Materiał promocyjny

3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

Zobacz trzy proste przepisy na lunche do pracy. Jak zrobić sałatkę z kuskusem, warzywami i kurczakiem, zupę krem z brokułu i groszku? A jak sałatkę z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą?Sprawdź!

Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem Zupa krem z brokułu i zielonego groszku Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą

Zobacz też:

Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka

Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • łyżka bulionu drobiowego Winiary
  • łyżka masła klarowanego
  • liście bazylii
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 1/3 ogórka
  • 1/2 pomidora
  • nać pietruszki
  • 1/2 granatu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi kurczaka posmaruj łyżką bulionu i odstaw na 15 min, żeby się zamarynowały. Podsmaż na maśle klarowanym z obu stron przez kilka minut (na złoty kolor). Odstaw i pokrój w paski o grubości palca. Kaszę wymieszaj z bulionem. Zalej wrzątkiem tak, aby pokrył kuskus na 1 cm. Odstaw. Paprykę czerwoną, zieloną, ogórek i pomidor pokrój w kosteczkę. Nać pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj składniki z ostudzonym kuskusem. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Polej dressingiem kuskus z warzywami.

Posiekaj drobno bazylię i wymieszaj ją z kawałkami kurczaka. Na talerzu nałóż porcję kaszy kuskus z warzywami, następnie kilka kawałków kurczaka. Posyp pestkami granatu i udekoruj listkami natki pietruszki/bazylii.

TIP: Pierś kurczaka możesz ugotować na parze w specjalnych bambusowych koszykach.

Fot. EastNews

Zupa krem z brokułu i zielonego groszku

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
  • 750 ml wody
  • 20 g masła
  • 1/2 cytryny
  • ulubiony miks pestek prażonych: dynia, słonecznik
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do garnka wlej 750 ml wody, wymieszaj z dwoma łyżkami bulionu Winiary. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Brokuł pokrój na małe kawałki.

Zacznij od gotowania ziemniaków ok 10-15 min. Dodaj kawałki brokułu i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj rozmrożony zielony groszek. Gotuj jeszcze chwilę. Przecedź przez sito, ale zachowaj wodę z gotowania!

Zblenduj warzywa dolewając stopniowo wodę z gotowania, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dopraw ewentualnie do smaku solą. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Serwuj z miksem prażonych pestek i listkami mięty.

Fot. EastNews

Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą (na wynos do pracy)

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
  • 1 marchewka
  • 6 łyżek ugotowanej cieciorki
  • 4 łyżki pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 40 g ser feta
  • 2 łyżki prażonych migdałów
  • garść liści szpinaku i/lub sałaty rzymskiej, pokrojonej na mniejsze kawałki

dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku zalej kaszę pęczak zimną wodą tak, aby pokryła ją na ok 3 cm i wymieszaj z jedną łyżką bulionu Winiary. Gotuj na średnim ogniu do całkowitego wchłonięcie. Odstaw do wystygnięcia. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój na cienkie zapałki nożem lub na mandolinie. Migdały posiekaj.

Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka. Zamknij szczelnie pokrywkę i wstrząśnij energicznie. Na dno słoika wlej dressing. Następnie ułóż kolejno warstwę kaszy pęczak, cieciorki, startej marchewki, pomidorków, migdałów, fety i na samej górze liście szpinaku i/lub posiekane liście sałaty rzymskiej. Zamknij słoik i zabierz go ze sobą do pracy. Przed zjedzeniem wstrząśnij słoikiem, aby dressing wymieszał się z resztą składników.

Fot. EastNews

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości