To już czas, żeby nastawić piernik. Z tym przepisem wyjdzie pyszny i aromatyczny

Piernik staropolski
Zbliża się czas, żeby nastawić piernik. Z tym przepisem wyjdzie pyszny i aromatyczny
Źródło: undefined undefined/Getty Images
Ciężko jest sobie wyobrazić zimę bez zapachów aromatycznych, rozgrzewających przypraw, dodawanych do piernika. Jednak z pieczeniem tego ciasta lepiej nie zwlekać do ostatniej chwili. Tradycyjny piernik staropolski potrzebuje dojrzewać aż przez 4 do 6 tygodni. To dlatego warto zacząć go przygotowywać jak najszybciej, jeszcze w listopadzie. Oto przepis na wyśmienity, dojrzewający świąteczny piernik. Wyjdzie każdemu!
W tym artykule znajdziesz:
  • Piernik dojrzewający, czyli jaki?
  • Kiedy nastawić piernik dojrzewający?
  • Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Piernik dojrzewający, czyli jaki?

Dobry piernik to stary piernik. Dojrzewające ciasto przesiąka aromatem świątecznych przypraw i po upieczeniu smakuje nieziemsko. Żeby jednak móc cieszyć się jego smakiem, trzeba pomyśleć o tym z wyprzedzeniem, bo piernik dojrzewający nie tylko musi się "przegryźć" jako surowe ciasto, ale też potrzebuje czasu, aby nabrać miękkości. Choć wymaga nieco więcej zaangażowania, to odwdzięczy się doskonałym smakiem, a przełożony powidłami śliwkowymi skradnie niejedno podniebienie.

Kiedy nastawić piernik dojrzewający?

Im wcześniej nastawimy piernik, tym lepiej. Minimalny czas dojrzewania takiego ciasta to 2 tygodnie, chociaż lepiej dać mu od 4 do 6 tygodni. Wraz z upływem czasu nabiera on znacznie głębszego smaku i zapewniamy, że po długim leżakowaniu jest najsmaczniejszy. Ponadto, ten rodzaj wypieku musi także odstać swoje po wypieczeniu, aby skruszało i zrobiło się miękkie. Stąd wiele osób już w listopadzie rozpoczyna nastawianie piernika staropolskiego lub dojrzewającego.

Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 500 g miodu,
  • 5 łyżek przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 kg mąki,
  • 4 łyżki sody oczyszczonej,
  • 4 jajka ,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub innych bakalii.

Sposób przygotowania:

W rondlu z grubym dnem rozpuść masło z cukrem i miodem. Kiedy tak się stanie, dodaj przyprawę do piernika i opcjonalnie kakao. Kiedy wszystko się połączy, zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Roztrzep jajka i dolej do nich mleko. Kiedy miód z masłem i cukrem będzie przestudzony, dodaj jajka z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsypuj mąkę partiami. Ciasto zacznie już mocno gęstnieć, więc można na tym etapie dodać orzechy (opcjonalnie). Kiedy całość stygnie, będzie coraz bardziej tężeć. Może się przydać czyjaś pomoc przy mieszaniu.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanej lub najlepiej kamionkowej misy. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) na 4-6 tygodni. Chociaż można je wypiekać już po 2, to po miesiącu będzie znacznie lepsze.

Kiedy już przyjdzie czas pieczenia piernika, wyjmujemy masę na blat i dzielimy na 2-3 części. Te rozwałkowujemy na 3-4 cm blaty i przekładamy do piekarnika. Ten powinien być nagrzany do 180 stopni. Blaty powinny wypiekać się na środkowej półce piekarnika przez 60-75 minut. Kiedy je wyjmiemy będą miękkie, jednak z czasem zrobią się twarde.

Przestudzone blaty kroimy na trzy części i na pierwszy blat nakładamy warstwę dżemu lub powideł, po czym przykrywamy kolejną warstwą i znów przekładamy. Na ostatnią warstwę nie nakładamy już dżemu.

Tak przygotowany piernik należy ciasno owinąć folią i najlepiej obwiązać sznurkiem, aby całość się dobrze zespoliła, a ciasto nasiąkło owocowym farszem. Takie zawiniątka znów chowamy w chłodne miejsce na tydzień do dwóch. Dopiero po tym czasie możemy przystąpić do ozdabiania piernika, np. polewą czekoladową i bakaliami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości