Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa

Pasty, czyli pomysł na zdrowe śniadanie z trendów dietetycznych na 2020 rok. Poznaj proste przepisy na zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu pasty do kanapek.

W kuchni Dzień Dobry TVN - pasty według przepisów Patrycji Rygusiak

Przygotowanie past jest bardzo łatwe - poradzą sobie wszyscy, nawet ci, którzy nie przepadają za gotowaniem. Zadanie jest na tyle proste, że można zaangażować do pomocy dzieci, a wspólnie przygotowane posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Pasty są idealnym daniem na "przemycenie" sporej dawki witamin i mikroelementów zawartych w warzywach.

Mają multum potrzebnych witamin, minerałów czy substancji przeciwzapalnych i są niezbędne w naszej codzienne diecie. Zachęcam do robienia takich prostych past, bo można przechowywać je kilka dni w lodówce.

- powiedziała uczestniczka 7 edycji MasterChefa

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • 450 g zielonego, mrożonego groszku (nie można zastąpić go innym)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Wrzuć groszek na wrzącą wody z dodatkiem łyżeczki soli i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i przelej go bardzo zimną wodą. Groszek, sok z cytryny, czosnek, oliwę i koperek zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie można dodać jeszcze kilka kropel cytryny.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 szkl. pomidorów suszonych w oleju
  • 1 szkl. ciecierzycy gotowanej ze słoika
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielone ostre papryki lub pieprzy cayenne
  • około 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Słonecznik podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumieni. W tym czasie zmiksuj pomidory suszone z ciecierzycą, olejem. Dodaj uprażony słonecznik , przyprawę i ponownie zmiksuj. Aby pasta była bardziej ostra, to możesz dodać więcej przypraw. Jeśli konsystencja jest za gęsta, to dodaj więcej oleju i wymieszaj.

Pasty są cudownym pomysłem, bo wszystko wrzucamy do blendera i robi się samo. Nie musimy przejmować się proporcjami i kurczowo trzymać przepisów, bo pasta zawsze wyjdzie. Damy więcej pomidorów , to będzie bardziej wyrazista, dołożymy ciecierzycy - będzie łagodna. Nie mamy czasu podprażyć słonecznika? Nic nie szkodzi! Nie trzeba tego robić i tak będzie pyszna.

- powiedziała Patrycja Rygusiak.

Zdrowy pasztet z pasty

Jeśli do pasty np. z suszonych pomidorów i ciecierzycy dodamy 1 surowe jajko, wymieszamy i przełożymy do keksówki, to po upieczeniu mamy zdrowy pasztet.

Dwie pasty z czerwonej fasoli

Fasola jest trzecim zaraz po soi i grochu źródłem białka i ma dużą zawartość witaminy B, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia, więc warto włączyć je do swojej diety.

Moja propozycja na zdrowy czekoladowy krem, to wykorzystanie czerwonej fasoli, jako bazy. Trzeba pamiętać, aby ją dobrze wypłukać - najlepiej kilka razy. W połączeniu z daktylami, miodem i kakao tworzą spójną całość, która z pewnością zasmakuje nawet wybrednym brzuszkom.

- powiedziała Patrycja.

Składniki pierwszej:

  • 10 liści świeże mięty pieprzowej ew zwykłej
  • 1 szkl. dobrze opłukane czerwonej fasoli z puszki
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 7- 8 suszonych pomidorów z oleju
  • Odrobinę oleju z suszonych pomidorów
  • Sól i pieprz do smaku ⁃ 0,5-1 łyżeczka oregano
  • 0,5 cytryny Sposób

Sposób przygotowania: miętę, fasolę, czosnek, oregano, suszone pomidory i olej zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dolej więcej oleju i wymieszaj. Przygotowane kanapki skrop delikatnie sokiem z cytryny.

Składniki drugiej:

  • 250 g czerwonej fasoli
  • 6 suszonych daktyli
  • 5 łyżek miodu
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • kilka łyżek mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Fasolę dokładnie przepłucz, a następnie połącz wszystkie składniki, aby powstała gładka masa.

Sałatka w słoiku

Składniki:

  • 1 op kulek mozzarella
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 cukinia
  • jajko ugotowane na twardo
  • pestki dyni
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotuj pojemnik z pokrywką. Włóż do niego posiekany czosnek, dodaj musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Zamknij i potrząsaj do wymieszania się składników. Przygotuj słoik o pojemności ok 400 ml. Dokładnie umyj cukinię i obierz ją za pomocą obieraczki julienne na cienkie paski, a następnie włóż do słoika. Kolejna warstwa to kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki, kilka listków bazylii. Na wierzch daj pokrojone na ćwiartki jajko i posyp pestkami dyni.

O czym będzie mówiła:

pasty na wytrawnie możemy zjeść na śniadanie w postaci kanapek, zabrać do pracy i podjadać z krakersami lub maczać w nich pokrojone w słupki warzywa.

>>> Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości