W kuchni Dzień Dobry TVN - pasty według przepisów Patrycji Rygusiak
Przygotowanie past jest bardzo łatwe - poradzą sobie wszyscy, nawet ci, którzy nie przepadają za gotowaniem. Zadanie jest na tyle proste, że można zaangażować do pomocy dzieci, a wspólnie przygotowane posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Pasty są idealnym daniem na "przemycenie" sporej dawki witamin i mikroelementów zawartych w warzywach.
Mają multum potrzebnych witamin, minerałów czy substancji przeciwzapalnych i są niezbędne w naszej codzienne diecie. Zachęcam do robienia takich prostych past, bo można przechowywać je kilka dni w lodówce.
- powiedziała uczestniczka 7 edycji MasterChefa
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
- 450 g zielonego, mrożonego groszku (nie można zastąpić go innym)
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
Wrzuć groszek na wrzącą wody z dodatkiem łyżeczki soli i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i przelej go bardzo zimną wodą. Groszek, sok z cytryny, czosnek, oliwę i koperek zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie można dodać jeszcze kilka kropel cytryny.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 szkl. pomidorów suszonych w oleju
- 1 szkl. ciecierzycy gotowanej ze słoika
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka mielone ostre papryki lub pieprzy cayenne
- około 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Słonecznik podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumieni. W tym czasie zmiksuj pomidory suszone z ciecierzycą, olejem. Dodaj uprażony słonecznik , przyprawę i ponownie zmiksuj. Aby pasta była bardziej ostra, to możesz dodać więcej przypraw. Jeśli konsystencja jest za gęsta, to dodaj więcej oleju i wymieszaj.
Pasty są cudownym pomysłem, bo wszystko wrzucamy do blendera i robi się samo. Nie musimy przejmować się proporcjami i kurczowo trzymać przepisów, bo pasta zawsze wyjdzie. Damy więcej pomidorów , to będzie bardziej wyrazista, dołożymy ciecierzycy - będzie łagodna. Nie mamy czasu podprażyć słonecznika? Nic nie szkodzi! Nie trzeba tego robić i tak będzie pyszna.
- powiedziała Patrycja Rygusiak.
Zdrowy pasztet z pasty
Jeśli do pasty np. z suszonych pomidorów i ciecierzycy dodamy 1 surowe jajko, wymieszamy i przełożymy do keksówki, to po upieczeniu mamy zdrowy pasztet.
Dwie pasty z czerwonej fasoli
Fasola jest trzecim zaraz po soi i grochu źródłem białka i ma dużą zawartość witaminy B, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia, więc warto włączyć je do swojej diety.
Moja propozycja na zdrowy czekoladowy krem, to wykorzystanie czerwonej fasoli, jako bazy. Trzeba pamiętać, aby ją dobrze wypłukać - najlepiej kilka razy. W połączeniu z daktylami, miodem i kakao tworzą spójną całość, która z pewnością zasmakuje nawet wybrednym brzuszkom.
- powiedziała Patrycja.
Składniki pierwszej:
- 10 liści świeże mięty pieprzowej ew zwykłej
- 1 szkl. dobrze opłukane czerwonej fasoli z puszki
- 1 spory ząbek czosnku
- 7- 8 suszonych pomidorów z oleju
- Odrobinę oleju z suszonych pomidorów
- Sól i pieprz do smaku ⁃ 0,5-1 łyżeczka oregano
- 0,5 cytryny Sposób
Sposób przygotowania: miętę, fasolę, czosnek, oregano, suszone pomidory i olej zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dolej więcej oleju i wymieszaj. Przygotowane kanapki skrop delikatnie sokiem z cytryny.
Składniki drugiej:
- 250 g czerwonej fasoli
- 6 suszonych daktyli
- 5 łyżek miodu
- 5 płaskich łyżek kakao
- kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie przepłucz, a następnie połącz wszystkie składniki, aby powstała gładka masa.
Sałatka w słoiku
Składniki:
- 1 op kulek mozzarella
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 cukinia
- jajko ugotowane na twardo
- pestki dyni
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj pojemnik z pokrywką. Włóż do niego posiekany czosnek, dodaj musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Zamknij i potrząsaj do wymieszania się składników. Przygotuj słoik o pojemności ok 400 ml. Dokładnie umyj cukinię i obierz ją za pomocą obieraczki julienne na cienkie paski, a następnie włóż do słoika. Kolejna warstwa to kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki, kilka listków bazylii. Na wierzch daj pokrojone na ćwiartki jajko i posyp pestkami dyni.
O czym będzie mówiła:
pasty na wytrawnie możemy zjeść na śniadanie w postaci kanapek, zabrać do pracy i podjadać z krakersami lub maczać w nich pokrojone w słupki warzywa.
>>> Zobacz też:
- Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Zakwas z buraka – przygotowanie i właściwości zdrowotne.
Autor: Jola Marat