Kuchnia antywirusowa - dania, którymi możesz wzmocnić odporność. Przepisy Mariety Mareckiej

Na przełomie zimy i wiosny wiele osób skarży się na osłabienie, brak energii i problemy z koncentracją. Zamiast sięgać po kawę, warto przygotować dania, które pomogą nam wzmocnić odporność. Kilka z nich przygotowała w naszej kuchni prowadząca programy kulinarne i autorka książek Marieta Marecka.

Krem czosnkowy z chorizo w miodzie

Składniki:

  • 1 duża główka czosnku + 2 ząbki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 kiełbaska chorizo
  • miód
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 szklanki śmietany 22-30 proc.
  • ok. 50-70 g sera gruyere
  • świeży tymianek
  • kiełki lucerny lub inne do podania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy drobniej (2 ząbki odkładamy na później). Na rozgrzane masło wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, czosnek, listki laurowe i przesmażamy aż ziemniaki lekko się zezłocą. Nie powinny być mocno zrumienione. Dodajemy gałązki tymianku i rozmarynu, zalewamy bulionem na wysokość wsadu w garnku, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na osobnej patelni przesmażamy chorizo. Kroimy je w plastry i wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy aż się lekko zrumieni, podlewamy miodem, posypujemy płatkami chili i ściągamy z patelni. Z zupy wyławiamy tymianek, rozmaryn, liście laurowe i miksujemy całość blenderem. Wyłączamy gaz pod garnkiem, dodajemy do zupy starty ser i mieszamy. Do śmietanki przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, hartujemy ją i przelewamy do zupy. Doprawiamy całość solą, pieprzem (może być pieprz biały jeśli ktoś lubi). Podajemy z chorizo i kiełkami.

Lemoniada imbirowo-goździkowa z miodem i cytryną

Składniki:

  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu z nawłoci
  • 2 goździki
  • woda

Przygotowanie:

Imbir obieramy ze skórki (najlepiej łyżeczką), cytrynę sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. Do wysokiego dzbanka wkładamy plastry imbiru, cytryny i goździki. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia do ok. 40 st. C. Rozpuszczamy w lemoniadzie miód, jednocześnie rozgniatając łyżką plastry cytryny. Odstawiamy na kolejne 5-10 minut i podajemy.

Sałatka z burakiem z twarogiem i dressingiem ziołowo-miodowym

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 op. świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 czubata łyżka słonecznika
  • 1 czubata łyżka ziaren dyni
  • mix sałat
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 150 g twarogu
  • świeże oregano
  • mięta
  • nać pietruszki

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub innej)
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Przygotowanie:

Buraka myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 45-50 minut aż zmięknie. Następnie po przestudzeniu obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę. Miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia. Następnie stopniowo, cienką strużką wlewamy olej ciągle mieszając aż powstanie gesty dressing. Ziarna słonecznika i dyni prażymy krótko na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Na talerzach rozkładamy liście szpinaku, lekko skrapiamy je dressingiem i układamy na nich buraczki, obsypujemy sezamem i pokruszonym w dłoniach twarogiem. Skrapiamy dressingiem. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i obsypujemy podprażonymi ziarenkami i drobno poszatkowanymi ziołami (miętą, pietruszką i oregano). Serwujemy od razu.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości