Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem Zupa krem z brokułu i zielonego groszku Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą
Zobacz też:
Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka
Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- łyżka bulionu drobiowego Winiary
- łyżka masła klarowanego
- liście bazylii
- 100 g kaszy kuskus
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- 1/3 ogórka
- 1/2 pomidora
- nać pietruszki
- 1/2 granatu
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka posmaruj łyżką bulionu i odstaw na 15 min, żeby się zamarynowały. Podsmaż na maśle klarowanym z obu stron przez kilka minut (na złoty kolor). Odstaw i pokrój w paski o grubości palca. Kaszę wymieszaj z bulionem. Zalej wrzątkiem tak, aby pokrył kuskus na 1 cm. Odstaw. Paprykę czerwoną, zieloną, ogórek i pomidor pokrój w kosteczkę. Nać pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj składniki z ostudzonym kuskusem. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Polej dressingiem kuskus z warzywami.
Posiekaj drobno bazylię i wymieszaj ją z kawałkami kurczaka. Na talerzu nałóż porcję kaszy kuskus z warzywami, następnie kilka kawałków kurczaka. Posyp pestkami granatu i udekoruj listkami natki pietruszki/bazylii.
TIP: Pierś kurczaka możesz ugotować na parze w specjalnych bambusowych koszykach.
Fot. EastNews
Zupa krem z brokułu i zielonego groszku
Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 mały brokuł
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
- 750 ml wody
- 20 g masła
- 1/2 cytryny
- ulubiony miks pestek prażonych: dynia, słonecznik
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka wlej 750 ml wody, wymieszaj z dwoma łyżkami bulionu Winiary. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Brokuł pokrój na małe kawałki.
Zacznij od gotowania ziemniaków ok 10-15 min. Dodaj kawałki brokułu i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj rozmrożony zielony groszek. Gotuj jeszcze chwilę. Przecedź przez sito, ale zachowaj wodę z gotowania!
Zblenduj warzywa dolewając stopniowo wodę z gotowania, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dopraw ewentualnie do smaku solą. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Serwuj z miksem prażonych pestek i listkami mięty.
Fot. EastNews
Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą (na wynos do pracy)
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 1 łyżka pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
- 1 marchewka
- 6 łyżek ugotowanej cieciorki
- 4 łyżki pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 40 g ser feta
- 2 łyżki prażonych migdałów
- garść liści szpinaku i/lub sałaty rzymskiej, pokrojonej na mniejsze kawałki
dressing:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku zalej kaszę pęczak zimną wodą tak, aby pokryła ją na ok 3 cm i wymieszaj z jedną łyżką bulionu Winiary. Gotuj na średnim ogniu do całkowitego wchłonięcie. Odstaw do wystygnięcia. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój na cienkie zapałki nożem lub na mandolinie. Migdały posiekaj.
Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka. Zamknij szczelnie pokrywkę i wstrząśnij energicznie. Na dno słoika wlej dressing. Następnie ułóż kolejno warstwę kaszy pęczak, cieciorki, startej marchewki, pomidorków, migdałów, fety i na samej górze liście szpinaku i/lub posiekane liście sałaty rzymskiej. Zamknij słoik i zabierz go ze sobą do pracy. Przed zjedzeniem wstrząśnij słoikiem, aby dressing wymieszał się z resztą składników.
Fot. EastNews
Zobacz też:
- Pizza na zakwasie, pikantny kurczak i zapiekana feta - przepisy
- Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
- Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN