ciastka

    ciastka

    Lekkie jak piórko i delikatne w smaku – kruche ciasteczka maślane nie mają sobie równych! To doskonały dodatek do kawy, herbaty albo ciepłego mleka. Kruche ciasteczka z cukrem to absolutny klasyk, ale możesz także upiec je z dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub kawałków czekolady. Sprawdź nasze przepisy na pyszne kruche ciasteczka!

    Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi, warto jednak, aby ciasta i słodycze były najwyższej jakości, dlatego dobrze przygotowywać je samemu. Ciasta, ciastka i inne desery to świetny pomysł na dodatek do kawy lub smaczny sposób na przyjęcie gości. Poznaj proste przepisy na pyszne ptysie, które na stałe zagoszczą w twoim domu.

    Kuchnia turecka kusi smakami i aromatami. Bajgle, chrupiące ciasteczka z bakaliami, pieczone warzywa, pudding ryżowy to apetyczne potrawy, którymi można zajadać się w Stambule. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je dziennikarz kulinarny i bloger Bartek Kieżun.

    Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!

    Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?

    Pulchne ciasta i drożdżówki kuszą swoimi kształtami, zapachem i smakiem. Jednak to nie tylko bomby kaloryczne, ale i chemiczne. Współczesne cukiernictwo dysponuje wieloma półproduktami do wytworzenia wypieków. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma tłuszcz palmowy szeroko stosowany w cukiernictwie? Ile wspólnego ma polewa czekoladowa z czekoladą, a krem ze śmietaną?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis postawiła na zdrowe słodkości. Towarzyszyli jej: dietetyk medycyny chińskiej - Dominika Adamczyk z synem Antkiem. Przygotowali: tort makowy z kremem czekoladowym, kutię oraz korzenne ciastka bezglutenowe. Smacznego!

    Agnieszka Maciąg, ambasadorka zdrowej żywności, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami, migdały z miodem i świeżym imbirem, zimowe ciastka z masłem orzechowym. Smacznego!

    W kawiarni za jeden uśmiech była dziennikarka Dzień Dobry TVN - Kasia Olubińska.Tutaj ludzie przychodzą i zostają. Czym różni się ta krakowska kawiarnia od innych?

    Podobno czekolada wcale nie tuczy. Ania Starmach oraz Daniel Hucik, uczestnik programu „MasterChef”, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali czekoladowe przysmaki: czekoladowe placuszki, czekoladowe ciasto piernikowe, lody czekoladowo-orzechowe, ciastko czekoladowe z niespodzianką. Smacznego!

    Czy ciastka, które wyrabia Pani Aneta Górska mają tylko dobrze wyglądać, czy także dobrze smakować? Jak powstają takie cudeńka? Czy można u niej zamówić ciastka o dowolnym kształcie? Jakie miała najdziwniejsze zamówienie?

    Z kokosem, cukrem pudrem, z czekoladą, z wanilią. Na słodko i na słono. Ciacha to pyszne, ciepłe i słodkie ciasto drożdżowe wypiekane na wałkach i obsypywane posypką w różnych smakach. Pomysł na biznes przywiozły z Czech. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Joanną Orzechowską oraz Izabelę Orzechowską.