- Piernik dojrzewający, czyli jaki?
- Kiedy nastawić piernik dojrzewający?
- Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Piernik dojrzewający, czyli jaki?
Dobry piernik to stary piernik. Dojrzewające ciasto przesiąka aromatem świątecznych przypraw i po upieczeniu smakuje nieziemsko. Żeby jednak móc cieszyć się jego smakiem, trzeba pomyśleć o tym z wyprzedzeniem, bo piernik dojrzewający nie tylko musi się "przegryźć" jako surowe ciasto, ale też potrzebuje czasu, aby nabrać miękkości. Choć wymaga nieco więcej zaangażowania, to odwdzięczy się doskonałym smakiem, a przełożony powidłami śliwkowymi skradnie niejedno podniebienie.
Kiedy nastawić piernik dojrzewający?
Im wcześniej nastawimy piernik, tym lepiej. Minimalny czas dojrzewania takiego ciasta to 2 tygodnie, chociaż lepiej dać mu od 4 do 6 tygodni. Wraz z upływem czasu nabiera on znacznie głębszego smaku i zapewniamy, że po długim leżakowaniu jest najsmaczniejszy. Ponadto, ten rodzaj wypieku musi także odstać swoje po wypieczeniu, aby skruszało i zrobiło się miękkie. Stąd wiele osób już w listopadzie rozpoczyna nastawianie piernika staropolskiego lub dojrzewającego.
Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 500 g miodu,
- 5 łyżek przyprawy do piernika,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 kg mąki,
- 4 łyżki sody oczyszczonej,
- 4 jajka ,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub innych bakalii.
Sposób przygotowania:
W rondlu z grubym dnem rozpuść masło z cukrem i miodem. Kiedy tak się stanie, dodaj przyprawę do piernika i opcjonalnie kakao. Kiedy wszystko się połączy, zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Roztrzep jajka i dolej do nich mleko. Kiedy miód z masłem i cukrem będzie przestudzony, dodaj jajka z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsypuj mąkę partiami. Ciasto zacznie już mocno gęstnieć, więc można na tym etapie dodać orzechy (opcjonalnie). Kiedy całość stygnie, będzie coraz bardziej tężeć. Może się przydać czyjaś pomoc przy mieszaniu.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanej lub najlepiej kamionkowej misy. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) na 4-6 tygodni. Chociaż można je wypiekać już po 2, to po miesiącu będzie znacznie lepsze.
Kiedy już przyjdzie czas pieczenia piernika, wyjmujemy masę na blat i dzielimy na 2-3 części. Te rozwałkowujemy na 3-4 cm blaty i przekładamy do piekarnika. Ten powinien być nagrzany do 180 stopni. Blaty powinny wypiekać się na środkowej półce piekarnika przez 60-75 minut. Kiedy je wyjmiemy będą miękkie, jednak z czasem zrobią się twarde.
Przestudzone blaty kroimy na trzy części i na pierwszy blat nakładamy warstwę dżemu lub powideł, po czym przykrywamy kolejną warstwą i znów przekładamy. Na ostatnią warstwę nie nakładamy już dżemu.
Tak przygotowany piernik należy ciasno owinąć folią i najlepiej obwiązać sznurkiem, aby całość się dobrze zespoliła, a ciasto nasiąkło owocowym farszem. Takie zawiniątka znów chowamy w chłodne miejsce na tydzień do dwóch. Dopiero po tym czasie możemy przystąpić do ozdabiania piernika, np. polewą czekoladową i bakaliami.
Zobacz także:
- W jakiej temperaturze piec świąteczne pierniki, aby były idealne? Jak je przechowywać?
- Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit
- Pierniczki na święta – pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
Autor: Adam Barabasz/Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: undefined undefined/Getty Images