Styl życia

Ciastka kruche – dwa proste przepisy, które zawsze się udają!

Styl życia

Autor:
Adrian
Adamczyk
otyłość koronawirus ciastka

Lekkie jak piórko i delikatne w smaku – kruche ciasteczka maślane nie mają sobie równych! To doskonały dodatek do kawy, herbaty albo ciepłego mleka. Kruche ciasteczka z cukrem to absolutny klasyk, ale możesz także upiec je z dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub kawałków czekolady. Sprawdź nasze przepisy na pyszne kruche ciasteczka!

Przepis na kruche ciastka składa się zwykle z trzech podstawowych składników: mąki, masła i jajek (albo samych żółtek jaj). W recepturze warto jednak uwzględnić odrobinę mleka lub śmietany – dzięki temu kruche ciastka będą lekkie i puszyste.

Jak zrobić kruche ciasteczka? Wszystko, co musisz wiedzieć, zanim przystąpisz do pieczenia!

Do przygotowania kruchego ciasta najlepsza będzie mąka krupczatka – jest dużo bardziej sucha i sypka. Używając jej, łatwo zrobisz szybkie kruche ciasteczka, bo ciasto z dodatkiem krupczatki doskonale się wyrabia i nie jest lepiące. Kruche ciasteczka maślane zawdzięczają swoją lekkość dużej ilości tłuszczu. Do przygotowania ciasta można użyć masła (najlepiej 82 proc.), margaryny lub smalcu. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach! Przepis na kruche ciasteczka musi uwzględniać od 40 proc. do 60 proc. tłuszczu w stosunku do ilości mąki. Cukier puder zapewnia wypiekom lekkość i sprawia, że rozpływają się w ustach. Użyj go, jeśli chcesz przygotować kruche ciastka z cukrem na wierzchu, Robiąc ciasteczka z innymi, większymi dodatkami, stosuj biały kryształ albo cukier brązowy. Ten drugi zwykle pojawia się w przepisach na kruche ciasteczka owsiane, bo doskonale podkreśla ich smak.

Chcesz przygotować proste kruche ciasteczka, które pokochają wszyscy domownicy? Sprawdź naszą podstawową recepturę. Jeżeli lubisz słodkie dodatki, polecamy przepis na kruche ciasteczka czekoladowe – ich wyborny smak pokochają szczególnie mali smakosze.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane

Składniki na 40 ciasteczek:

  • 1 kostka (250 g) masła albo margaryny,
  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc..

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, masło, śmietanę, żółtka i mąkę. Możesz wszystkie składniki zmiksować przy pomocy malaksera. Pamiętaj, że śmietana, żółtka i masło powinny być zimne – wyjmij je z lodówki przed samym rozpoczęciem pracy. Kiedy wszystkie składniki się połączą i ciasto uzyska gładką, miękką konsystencję, ugniataj je jeszcze parę minut rękami, a następnie zawiń w folię i odstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek wycinaj z ciasta różne kształty i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz maślane ciasteczka ok. 12–15 minut, aż staną się lekko zarumienione, a następnie wyjmij blachę i odłóż ją do wystygnięcia. Pamiętaj, że kruche ciastka maślane po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i mogą rozpadać się w ręku. Nie zdejmuj ich z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe. Poczekaj, aż zupełnie ostygną i odrobinę stwardnieją.

Wskazówka: Chcesz urozmaicić smak swoich ciastek? Dodaj do nich odrobinę cynamonu i posiekane orzechy albo płatki migdałów. Ich wyjątkowy smak i aromat świetnie sprawdzi się np. na wigilijnym stole! To prosty sposób na pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które doskonale zastąpią tradycyjne pierniczki.

Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą

Składniki na 15 dużych ciastek:

  • ½ kostki zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • ¼ szklanki brązowego cukru,
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody.

Przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i posiekaj je drobno przy pomocy noża. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, a następnie kolejno dodawaj masło, jajko, sól i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto (powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję). Na końcu do miski dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie zagnieć ciasto, żeby jej kawałki równomiernie się rozprowadziły. Zapakuj ciasto w folię i odstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pora na przygotowanie ciastek: odrywaj niewielkie porcje ciasta, formuj je w kulki, rozpłaszczaj w ręku i układaj na blasze. Wstaw ciasteczka do piekarnika (na środkowy poziom) i piecz ok. 15 minut, a następnie wyjmij blachę z ciastkami i odstaw je do wystygnięcia. Kruche ciasteczka czekoladowe doskonale smakują z kubkiem kawy, kakao albo z gorącym mlekiem.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? PrzepisyŹródło: Dzień Dobry TVN
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Peter Dazeley/Getty Images

Pozostałe wiadomości