Karnawałowe wrapy z warzywami
Składniki:
- 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego chili
- 3 łyżki sezamu
- 1 garść natki kolendry
- 5 tortilli pszennych
- 2 duże marchewki
- 1 duży ogórek
- 1 zielone jabłko
- 4-5 liści sałaty lodowejPorady dietetyków
Przygotowanie:
Kremowy serek (najlepiej w temperaturze pokojowej) ucieramy z masłem orzechowym, sosem słodko-ostrym, uprażonym na suchej patelni sezamem i drobno posiekaną natką kolendry – ewentualnie pietruszki. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, sosem lub miodem.
Równe porcje sosu rozsmarowujemy na tortillach i przygotowujemy warzywa.
Obraną marchewkę kroimy w słupki, ogórka również (radzę wykroić pestki ze środka, one rozmoczą gotowe zawijasy), jabłko kroimy w cienkie słupki, z sałaty odrywamy twarde części.
Na równo rozsmarowanym na tortilli serku układamy kawałek sałaty oraz słupki warzyw, po czym bardzo ciasno zwijamy ją w rulon. Każdą tortillę owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
Przed podaniem każdy rulonik kroimy na ukos, by otrzymać ok. 4-5 kawałków. Ustawiamy je na półmisku i podajemy.
Karnawałowe talarki z kozim serem, gruszką i miodowymi orzechami włoskimi
Składniki:
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 opakowanie okrągłych krakersów
- 150 g sera koziego do smarowania
- 1 kwaśna, jędrna gruszka
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy miód i masło, po czym dodajemy orzechy włoskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, by miód zgęstniał i dokładnie okleił orzechy. Lekko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na krakersie rozprowadzamy łyżeczkę miękkiego serka koziego. Staramy się tak go nałożyć, by po środku powstało lekkie zagłębienie, w którym zgromadzi się miód. Krakersy układamy na półmisku.
Gruszkę kroimy w cienkie półplasterki, które układamy na serku. Na końcu układamy w zagłębieniu serka lekko przestudzony orzech włoski z miodem.
Karnawałowa serowa bagietka z oliwkami
Składniki:
- 1 długa bagietka
- 1 słoiczek tapenady oliwkowej lub ulubionego pesto
- 1 garść tartego cheddara
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść zielonych oliwek
- 1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w poprzek i układamy na kratce piekarnika przeciętą stroną w górę. Podpiekamy ją pod włączonym grillem aż nabierze złotego koloru i zrobi się lekko chrupiąca. Na podpieczonej bagietce rozprowadzamy cienką warstwą tapenadę lub pesto, tarty cheddar, pokrojone w plasterki oliwki i porwaną na kawałki mozarellę. Bagietki wstawiamy z powrotem do piekarnika i podpiekamy, by roztopić i delikatnie zrumienić ser. Wykładamy na ładną deskę i kroimy w ukośne kawałki.
Karnawałowa przekąska: kulki z sera feta i ziół w boczku i precelkach
Składniki:
- 5 plasterków wędzonego boczku
- 200 g sera feta
- 100 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 garść koperku
- 1 garść natki pietruszki
- 2 garście precelków lub paluszków
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Boczek układamy na kratce piekarnika. Należy pamiętać, by pod kratką ustawić blachę, która będzie łapała kapiący tłuszcz. Włączamy funkcję grill i opiekamy boczek, aż zrobi się brązowy i chrupiący.
Ser feta i kremowy serek śmietankowy ucieramy w misce, aż dokładnie się połączą. Dodajemy drobno posiekane świeże zioła i mielony pieprz (do smaku). Mieszamy. Masa łatwiej będzie się formować, gdy będzie zimna, wstawiamy ją więc na chwilę do lodówki.
Gdy boczek jest gotowy, wyjmujemy go z pieca i odstawiamy do ostygnięcia. Precelki lub paluszki kruszymy drobno. Możemy zawinąć je w ścierkę i rozdrobnić przy pomocy wałka, możemy posłużyć się również robotem kuchennym. W drobniutkie kawałeczki kroimy również boczek. Wszystkie okruszki mieszamy razem w misce.
Schłodzony serek feta nabieramy łyżeczką i formujemy z niego kulkę. Obtaczamy ją dokładnie w precelkach i boczku, i układamy na talerzu.
Karnawałowy dip z wędzonego łososia i koperku ze skórką cytrynową
Składniki:
- 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
- 1-2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 1 garść szczypiorku
- 1 garść koperku
- 1 cytryna
- 250 g wędzonego łososia
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kremowy serek, śmietanę, chrzan (na początek łyżeczkę), posiekany szczypiorek i koperek, skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy owocu oraz połowę wędzonego łososia przekładamy do robota kuchennego z zamontowanym ostrzem.
Mielimy wszystko na gładko i przekładamy do miski. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, możemy wszystkie składniki rozdrobnić przy pomocy blendera ręcznego.
Drugą połowę łososia siekamy drobno nożem i mieszamy ręcznie z dipem. Próbujemy i doprawiamy do smaku – sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ewentualnie chrzanem.
Wierzch dipu możemy lekko posypać mieloną ostrą papryką. Podajemy z pokrojonymi warzywami, krakersami lub grillowanymi kromkami bagietki.
Karnawałowe faszerowane jajka w stylu śródziemnomorskim
Składniki:
- 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 szczypta mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka kaparów
- 4 suszone pomidory z oleju
- 1 garstka bazylii
- 2 łyżki płatków migdałów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Ucieramy je w misce widelcem na gładko, dodajemy majonez, musztardę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz – do smaku. Białka jajek nadziewamy z powrotem masą z żółtek i przechodzimy do dekoracji. Siekamy kapary, suszone pomidory kroimy w paseczki, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Jajka ozdabiamy wszystkimi dodatkami na raz, albo każde inaczej.
Zobacz także:
- Smaki włoskiego karnawału - przepisy Cristiny Catese
- Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen
- Beza Pavlova – dokonały karnawałowy deser
Autor: Iza Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images