Zobacz też:
- Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>>
 - Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
 - Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
 - Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach – przepisy >>>
 - Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis! >>>
 - Tarta z kurczakiem i szpinakiem – prosty przepis na niecodzienny obiad >>>
 
Grzanka z awokado, szynką i jajkiemSkładniki:
- 4 kromki chleba razowego
 - 1 miękkie awokado
 - 4 jajka
 - oliwa do posmarowania grzanek
 - ząbek czosnku
 - szczypta oregano
 - 4 plastry szynki parmeńskiej
 - świeża bazylia do podania
 - sól, świeżo mielony pieprz
 - sok z cytryny
 
Przygotowanie:
Kromki chleba posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem, posyp oregano i solą. Podsmaż je na patelni, by stały się chrupiące. Następnie na tej samej patelni podgrzej szynkę, by stała się chrupiąca a następnie zrób sadzone jajka. Awokado pokrój na łódeczki i skrop cytryną. Na grzankach układaj kolejno: szynkę, awokado i jajko. Posyp świeżo mielonym pieprzem i dodaj bazylię.
Jajka na szpinaku z kolendrą i granatem Składniki:
- 2 ząbki czosnku
 - 150 g liści świeżego szpinaku
 - 2 szalotki
 - 3 jajka
 - 4 suszone pomidory pokrojone w paseczki
 - sól, pieprz
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 2 łyżki ziarenek granatu
 
Przygotowanie:
Na maśle zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekane. Dodaj szpinak i przykryj aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory. Na wierzch wbij jajka, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i przykryj przykrywką. gdy jajka się zetną podawaj na talerzu z musztardą francuską. Na wierzchu posyp granatem.
Tropikalny kuskus z żurawiną i cynamonem Składniki:
- 200 g kuskusu
 - 50 g płatków migdałowych
 - ½ mango
 - 2 plasterki ananasa
 - szczypta cynamonu
 - sok z 1 pomarańczy
 - 30 g żurawiny suszonej
 - 1 łyżka syropu klonowego
 - kilka liści świeżej mięty
 
Przygotowanie:
Kuskus zalej wrzątkiem - tak ponad 1 cm brzegu kaszy. Dodaj suszoną żurawinę, przykryj i poczekaj aż kasza wsiąknie wodę. W tym czasie pokrój mango i ananasa na mniejsze kawałki. Gdy kuskus napęcznieje dodaj owoce, cynamon oraz płatki migdałowe. Przełóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy, dodaj syrop klonowy i udekoruj świeżą miętą.
Kozi twarożek z grzanką z ogórkiem zielonym i awokado Składniki:
- 300 g koziego sera twarogowego lub do smarowania
 - 3 łyżki drobnego szczypiorku
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany
 - 1 łyżka oleju lnianego
 - 1 łyżka posiekanej kolendry
 - ½ łyżeczki chili w płatkach
 - 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
 
Wszystkie składniki sera dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz z wierzchu polać dodatkowo olejem lnianym i miodem.
Grzanki z ogórkiem:Składniki:
- 4 kromki chleba razowego
 - 1 ogórek zielony
 - 1 miękkie awokado
 - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
 - sól, pieprz,
 - 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
 
Grzanki ułóż na patelni i podgrzewaj aż staną się chrupiące. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i przyprawy. Posmaruj pastą grzankę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw i ułóż przestrzennie na kanapkach. Podawaj z kozim serem.
Białe kiełbaski z czosnkiem, oliwą truflową i rozmarynem Składniki
- 8 białych kiełbasek cienkich
 - 3 gałązki rozmarynu
 - 3 łyżki oliwy truflowej
 - 4 ząbki czosnku
 - 250 g pomidorków koktajlowych
 - ½ szklanki białego wina
 - sól, pieprz
 - liście świeżej pietruszki do dekoracji
 - Do podania: rukola, rzodkiewki, zielony ogórek, kiszony ogórek, wędzony ser biały
 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę truflową. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj rozmaryn w całości i kiełbaski. Podsmażaj kiełbaski z każdej strony. Wówczas dodaj pomidorki przekrojone na połówki. i podlej całość delikatnie winem. Jak sos się zredukuje to dopraw do smaku i podawaj w towarzystwie warzyw.
Szybka pasta z makreli Składniki:
- 200 g wędzonej makreli
 - 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane
 - 1 mała czerwona cebula drobno posiekane
 - 10 czarnych oliwek pokrojone w plasterki
 - 1 łyżka majonezu
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - sól, pieprz
 - skórka z pomarańczy
 - sok z pomarańczy
 - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
 - pieczywo chrupkie do podania
 
Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszaj i podawaj z chrupkim pieczywem.
Źródło: Daria Ładocha