Przepisy kulinarne

Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej

Przepisy kulinarne

Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej

Karnawał to czas zabaw w gronie przyjaciół i znajomych. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała przekąski, które można podać podczas domowego przyjęcia.

Wrapy z warzywami

Składniki:

  • 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego chili
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 garść natki kolendry
  • 5 tortilli pszennych
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 4-5 liści sałaty lodowej

Przygotowanie:

Kremowy serek (najlepiej w temperaturze pokojowej) ucieramy z masłem orzechowym, sosem słodko-ostrym, uprażonym na suchej patelni sezamem i drobno posiekaną natką kolendry – ewentualnie pietruszki. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, sosem lub miodem. Równe porcje sosu rozsmarowujemy na tortillach i przygotowujemy warzywa. Obraną marchewkę kroimy w słupki, ogórka również (radzę wykroić pestki ze środka, one rozmoczą gotowe zawijasy), jabłko kroimy w cienkie słupki, z sałaty odrywamy twarde części. Na równo rozsmarowanym na tortilli serku układamy kawałek sałaty oraz słupki warzyw, po czym bardzo ciasno zwijamy ją w rulon. Każdą tortillę owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Przed podaniem każdy rulonik kroimy na ukos, by otrzymać ok. 4-5 kawałków. Ustawiamy je na półmisku i podajemy.

Talarki z kozim serem, gruszką i miodowymi orzechami włoskimi

Składniki:

  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 opakowanie okrągłych krakersów
  • 150 g sera koziego do smarowania
  • 1 kwaśna, jędrna gruszka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy miód i masło, po czym dodajemy orzechy włoskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, by miód zgęstniał i dokładnie okleił orzechy. Lekko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na krakersie rozprowadzamy łyżeczkę miękkiego serka koziego. Staramy się tak go nałożyć, by po środku powstało lekkie zagłębienie, w którym zgromadzi się miód. Krakersy układamy na półmisku. Gruszkę kroimy w cienkie półplasterki, które układamy na serku. Na końcu układamy w zagłębieniu serka lekko przestudzony orzech włoski z miodem.

Serowa bagietka z oliwkami

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • 1 słoiczek tapenady oliwkowej lub ulubionego pesto
  • 1 garść tartego cheddara
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w poprzek i układamy na kratce piekarnika przeciętą stroną w górę. Podpiekamy ją pod włączonym grillem aż nabierze złotego koloru i zrobi się lekko chrupiąca. Na podpieczonej bagietce rozprowadzamy cienką warstwą tapenadę lub pesto, tarty cheddar, pokrojone w plasterki oliwki i porwaną na kawałki mozarellę. Bagietki wstawiamy z powrotem do piekarnika i podpiekamy, by roztopić i delikatnie zrumienić ser. Wykładamy na ładną deskę i kroimy w ukośne kawałki.

Kulki z sera feta i ziół otoczone w boczku i precelkach

Składniki:

  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 200 g sera feta
  • 100 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1 garść koperku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 garście precelków lub paluszków
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Boczek układamy na kratce piekarnika. Należy pamiętać, by pod kratką ustawić blachę, która będzie łapała kapiący tłuszcz. Włączamy funkcję grill i opiekamy boczek, aż zrobi się brązowy i chrupiący. Ser feta i kremowy serek śmietankowy ucieramy w misce, aż dokładnie się połączą. Dodajemy drobno posiekane świeże zioła i mielony pieprz (do smaku). Mieszamy. Masa łatwiej będzie się formować, gdy będzie zimna, wstawiamy ją więc na chwilę do lodówki. Gdy boczek jest gotowy, wyjmujemy go z pieca i odstawiamy do ostygnięcia. Precelki lub paluszki kruszymy drobno. Możemy zawinąć je w ścierkę i rozdrobnić przy pomocy wałka, możemy posłużyć się również robotem kuchennym. W drobniutkie kawałeczki kroimy również boczek. Wszystkie okruszki mieszamy razem w misce. Schłodzony serek feta nabieramy łyżeczką i formujemy z niego kulkę. Obtaczamy ją dokładnie w precelkach i boczku, i układamy na talerzu.

Dip z wędzonego łososia i koperku ze skórką cytrynową

Składniki:

  • 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1-2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • 1 garść szczypiorku
  • 1 garść koperku
  • 1 cytryna
  • 250 g wędzonego łososia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Kremowy serek, śmietanę, chrzan (na początek łyżeczkę), posiekany szczypiorek i koperek, skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy owocu oraz połowę wędzonego łososia przekładamy do robota kuchennego z zamontowanym ostrzem. Mielimy wszystko na gładko i przekładamy do miski. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, możemy wszystkie składniki rozdrobnić przy pomocy blendera ręcznego. Drugą połowę łososia siekamy drobno nożem i mieszamy ręcznie z dipem. Próbujemy i doprawiamy do smaku – sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ewentualnie chrzanem. Wierzch dipu możemy lekko posypać mieloną ostrą papryką. Podajemy z pokrojonymi warzywami, krakersami lub grillowanymi kromkami bagietki.

Faszerowane jajka w stylu śródziemnomorskim

Składniki:

  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szczypta mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 1 garstka bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Ucieramy je w misce widelcem na gładko, dodajemy majonez, musztardę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz – do smaku. Białka jajek nadziewamy z powrotem masą z żółtek i przechodzimy do dekoracji. Siekamy kapary, suszone pomidory kroimy w paseczki, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Jajka ozdabiamy wszystkimi dodatkami na raz, albo każde inaczej.

>>> Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0