Pieczony bakłażan z wołowiną, granatem
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 op. pomidorów koktajlowych
- 1/2 kg polędwicy wołowej
- 1 granat
- 1 op. roszponki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- 1/3 szklanki orzechów pini
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki tahini
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki siedmiu przypraw
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry, układamy na papierze do pieczenia, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy 8-10 minut w 200 st. C. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podprażamy w piekarniku orzechy pinii. Obieramy granat i podsmażamy mięso na oliwie z oliwek z dodatkiem siedmiu przypraw i soli. Pomidory kroimy na ćwiartki. Następnie wszystko wykładamy na wielkim półmisku: na dno talerza układamy soczewicę, potem bakłażany i całość posypujemy usmażonym mięsem, granatem, cebulą, pomidorami, orzechami, posiekanym chili i ziołami. Obok podajemy sos: mieszamy tahini z sokiem z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawiamy całość do smaku solą.
>>> Zobacz także:
3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Zielona fasolka ze szpinakiem i rodzynkami
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki
- 1/2 op. szpinaku
- 200 g świeżego bobu lub fasolki edame
- 1 szklanki orzechów włoskich
- 1 pęczek szparagów
- 100 g ryżu basmati, pełnoziarnistego lub jaśminowego
- 1/2 młodej kapusty
- 1/2 szklanki rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 gałązki bazylii
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Fasolkę, bób i szparagi gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy podprażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy. Następnie całość mieszamy wraz z rodzynkami i świeżym szpinakiem.
Do naczynia wlewamy oliwę, następnie dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny i bazylię. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressing mieszamy z sałatką.
Pieczona pierś z kurczaka z fenkułem i ziołami
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sok z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chili
- 1 fenkuł
- 1 pęczek kolendry, bazylii i mięty
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Kurczaka czyścimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, szafranem i solą. Kroimy w piórka fenkuła, papryczkę chili, gotujemy soczewicę i obrywamy liście ziół. Kurczaka studzimy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki – w strzępy. Całość mieszamy wraz z dressingiem i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN