Kryzysowa zupa meksykańska
Składniki:
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju
- 1 mały przecier pomidorowy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 4 ziemniaki
- cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
- pomidory krojone w puszce
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmaż przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem i posiekaną cebulką. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej wodą lub bulionem. Następnie dodaj przecier, pomidory oraz kukurydzę i fasolę.
Pola Namysł/DDTVN
Kaszotto z kaszy gryczanej z groszkiem i burakiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 burak upieczony w piekarniku
- 2 łyżki podprażonych pestek dyni
- ½ paczki groszku zielonego mrożonego
- 40 g sera koziego twardego (lub dowolnego innego
- 1 szklanka wina białego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Groszek należy rozmrozić lub chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Podsmaż na łyżce oliwy czosnek posiekany i cebulę. Dodaj kaszę i chwilę smaż z warzywami. Następnie zalej wodą lub bulionem i przykryj. Dodaj sól i pieprz. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodaj groszek i wlej wino i dalej gotuj pod przykryciem. Dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj kozi ser, pestki dyni oraz upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub słupki.
Sałatka z jajkiem
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- fasolka szparagowa (mrożona lub z puszki)
- 2 ogórki konserwowe
- ½ puszki kukurydzy
- soczewica z puszki
- lub ½ szklanki ugotowanej suchej
- sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jajka obierz z łupin i pokrój w kostkę, pomidory suszone w paseczki, ogórki w drobną kostkę. Dodaj soczewicę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Dopraw przyprawami. Dodaj majonez z jogurtem i wymieszaj.
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego (zapewne macie mrożone więc należy je rozmrozić)
- 4 ziemniaki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 12 czarnych oliwek
- 50 g sera żółtego
- ½ puszki groszku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- 1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
Formę do zapiekanki wysmaruj olejem. Dodaj ziemniaki, mięso, cebulę, oliwki pokrojone w plastry, rozmrożony lub odcedzony groszek. Wszystkie przyprawy wymieszaj razem i posyp z wierzchu zapiekankę. Całość zalej pomidorami z puszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przełącz piekarnik na funkcję grill, zdejmij przykrycie i posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser będzie chrupiący.
Pasta z fasoli z orzechami
Składniki:
- 2 puszki fasoli odcedzonej na sitku
- 1 duży ogórek kiszony lub dwa małe pokrojone w bardzo drobną kostkę
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki pestek słonecznika podprażonych na patelni
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
- chleb
- musztarda do podania
Przygotowanie:
Zmiksuj fasolę z orzechami i pestkami słonecznika. Dodaj sól i pieprz. Pastę przełóż do miski i dodaj ogórki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Nakładaj pastę na chlebie w towarzystwie musztardy i na wierzchu ułóż plasterki cebuli.
Masz zapasy w domu? Zobacz, co przygotowała na naszym studiu Daria Ładocha:
Zobacz też:
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha