Przepisy kulinarne

Ciasteczka świąteczne - część z nich warto przygotować znacznie wcześniej. Poznaj najlepsze przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne są różne i część z nich można przygotować znacznie wcześniej. Mogą to być pyszne pierniczki z przyprawami korzennymi, zwykłe ciasteczka maślane z lukrem albo nawet ciasteczka owsiane. Jednak skąd wzięła się ich tradycja? Jak je przyrządzić? Sprawdź nasze przepisy.

Ciasteczka świąteczne - które trzeba przygotować wcześniej?

Ciastka na święta Bożego Narodzenia przygotowuje się często nawet 7 tygodni przed świętami - w tym czasie najczęściej jeszcze surowe ciasto dojrzewa. Można także je już upiec i włożyć do szczelnego naczynia ze skórką pomarańczy, aby wypiek zmiękł i nabrał aromatu.

Porady Katarzyny Bosackiej

Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka Dzień Dobry TVN
wideo 2/11

Przepis na tradycyjny piernik dojrzewający, z którego wykonasz pierniczki, znajdziesz tutaj: Świąteczny piernik dojrzewający musisz zrobić już teraz. Ten przepis to hit. Sprawdź też: W jakiej temperaturze piec świąteczne pierniki, aby były idealne? Jak je przechowywać?

Wszelkie maślane ciasteczka z przyprawami korzennymi mogą jeszcze poczekać. Zaczniemy je przygotowywać około 1-2 tygodni przed Bożym Narodzeniem.

Krótka historia pierniczków - skąd się wzięła ta tradycja?

Dawniej piernik, który dzisiaj kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, stanowił symbol dobrobytu, jadano go jako zagryzkę do mocnych trunków, dodawano do mięsnych sosów oraz trzymano w... apteczkach. Pierniczki stosowane były jako swego rodzaju lekarstwo. Nie jedna z nas przyzna, że takie łakocie to dobra metoda na jesienną chandrę czy gorszy czas.

Sam przepis na piernik jest niezwykle stary i jadany był już przed naszą erą, jako ciasto o wyrazistym i korzennym smaku. Jednym z najstarszych zapisków o tym przysmaku jest przekaz rzymskiego autora Apicjusza, który mówił o kruchym cieście z miodem i pieprzem. Na jakiś czas zapomniano o tym przepisie, a powrócił on w średniowieczu. Wtedy to benedyktyni mieli zauważyć zdrowotne właściwości pierników - korzenne przyprawy oraz miód miały wspomagać walkę z przeziębieniami.

Ostatecznie pierniki prawdopodobnie przybyły do Polski z Niemiec, najpierw drogą handlową do Gdańska, a następnie receptura trafiła do Tounia, który obecnie jest stolicą piernika. 

Róże przepisy na świąteczne ciasteczka

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Tina Terras & Michael Walter/Getty Images

Pozostałe wiadomości