
Dziś Daria Ładocha postawiła na kuchenną prostotę. Zobaczcie jakie potrawy przyrządziła na bazie 5 składników. Co ugotowała dla Doroty Wellman i Marcina Prokopa?
Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy
RAZOWE PENNE Z CUKINIĄ, CHEDDAREM I LIMONKĄ
Składniki:-
1. 200 g makaronu razowego penne
-
2. 1 duża cukinia
-
3. pęczek świeżej mięty
-
4. 2 limonki
-
5. 50 g cheddara
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając trochę wody. Na patelni podsmaż cukinię poszatkowaną na mandolinie. Dodaj skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszaj cukinię z makaronem oraz dodaj pozostałą wodę. Dodaj liście mięty i całość posyp tartym cheddarem. Dopraw do smaku jeśli to konieczne i skrop dodatkową oliwą.
PĘCZAK Z ORZECHAMI, RUKOLĄ I OLIWKAMI
Składniki:
-
1. szklanka ugotowanego pęczaku
-
2. 50 g orzechów włoskich
-
3. 3 łyżki czarnych oliwek
-
4. garść rukoli
-
5. 10 suszonych pomidorów w oliwie
Przygotowanie:
Ugotowany pęczak dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki, orzechy, rukolę i suszone pomidory pocięte na paseczki. Całość skrop olejem z suszonych pomidorów.
PIECZONE ZIEMNIAKI Z KMINEM RZYMSKIM I MIĘTOWYM JOGURTEM
Składniki:
-
1. 10 ziemniaków
-
2. główka czosnku
-
3. 1 łyżka kminu rzymskiego
-
4. 1 jogurt grecki
-
5. pęczek mięty
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj je 5 minut we wrzącej wodzie. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą, dodaj sól oraz pieprz. Dokładnie posyp je kminem rzymskim. Obok na blaszce wyłóż również czosnek w łupinach. Piecz ziemniaki aż w środku będą miękkie a z zewnątrz chrupiące. Podawaj z sosem przygotowanym na bazie jogurtu z drobno posiekaną miętą.
SOCZEWICA Z WINEM I HARRISĄ
Składniki:
-
1. 1 szklanka ugotowanej soczewicy
-
2. 1 łyżka pasty harrisa
-
3. 1 szklanka wina
-
4. opakowanie sera feta
-
5. 500 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe podduś na winie. Dodaj soczewicę i chwilę podsmażaj. Wyłóż na półmisek. Dodaj sól, pieprz i pastę harrisa i wymieszaj. Z wierzchu posyp serem feta.
Zobacz też:
-
Zmiana nawyków żywieniowych z Darią Ładochą >>>
-
Szybkie dania z ciasta francuskiego >>>
-
Kapusta w roli głównej. Przepisy Darii Ładochy >>>





