Przepisy kulinarne

Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników

Dziś Daria Ładocha postawiła na kuchenną prostotę. Zobaczcie jakie potrawy przyrządziła na bazie 5 składników. Co ugotowała dla Doroty Wellman i Marcina Prokopa? 

Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

RAZOWE PENNE Z CUKINIĄ, CHEDDAREM I LIMONKĄ

Składniki:
  • 1. 200 g makaronu razowego penne
  • 2. 1 duża cukinia
  • 3. pęczek świeżej mięty
  • 4. 2 limonki
  • 5. 50 g cheddara

Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając trochę wody. Na patelni podsmaż cukinię poszatkowaną na mandolinie. Dodaj skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszaj cukinię z makaronem oraz dodaj pozostałą wodę. Dodaj liście mięty i całość posyp tartym cheddarem. Dopraw do smaku jeśli to konieczne i skrop dodatkową oliwą.

PĘCZAK Z ORZECHAMI, RUKOLĄ I OLIWKAMI

Składniki:

  • 1. szklanka ugotowanego pęczaku
  • 2. 50 g orzechów włoskich
  • 3. 3 łyżki czarnych oliwek
  • 4. garść rukoli
  • 5. 10 suszonych pomidorów w oliwie

Przygotowanie:
Ugotowany pęczak dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki, orzechy, rukolę i suszone pomidory pocięte na paseczki. Całość skrop olejem z suszonych pomidorów.

PIECZONE ZIEMNIAKI Z KMINEM RZYMSKIM I MIĘTOWYM JOGURTEM

Składniki:

  • 1. 10 ziemniaków
  • 2. główka czosnku
  • 3. 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 4. 1 jogurt grecki
  • 5. pęczek mięty

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj je 5 minut we wrzącej wodzie. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą, dodaj sól oraz pieprz. Dokładnie posyp je kminem rzymskim. Obok na blaszce wyłóż również czosnek w łupinach. Piecz ziemniaki aż w środku będą miękkie a z zewnątrz chrupiące. Podawaj z sosem przygotowanym na bazie jogurtu z drobno posiekaną miętą.

SOCZEWICA Z WINEM I HARRISĄ

Składniki:

  • 1. 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 2. 1 łyżka pasty harrisa
  • 3. 1 szklanka wina
  • 4. opakowanie sera feta
  • 5. 500 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe podduś na winie. Dodaj soczewicę i chwilę podsmażaj. Wyłóż na półmisek. Dodaj sól, pieprz i pastę harrisa i wymieszaj. Z wierzchu posyp serem feta. 

Zobacz też:



Co sądzisz o tym artykule?
5
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0