Przepisy kulinarne

Pierniczki na święta– pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki

Przepisy kulinarne

E+Fcafotodigital/ Getty Images

Na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiodą pierniczki. To wypieki, które nie tylko jemy w czasie świąt, ale także dekorujemy nimi choinki. Pierniczki charakteryzuje korzenny aromat, smak miodu, wspaniały zapach, a do tego piękny wygląd. Sprawdź, jak je zrobić.

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to zazwyczaj godziny spędzone w kuchni. Wśród wielu tradycyjnych potraw i ciast przygotowywanych co roku na ten wyjątkowy czas znajdują się również pierniki. Wypiekanie pierniczków to zajęcie, w którym pomóc mogą najmłodsi. Wykrawanie kształtów oraz ozdabianie zarezerwowane są dla dzieci. Te ciasteczka możemy nie tylko serwować na wigilijny stół, ale również zawiesić na drzewku czy dołączyć do świątecznych upominków. Jeśli przygotowujemy je wcześniej, warto włożyć ciastka do dużego słoja, wrzucić kawałek jabłka, zakręcić i przechować w ten sposób aż do świąt.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Dzień Dobry TVN

Przepis na świąteczne pierniczki

Niektóre z potraw wigilijnych można przygotować wcześniej i zamrozić, inne, jak np. pierniczki można upiec już dwa tygodnie przed świętami i przechować w szczelnie zakręconym słoju lub specjalnej puszce na słodkości. Pierniki świąteczne piecze się dość łatwo i szybko, najwięcej czasu może zająć ich ozdabianie. Do wypiekania pierniczków warto zaangażować całą rodzinę, a zwłaszcza jej najmłodszych przedstawicieli. To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu i budowanie świątecznej atmosfery. Jak zrobić pierniczki?

Składniki (na około 30 – 40 sztuk):

  • 320 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 42 g miodu,
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ torebki przyprawy piernikowej,
  • 14 g masła,
  • 2 jajka (jedno do posmarowania),
  • 80 ml mleka.

Przygotowanie pierniczków krok po kroku:

  1. 1Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj podgrzany miód i wymieszaj nożem.
  2. 2Dodawaj kolejno: cukier, sodę i przyprawę, ciągle siekając.
  3. 3Dodaj masło i jedno jajko. Połącz składniki.
  4. 4Podgrzej mleko i stopniowo (po 1 łyżce) dolewaj do ciasta, zagniatając ręką.
  5. 5Wyrabiaj ciasto dłonią przez około 10 minut. Powinno być twarde i przypominać ciasto kruche.
  6. 6Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około ½ cm.
  7. 7Wykrawaj kształty pierniczków, smaruj roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze w odstępach około 2 cm.
  8. 8Piekarnik nagrzej do 180℃. Piecz ciasteczka 10–15 minut bez opcji termoobiegu.
  9. 9Po upieczeniu możesz pierniki dowolnie ozdobić.

Przepis na świąteczne pierniczki z posmakiem pomarańczy

Kolejny prosty przepis na pierniczki to ten, dzięki któremu otrzymamy ciasteczka z lekkim posmakiem pomarańczy.

Składniki (na 20–30 ciasteczek):

  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 5 łyżek masła,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 i ½ szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. 1Przesiej mąkę z cukrem pudrem. Dodaj sodę i przyprawę do piernika.
  2. 2Wlej miód i dodaj masło. Wszystkie składniki posiekaj razem.
  3. 3Wbij jajo i zacznij wyrabiać ciasto.
  4. 4Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.
  5. 5Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj pierniczki.
  6. 6Pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. 7Piecz ciasteczka w 180℃ przez 10–12 minut.
  8. 8Gotowe pierniczki możesz polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzechami.

Przepis na pierniczki świąteczne bez miodu

Choć pierniki nieodłącznie kojarzą się nam z miodem, nie jest to składnik, bez którego nie upieczemy ulubionych ciasteczek. Jak się robi pierniki bez miodu? Bardzo łatwo, szybko i z niewielu składników.

Składniki (na 40 mniejszych pierniczków):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ torebki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ szklanki mleka.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę przesiej, dodaj cukier, sodę i przyprawę.
  2. 2Dodaj masło, które powinno mieć temperaturę pokojową. Posiekaj masło z pozostałymi składnikami.
  3. 3Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto.
  4. 4Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodawaj po łyżce podgrzanego mleka.
  5. 5Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i gęste (około 10 minut).
  6. 6Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wykrawaj kształty ciasteczek.
  7. 7Piecz przez 10–15 minut w 180℃.
  8. 8Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Ciasto na pierniczki powinno udać się nawet, gdy robisz je pierwszy raz. Jeśli do jego wykonania używasz miodu, pamiętaj, by pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte, w przeciwnym razie stwardnieją.

Przepis na pierniczki świąteczne z własną mieszanką przypraw

Pierniczki można również przygotować, komponując swój własny zestaw przypraw korzennych. Warto trochę poeksperymentować w kuchni i stworzyć swój przepis na ulubione ciastka, nie tylko świąteczne. Oto sprawdzony przepis na pierniki:

Składniki (pierniczki dla 10 osób):

  • 3 szklanki mąki,
  • 200 ml miodu,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny na lukier.

Przygotowanie:

  1. 1Podgrzej miód, a następnie wymieszaj go z mąką, cukrem i miękkim masłem.
  2. 2Dodaj jajko oraz kakao, sodę i przyprawy. Zacznij wyrabiać ciasto.
  3. 3Gdy ciasto będzie gładkie, odstaw je na godzinę do lodówki.
  4. 4Podziel ciasto na części, rozwałkuj i wycinaj kształty ciastek.
  5. 5Piecz w 180℃ przez 10–12 minut.
  6. 6Przygotuj lukier – wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  7. 7Pierniczki posmaruj lukrem i udekoruj ozdobami.

Zobacz także:

Świąteczne pierniki z Anną Lewandowską i jej bratem

Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku. Sprawdź nasze przepisy!

Świąteczny piernik musisz zrobić już teraz. Ten przepis to hit TikToka

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

Pozostałe wiadomości