Przepisy kulinarne

Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Przepisy kulinarne

Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Zobacz proste przepisy na przepyszne placki: podłpłomyki, placki brulle, małdrzyki, ziemniaczane!

Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami

Podpłomyk z mizerią, rzodkiewką i twarogiem

  • 200 g mąki pszennej
  • 80-100 ml ciepłej wody
  • kminek mielony
  • 2 ogórki zielone
  • śmietana gęsta 18%
  • koperek
  • szczypiorek
  • ser biały niemielony półtłusty
  • sól do smaku

Mąkę mieszamy w misce z ciepłą wodą, solą i kminkiem. Wyrabiamy dosyć luźne ciasto. Odstawiamy, aby odpoczęło. Ogórki kroimy w plasterki, posypujemy sola, odstawiamy, kiedy puszczą sok odciskamy i łączymy ze śmietaną, koperkiem, doprawiamy pieprzem i sola oraz odrobiną cukru. Można jak ktoś lubi dodać kilka kropel octu. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą rozwałkowujemy i dopiero po rozwałkowaniu ostatniej porcji umieszczamy pierwszy podpłomyk na suchej, rozgrzanej patelni. Pieczemy z jednej strony a następnie z drugiej do momentu aż poczujemy zapach palonej mąki. Podajemy z mizerią, twarogiem kruszonym i zieleniną.


Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy


Placki Polana

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Mega puszyste placki brulle z patelni

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru
  • 50 g mleka
  • łyżka mąki
  • cukier wanilinowy
  • proszek do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny

Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru trzcinowego

Opalarka do kremu brulle

Śmietankę z mlekiem zagotowujemy i cukrem wanilinowym, żółtka ubijamy z cukrem, zalewamy wrzącym mlekiem ze śmietanką, podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy lekko, wylewamy na puszyste placki, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy.

Może Cię zainteresuje: Wywiad z Andrzejem Polanem 

Małdrzyki niczym sernik z patelni

  • 500 g sera półtłustego niemielonego
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • masło klarowane
  • cukier wanilinowy
  • stokrotki różowe i białe
  • mięta świeża
  • skórka z cytryny

Ser przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor.

  • 300 g owoców leśnych mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki miodu

W rondlu zagotowujemy 200 ml wody z cukrem, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, powstały kisiel łączymy z owocami mrożonymi. Serniczki podajemy polane miodem, z owocami w kisielu, dekorujemy stokrotkami, miętą.


Zobacz też: Polan kręci rolady

Zobacz film: Przepis na placki ziemniaczane, źródło: Dzień Dobry TVN

Placki ziemniaczane niczym zapiekanki z dawnych lat

  • 500 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
  • 500 g mąki
  • 0,5 szklanki kwaśnego mleka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g drożdży
  • 125 ml mleka

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy kroimy w romby i smażymy na patelni.

  • 300 g pieczarek
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • estragon suszony
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółty tartego

Na oleju przesmażamy pora, dodajemy pieczarki, dusimy i doprawiamy przyprawami, na koniec dodając natkę pietruszki.

Zobacz też: Kotlety mielone według Polana - hit wśród przepisów!


Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
5
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0