Zobacz też:
- Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>>
- Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
- Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
- Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach – przepisy >>>
- Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis! >>>
- Tarta z kurczakiem i szpinakiem – prosty przepis na niecodzienny obiad >>>
Grzanka z awokado, szynką i jajkiemSkładniki:
- 4 kromki chleba razowego
- 1 miękkie awokado
- 4 jajka
- oliwa do posmarowania grzanek
- ząbek czosnku
- szczypta oregano
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- świeża bazylia do podania
- sól, świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Kromki chleba posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem, posyp oregano i solą. Podsmaż je na patelni, by stały się chrupiące. Następnie na tej samej patelni podgrzej szynkę, by stała się chrupiąca a następnie zrób sadzone jajka. Awokado pokrój na łódeczki i skrop cytryną. Na grzankach układaj kolejno: szynkę, awokado i jajko. Posyp świeżo mielonym pieprzem i dodaj bazylię.
Jajka na szpinaku z kolendrą i granatem Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 150 g liści świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- 3 jajka
- 4 suszone pomidory pokrojone w paseczki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki ziarenek granatu
Przygotowanie:
Na maśle zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekane. Dodaj szpinak i przykryj aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory. Na wierzch wbij jajka, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i przykryj przykrywką. gdy jajka się zetną podawaj na talerzu z musztardą francuską. Na wierzchu posyp granatem.
Tropikalny kuskus z żurawiną i cynamonem Składniki:
- 200 g kuskusu
- 50 g płatków migdałowych
- ½ mango
- 2 plasterki ananasa
- szczypta cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- 30 g żurawiny suszonej
- 1 łyżka syropu klonowego
- kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Kuskus zalej wrzątkiem - tak ponad 1 cm brzegu kaszy. Dodaj suszoną żurawinę, przykryj i poczekaj aż kasza wsiąknie wodę. W tym czasie pokrój mango i ananasa na mniejsze kawałki. Gdy kuskus napęcznieje dodaj owoce, cynamon oraz płatki migdałowe. Przełóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy, dodaj syrop klonowy i udekoruj świeżą miętą.
Kozi twarożek z grzanką z ogórkiem zielonym i awokado Składniki:
- 300 g koziego sera twarogowego lub do smarowania
- 3 łyżki drobnego szczypiorku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki sera dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz z wierzchu polać dodatkowo olejem lnianym i miodem.
Grzanki z ogórkiem:Składniki:
- 4 kromki chleba razowego
- 1 ogórek zielony
- 1 miękkie awokado
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
Grzanki ułóż na patelni i podgrzewaj aż staną się chrupiące. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i przyprawy. Posmaruj pastą grzankę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw i ułóż przestrzennie na kanapkach. Podawaj z kozim serem.
Białe kiełbaski z czosnkiem, oliwą truflową i rozmarynem Składniki
- 8 białych kiełbasek cienkich
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- sól, pieprz
- liście świeżej pietruszki do dekoracji
- Do podania: rukola, rzodkiewki, zielony ogórek, kiszony ogórek, wędzony ser biały
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę truflową. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj rozmaryn w całości i kiełbaski. Podsmażaj kiełbaski z każdej strony. Wówczas dodaj pomidorki przekrojone na połówki. i podlej całość delikatnie winem. Jak sos się zredukuje to dopraw do smaku i podawaj w towarzystwie warzyw.
Szybka pasta z makreli Składniki:
- 200 g wędzonej makreli
- 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane
- 1 mała czerwona cebula drobno posiekane
- 10 czarnych oliwek pokrojone w plasterki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- skórka z pomarańczy
- sok z pomarańczy
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- pieczywo chrupkie do podania
Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszaj i podawaj z chrupkim pieczywem.
Źródło: Daria Ładocha