7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

Jak przygotować pyszne śniadanie w 10 minut? Z przepisami Darii Ładochy to żaden problem! Skorzystajcie z jej pomysłów na dania pożywne i dietetyczne.

Zobacz też:

Grzanka z awokado, szynką i jajkiemSkładniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 miękkie awokado
  • 4 jajka
  • oliwa do posmarowania grzanek
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeża bazylia do podania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Kromki chleba posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem, posyp oregano i solą. Podsmaż je na patelni, by stały się chrupiące. Następnie na tej samej patelni podgrzej szynkę, by stała się chrupiąca a następnie zrób sadzone jajka. Awokado pokrój na łódeczki i skrop cytryną. Na grzankach układaj kolejno: szynkę, awokado i jajko. Posyp świeżo mielonym pieprzem i dodaj bazylię.

Jajka na szpinaku z kolendrą i granatem Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g liści świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 3 jajka
  • 4 suszone pomidory pokrojone w paseczki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki ziarenek granatu

Przygotowanie:

Na maśle zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekane. Dodaj szpinak i przykryj aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory. Na wierzch wbij jajka, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i przykryj przykrywką. gdy jajka się zetną podawaj na talerzu z musztardą francuską. Na wierzchu posyp granatem.

Tropikalny kuskus z żurawiną i cynamonem Składniki:

  • 200 g kuskusu
  • 50 g płatków migdałowych
  • ½ mango
  • 2 plasterki ananasa
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 30 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Kuskus zalej wrzątkiem - tak ponad 1 cm brzegu kaszy. Dodaj suszoną żurawinę, przykryj i poczekaj aż kasza wsiąknie wodę. W tym czasie pokrój mango i ananasa na mniejsze kawałki. Gdy kuskus napęcznieje dodaj owoce, cynamon oraz płatki migdałowe. Przełóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy, dodaj syrop klonowy i udekoruj świeżą miętą.

Kozi twarożek z grzanką z ogórkiem zielonym i awokado Składniki:

  • 300 g koziego sera twarogowego lub do smarowania
  • 3 łyżki drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki sera dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz z wierzchu polać dodatkowo olejem lnianym i miodem.

Grzanki z ogórkiem:Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 ogórek zielony
  • 1 miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry

Grzanki ułóż na patelni i podgrzewaj aż staną się chrupiące. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i przyprawy. Posmaruj pastą grzankę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw i ułóż przestrzennie na kanapkach. Podawaj z kozim serem.

Białe kiełbaski z czosnkiem, oliwą truflową i rozmarynem Składniki

  • 8 białych kiełbasek cienkich
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • liście świeżej pietruszki do dekoracji
  • Do podania: rukola, rzodkiewki, zielony ogórek, kiszony ogórek, wędzony ser biały

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę truflową. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj rozmaryn w całości i kiełbaski. Podsmażaj kiełbaski z każdej strony. Wówczas dodaj pomidorki przekrojone na połówki. i podlej całość delikatnie winem. Jak sos się zredukuje to dopraw do smaku i podawaj w towarzystwie warzyw.

Szybka pasta z makreli Składniki:

  • 200 g wędzonej makreli
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekane
  • 10 czarnych oliwek pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • skórka z pomarańczy
  • sok z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • pieczywo chrupkie do podania

Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszaj i podawaj z chrupkim pieczywem.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości