Pyszne pieczyste. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma

x-news
Karkówka wieprzowa z kminkiem, grzybami i rozmarynem, rolowany boczek z ziołami oraz szynka wieprzowa w miodzie i goździkach - te trzy pieczone dania przygotowuje Sebastian Olma. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem, suszonymi grzybami i rozmarynem

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów (mogą być podgrzybki)
    • 2 kg karkówki bez kości
      • 2 gałązki rozmarynu
        • 2 łyżki oleju do smażenia
          • 50 g soli
            • 25 g musztardy Dijon
              • 10 g kminku w ziarnach

                Suszone grzyby zamoczyć w ciepłej wodzie, poczekać aż zmiękną, a następnie odcedzić i dokładnie posiekać. Karkówkę nakłuć długim i cienkim nożem kuchennym. Włożyć do środka sztywną gałązkę rozmarynu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Zdjąć i natrzeć dokładnie solą, posmarować musztardą Dijon, posypać posiekanymi grzybami, ziarnami kminku i zawinąć dość szczelnie w papier do pieczenia tak, aby powstał rulon. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 160°C na godzinę i 15 minut, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Karkówkę można jeść albo na gorąco po upieczeniu lub poczekać aż wystygnie i kroić na cienkie plastry.

                Rolowany boczek wieprzowy pieczony z ziołami

                Składniki:

                • 1 kg soli morskiej
                  • 10 ziaren ziela angielskiego
                    • 5 liści laurowych
                      • 1/2 pęczka tymianku
                        • 10 ziaren jałowca

                          Sól morską wymieszać z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i jałowcem. Dodać odrobinę wody, aby całość zwilgotniała. Powstałą masę nałożyć na surowy plaster boczku i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie płat boczku wymyć pod bieżącą wodą.

                          • 10 ząbków czosnku
                            • 1 pęczek natki pietruszki
                              • 1 pęczek kolendry
                                • 1 pęczek tymianku
                                  • 25 ml oliwy z oliwek
                                    • 2 kg surowego boczku bez kości i skóry
                                      • 100 ml kwaśnej śmietany
                                        • 1 małe opakowanie roszponki

                                          Zmiksować ząbki czosnku razem z nacią pietruszki, kolendrą, tymiankiem i oliwą z oliwek do otrzymania konsystencji pasty (zostawić trochę pasty na sos). Nasmarować płat boczku i zwinąć roladę (jeśli boczek jest gruby, można go rozciąć na cieńszy płat). Zwinąć boczek tak, aby pasta była wewnątrz. Po zwinięciu należy związać sznurkiem boczek, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie za pomocą wykałaczki. Boczek powinien być soczysty w środku.

                                          Do odłożonej pasty dodać kwaśną śmietanę i wymieszać - w ten sposób otrzymaliśmy dip ziołowy do boczku. Na talerzu ułożyć plaster mięsa, polać sosem i udekorować liśćmi roszponki.

                                          Bartosz Krupa/East News

                                          Szynka wieprzowa pieczona w miodzie i goździkach

                                          Składniki:

                                          • 2 kg szynki wieprzowej „kulki”
                                            • 500 ml miodu wielokwiatowego
                                              • 20 goździków
                                                • 2 gwiazdki anyżu
                                                  • 2 łyżki nasion kolendry
                                                    • 1 łyżka cynamonu w proszku
                                                      • 1 łyżka imbiru w proszku
                                                        • 1/2 łyżki chili w proszku
                                                          • 100 ml jasnego sosu sojowego
                                                            • 1 pęczek tymianku
                                                              • 1 kg marchwi

                                                                Na patelni podgrzać suche przyprawy (anyż i nasiona kolendry). Przełożyć do moździerza i utrzeć dodając na koniec cynamon, imbir w proszku i chili. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Szynkę nakłuć szpiczastym nożem i polać jasnym sosem sojowym posypując na koniec wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Za pomocą noża naciąć kratkę wielkości 1 cm na wierzchu szynki, w powstałą kratkę nabić goździki. Na blaszce do pieczenia ułożyć wyczyszczoną marchew, łodygi tymianku, ułożyć na nich szynkę i polać miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę d 220°C i piec jeszcze przez 15 minut.

                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości