Przepisy na zdrowe i sycące sałatki

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer autorka książek kulinarnych przygotowała sycące i zdrowe sałatki. Mogliśmy spróbować: sałatkę z pieczonym bakłażanem, wołowiną i granatem, sałatkę z zieloną fasolką, szpinakiem i rodzynkami, a także sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, fenkułem i ziołami.

Pieczony bakłażan z wołowiną, granatem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 op. pomidorów koktajlowych
  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 1 granat
  • 1 op. roszponki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek mięty
  • 1/3 szklanki orzechów pini
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki siedmiu przypraw
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry, układamy na papierze do pieczenia, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy 8-10 minut w 200 st. C. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podprażamy w piekarniku orzechy pinii. Obieramy granat i podsmażamy mięso na oliwie z oliwek z dodatkiem siedmiu przypraw i soli. Pomidory kroimy na ćwiartki. Następnie wszystko wykładamy na wielkim półmisku: na dno talerza układamy soczewicę, potem bakłażany i całość posypujemy usmażonym mięsem, granatem, cebulą, pomidorami, orzechami, posiekanym chili i ziołami. Obok podajemy sos: mieszamy tahini z sokiem z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawiamy całość do smaku solą.

>>> Zobacz także:

3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Zielona fasolka ze szpinakiem i rodzynkami

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki
  • 1/2 op. szpinaku
  • 200 g świeżego bobu lub fasolki edame
  • 1 szklanki orzechów włoskich
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g ryżu basmati, pełnoziarnistego lub jaśminowego
  • 1/2 młodej kapusty
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Fasolkę, bób i szparagi gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy podprażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy. Następnie całość mieszamy wraz z rodzynkami i świeżym szpinakiem.

Do naczynia wlewamy oliwę, następnie dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny i bazylię. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressing mieszamy z sałatką.

Pieczona pierś z kurczaka z fenkułem i ziołami

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka chili
  • 1 fenkuł
  • 1 pęczek kolendry, bazylii i mięty

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Kurczaka czyścimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, szafranem i solą. Kroimy w piórka fenkuła, papryczkę chili, gotujemy soczewicę i obrywamy liście ziół. Kurczaka studzimy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki – w strzępy. Całość mieszamy wraz z dressingiem i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości