Szybkie dania z ciasta francuskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała szybkie dania z ciastem francuskim w roli głównej.

Jabłka w cieście francuskim

Składniki:

2 jabłka odmiana szara reneta lub antonówka

1 płat ciasta francuskiego

2 łyżki masła

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 210 st. C. Jabłka pokrój na plasterki i wykrój ze środka gniazda nasienne. Ciasto francuskie pokrój na paski. Obłóż nim plastry jabłka i posmaruj masłem. Wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz z wierzchu jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez pierwsze 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryj je folią aluminiową na kolejne 10 minut.

Tarta z fenkułem, zielonym pesto i fetą

Składniki:

2 fenkuły

3 ząbki czosnku

2 łyżki pesto zielonego

100 g fety

4 jajka

2 łyżki zielonej pietruszki

sól, pieprz

200 ml śmietany 18 proc.

masło do wysmarowania formy do tarty

szczypta oregano

szczypta rozmarynu

liście świeżej mięty

1 łyżka oliwy z oliwek

1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek wraz z pokrojonym fenkułem. Dodaj sól oraz pieprz, rozmaryn i oregano. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Na dno tarty dodaj pesto, następnie fenkuł. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Masę jajeczną wylej na przygotowany spód, dodaj pokruszoną fetę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut. Podawaj z liśćmi świeżej mięty.

Ciasto francuskie z mascarpone, śliwkami i migdałami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

700 g śliwek

2 łyżki miodu

2 jajka

500 g mascarpone

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki płatków migdałowych

szczypta cynamonu

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki dżemu malinowego

Do podania: lody waniliowe i sorbet truskawkowy

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wraz z papierem przełóż do formy. Posmaruj je dżemem. Śliwki pozbaw pestek i karmelizuj z miodem. Dodaj szczyptę cynamonu. Jajka wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Masę serową przełóż do formy do tarty. Następnie na wierzchu ułóż śliwki odparowane z soku, który puściły podczas karmelizowania. Z wierzchu posyp płatkami migdałowymi. Zapiekaj 30 minut uważając, by nie przypalić migdałów. Podawaj z lodami i sorbetem.

Ciasto francuskie a’la pizza

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

4 rodzaje sera: parmezan tarty, gorgonzola, riccota, ser kozi

2 łyżki pesto czerwonego

10 suszonych pomidorów

garść rukoli

garść orzechów włoskich

szczypta oregano

jajko

liście świeżej bazylii

pieprz cytrynowy

1 pomidor

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Blachę wyłóż ciastem francuskim – bez żadnej formy. Na cieście rozsmaruj pesto czerwone. W misce wymieszaj wszystkie sery, dodaj jajko i suszone pomidory oraz liście bazylii i wszystkie przyprawy. Rozsmaruj masę na pesto i dodaj plasterki pomidora. Na wierzchu posyp go jeszcze pieprzem ziołowym. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem dodaj rukolę i posyp orzechami włoskimi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości