Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!

Sałatka z tofu
Sałatka z tofu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tofu do świetny składnik dla wszystkich, którzy chcą przygotować sałatkę. Dla mięsożerców będzie stanowiło miłą odmianę, zaspokoi też potrzeby wegetarian, którzy również potrzebują białka. Tofu jest dobrym zamiennikiem kurczaka – może zaskoczyć twoją rodzinę i przyjaciół.

Sałatka z tofu – przepisy krok po kroku

Warto wiedzieć, że tofu to inaczej dofu lub doufu, czyli rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Tofu już od wieków doceniane jest na terenie Chin i Japonii.

Sałatka z tofu może być bardzo zdrowym i pożywnym daniem, które wzbogaci Twoją dietę o liczne witaminy i składniki odżywcze. Tofu wyróżnia się wysokim stopniem zawartości białka sojowego i wapnia. Bogate jest także w wiele innych soli mineralnych i witamin, takich jak: żelazo, fosfor, potas, a także witaminy z grupy B i E. Co ciekawe, zawiera też fitoestrogeny, które z powodzeniem naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych, czyli estrogenów. Dzięki temu tofu może na przykład łagodzić objawy menopauzy, a także hamować rozwój niektórych nowotworów, takich jak np. rak piersi.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Wyjątkowość tofu przejawia się m.in. tym, że nie ma ono w zasadzie własnego smaku, zamiast tego przejmuje smak innych składników, które do niego dodamy. Dlatego łatwo można wkomponować je w niemal każde danie. Tofu będzie na przykład świetnie łączyło się z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, orzechami, awokado i innymi składnikami, sprawdź, z jakimi!

Sałatka z wędzonym tofu - krok po kroku:

Składniki (na dwie porcje):

  • opakowanie wędzonego tofu dobrej jakości,
    • łyżka oleju,
      • 30 g orzechów włoskich,
        • 150 g świeżego ogórka,
          • 2 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulki dymki,
            • 90 g sałaty roszponki,
              • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                • 2 łyżki posiekanego koperku,
                  • 2 łyżki soku z cytryny,
                    • 4 łyżki soku z pomarańczy,
                      • sól i pieprz – według uznania.

                        Przygotowanie:

                        Olej rozgrzej na patelni, tofu pokrój w kostkę i smaż przez około 3 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Ogórka pokrój w drobną kostkę, a orzechy włoskie na stosunkowo duże kawałki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszaj, dodając trochę soli i pieprzu. Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej roszponkę, posiekany ogórek i orzechy włoskie. Dodaj szczypiorek, dymkę i podsmażone tofu. Całość zalej dressingiem, delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, tak by składniki się połączyły, a smaki zmieszały. Twoja sałatka jest już gotowa – najsmaczniejsza będzie, jeśli podasz ją z podpieczoną bagietką.

                        Sałatka z tofu i awokado (sałatka z tofu naturalnym) - krok po kroku

                        Składniki (na dwie porcje):

                        • awokado,
                          • 2 garście świeżych liści rukoli,
                            • 100 g wędzonego tofu,
                              • garść winogron,
                                • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                  • łyżka soku z cytryny,
                                    • łyżka octu balsamicznego,
                                      •  łyżka miodu,
                                        • czarny sezam,
                                          • sól i pieprz – według uznania

                                            Przygotowanie:

                                            Rozpocznij od przygotowania liści rukoli – umyj je i osusz, a następnie rozłóż na talerzu. Tofu pokrój w wymiarową kostkę średniej wielkości. Pozbądź się pestek z winogron i pokrój je na połówki. Awokado także pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na sałacie i zalej sosem przygotowanym z miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Całość posyp jeszcze czarnym sezamem. Smacznego!

                                            Sałatka z tofu i rukolą - krok po kroku

                                            Składniki (na jedną porcję):

                                            • 1/2 kostki tofu dobrej jakości,
                                              • łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia),
                                                • około 130 g warzyw, czyli: garść rukoli, 1/2 pomidora, kilka zielonych oliwek,
                                                  • sól,
                                                    • sos sałatkowy, najlepiej winegret, przygotowany z dwóch łyżeczek oleju lnianego, 2 łyżeczek octu jabłkowego i szczypty soli.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Tofu pokrój w drobne plasterki (z połowy kostki powinno wyjść około 8 kawałków), posól i podsmaż, aż zarumieni się delikatnie po każdej ze stron. Pokrój pomidora i oliwki na połówki i ułóż na talerzu wraz z rukolą – całość delikatnie posól i polej sosem winegret. Na sam wierz sałatki połóż plastry tofu, a na nich umieść jeszcze kilka liści rukoli. Smacznego!

                                                      Sałatka z tofu i suszonymi pomidorami - krok po kroku

                                                      Składniki (na dwie porcje):

                                                      • 300 g pomidorków koktajlowych, najlepiej mieszanki żółtych i czerwonych,
                                                        • 200 g tofu,
                                                          • 2 garście słonecznika i pestek dyni,
                                                            • garść liści rukoli,
                                                              • 3 łyżki oleju sezamowego,
                                                                • sól ziołowa,
                                                                  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Zacznij od przygotowania pomidorków – umyj je, osusz, przekrój na połówki i wrzuć do miski. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów. Następnie wrzuć tam garść rukoli i łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna dyni i słonecznika delikatnie upraż na suchej patelni, a następnie dodaj do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną sałatkę skrop jeszcze dodatkowo olejem sezamowym oraz dopraw wedle uznania solą ziołową. Raz jeszcze wymieszaj. Sałatka jest już gotowa do podania. Smacznego!

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana