Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy

Co ugotować z zapasów zgromadzonych w domu? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha. Ugotuj kryzysową zupę meksykańską, kaszotto, sałatkę z jajkiem, zapiekankę ziemniaczaną lub pastę z fasoli.

Kryzysowa zupa meksykańska

Składniki:

  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 4 ziemniaki
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
  • pomidory krojone w puszce

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmaż przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem i posiekaną cebulką. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej wodą lub bulionem. Następnie dodaj przecier, pomidory oraz kukurydzę i fasolę.

Pola Namysł/DDTVN

Kaszotto z kaszy gryczanej z groszkiem i burakiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 burak upieczony w piekarniku
  • 2 łyżki podprażonych pestek dyni
  • ½ paczki groszku zielonego mrożonego
  • 40 g sera koziego twardego (lub dowolnego innego
  • 1 szklanka wina białego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Groszek należy rozmrozić lub chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Podsmaż na łyżce oliwy czosnek posiekany i cebulę. Dodaj kaszę i chwilę smaż z warzywami. Następnie zalej wodą lub bulionem i przykryj. Dodaj sól i pieprz. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodaj groszek i wlej wino i dalej gotuj pod przykryciem. Dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj kozi ser, pestki dyni oraz upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub słupki.

Sałatka z jajkiem

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • fasolka szparagowa (mrożona lub z puszki)
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ puszki kukurydzy
  • soczewica z puszki
  • lub ½ szklanki ugotowanej suchej
  • sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Jajka obierz z łupin i pokrój w kostkę, pomidory suszone w paseczki, ogórki w drobną kostkę. Dodaj soczewicę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Dopraw przyprawami. Dodaj majonez z jogurtem i wymieszaj.

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

  • 500 g mięsa mielonego (zapewne macie mrożone więc należy je rozmrozić)
  • 4 ziemniaki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 12 czarnych oliwek
  • 50 g sera żółtego
  • ½ puszki groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • 1 puszka pomidorów

Przygotowanie:

Formę do zapiekanki wysmaruj olejem. Dodaj ziemniaki, mięso, cebulę, oliwki pokrojone w plastry, rozmrożony lub odcedzony groszek. Wszystkie przyprawy wymieszaj razem i posyp z wierzchu zapiekankę. Całość zalej pomidorami z puszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przełącz piekarnik na funkcję grill, zdejmij przykrycie i posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser będzie chrupiący.

Pasta z fasoli z orzechami

Składniki:

  • 2 puszki fasoli odcedzonej na sitku
  • 1 duży ogórek kiszony lub dwa małe pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki pestek słonecznika podprażonych na patelni
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
  • chleb
  • musztarda do podania

Przygotowanie:

Zmiksuj fasolę z orzechami i pestkami słonecznika. Dodaj sól i pieprz. Pastę przełóż do miski i dodaj ogórki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Nakładaj pastę na chlebie w towarzystwie musztardy i na wierzchu ułóż plasterki cebuli.

Masz zapasy w domu? Zobacz, co przygotowała na naszym studiu Daria Ładocha:

Daria Ładocha - gotowanie z zapasów

Zobacz też:

Muffiny na słodko i wytrawnie

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości