A może by tak rzucić wszystko i lukrować ciasteczka? Pani socjolog wybrała "słodkie życie"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkie życie
Słodkie życie
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą
Socjolog Renata Musiałowska czuła, że jej przeznaczeniem jest twórcza praca. Postanowiła więc zrezygnować z zaplanowanej kariery i wybrała zawód, który z pewnością osładza jej codzienność. Jej ręcznie zdobione ciastka są jak małe arcydzieła. W Dzień Dobry TVN opowiedziała prowadzącym, jak je wykonać.

Małe arcydzieła - lukrowane ciasteczka

Renata Musiałowska z wykształcenia jest socjologiem, jednak swoją karierę związała z bardzo twórczym zajęciem - wypiekiem ciasteczek. - Zawsze mnie ciągnęło do zajęć twórczych, gdzie jest dużo brudu, hałasu itp. - wyjaśniła. Nasz gość tworzy małe arcydzieła, które są nie tylko pyszną przekąską, ale też idealną ozdobą wielkanocnego stołu.

W Dzień Dobry TVN Renata opowiedziała, jak efektownie dekorować swoje wypieki. Ciasteczka miodowo-maślane są świetnym wyborem na nadchodzące święta. Na efekt składa się tu zrobienie ciasta, przygotowanie lukru czy wybranie odpowiednich kształtów foremek do wypieków.

Smaczne ozdoby na Wielkanoc

W Dzień Dobry TVN Renata Musiałowska pokazała, jak przygotować ciasteczka na Wielkanoc. Jak powiedziała, powinny mieć one odpowiednią twardość. Aby ją osiągnąć, należy wysuszyć je przy pomocy suszarki do wypieków, owoców i warzyw. - Jeżeli jej nie posiadamy, może być to piekarnik - zaznaczył nasz gość. Ciasteczka ozdabiamy lukrem, a później posypujemy cukrem - dzięki temu będą wydawały się bardziej puchate.

Jak samodzielnie zrobić lukier do zdobień? - Lukier to jest cukier puder, białko i sok z cytryny. Białko polecam w proszku, jest bezpieczniejsze - wyjaśniła Renata Musiałowska. Jego kolor uzyskuje się za pomocą barwnika spożywczego, a całość warto ozdobić brokatem, oczywiście jadalnym.

Inspiracje na zdobienia wypieków znajdziesz na oficjalnej stronie Renaty Musiałowskiej.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana