kluski gotować w posolonej wodzie przez około 4-5 minut. Na talerzu ułożyć kluski śląskie, polać je sosem, a na wierzch ułożyć kawałki wieprzowych medalionów.

Marynowany i wolno pieczony schab wieprzowy z mieszanką przypraw i warzywami

Składniki:

  • 750 g schabu wieprzowego bez kości
  • 25 ml miodu
  • 15 g musztardy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Schab posmarować przy pomocy pędzla miodem i musztardą, następnie posypać suszonymi przyprawami i odstawić na 1 dzień do lodówki zabezpieczone folią spożywczą. Włoszczyznę dokładnie umyć, obrać i pociąć na mniejsze kawałki, na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć warzywa, podlać je białym wytrawnym winem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na wierzchu warzyw ułożyć kawałek wcześniej przygotowanego schab i owinąć całość folią aluminiową. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 1,15 godziny. Sprawdzić schab za pomocą wykałaczki, jeśli nadal będzie wyciekać biały sok, oznacza, że mięso jeszcze jest surowe i należy je jeszcze podpiec.

Panierowane kotleciki schabowe z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i orzechami nerkowca

Składniki:

  • sól
  • czarny pieprz
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g tartego parmezanu
  • 5 g czosnku niedźwiedziego
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszać zmiksowane drobno orzechy nerkowca, tarty parmezan i czosnek niedźwiedzi. Kotlety z kością rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Kotlety namoczyć w mące, następnie rozbełtanym jajku, a na końcu w orzechach z parmezanem. Kotlety smażyć w głębszej patelni z olejem, temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ z powodu kości, mięso wymaga dłuższego czasu smażenia, ale w niższej temperaturze. Na wierzch kotleta można podać jajko sadzone i posypać czosnkiem niedźwiedzim.

Zobacz też:

Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy

Mięsna przygoda Mikołaja Reya. Jak samemu zrobić domową szynkę?

Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości