Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

Kuchnia turecka kusi smakami i aromatami. Bajgle, chrupiące ciasteczka z bakaliami, pieczone warzywa, pudding ryżowy to apetyczne potrawy, którymi można zajadać się w Stambule. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je dziennikarz kulinarny i bloger Bartek Kieżun.

Bajgle

Składniki na bajgle

  • 500 g mąki tortowej
  • 280 ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 300 g sezamu
  • 100 ml melasy z granatów
  • 60 ml letniej wody
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania bajgli

Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże i odstawiamy na chwilę. W misce łączymy mąkę i sól. Mąkę rozgarniamy na boki, na środek wlewamy wodę z drożdżami i powoli łącząc składniki, zagniatamy ciasto. Po kilku minutach powinno stać się szkliste. Wkładamy je do czystej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 45 minut, aby wyrosło.

Po tym czasie dzielmy na tyle części, ile bajgli chcemy upiec (od 6 do 8), a każdą z nich dodatkowo dzielimy jeszcze na pół. Z każdej z nich formujemy wałeczek o grubości palca i długości mniej więcej 30-35 cm. Łączymy ich końce i zawijamy spiralnie w coś na kształt warkocza. Końce warkoczy łączymy i formujemy bajgle.

Do głębokiego talerza wlewamy melasę i wodę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszkamy rózgą kuchenną. Do drugiego talerza wsypujemy sezam. Zanurzamy bajgla w melasie z obu stron, potem w sezamie, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

Selanik gevregi – chrupiące ciasteczka z bakaliami

Składniki na ciasteczka z bakaliami

  • 110 g cukru
  • jajko "zerówka"
  • żółtko jajka "zerówki"
  • 100 g masła
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g orzechów laskowych
  • 40 g rodzynek

Sposób przygotowania ciasteczek z bakaliami

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jako, żółtko i cukier ubijamy w misce na biały puch. Dodajemy masło, oliwę, proszek do pieczenia i mąkę. Rózgą kuchenną łączymy składniki. Na koniec wrzucamy rodzynki i orzechy laskowe, które wcześniej prażymy chwilę na patelni, by wydobyć z nich to, co najlepsze.

Niedużą formę wykładamy papierem i przekładamy ciasto do środka, delikatnie dłonią wyrównując powierzchnię. Pieczemy na złoto w 180 stopniach około pół godziny.

Złote ciasto delikatnie wyciągamy z formy i kładziemy na kratce na kwadrans, by przestygło. Ostrym nożem kroimy ciasto na plasterki, układamy kawałki na blasze i wkładamy ponownie do piekarnika (160 stopni z termoobiegiem) na 20 min do suszenia.

Orzechy laskowe można trochę pokruszyć po prażeniu, żeby ciastka nie pękały.

TÜRLÜ – pieczone warzywa

Składniki na pieczone warzywa

  • bakłażan
  • 400 g dyni piżmowej
  • 4 młode marchewki
  • 4 nieduże czerwone cebule
  • czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 125 ml oliwy extra vergine
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka pul biber
  • starta skórka cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania pieczonych warzyw

Oliwę wlewamy do miski. Wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Bakłażana, dynię i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Marchewki przecinamy wzdłuż na połówki lub na ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Każdą cebulę obieramy i dzielmy na 4 części. Paprykę kroimy na nieduże kawałki, a czosnek w plasterki. Warzywa wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ręką, by każdy kawałek zwilżył się oliwą z przyprawami.

Do foremki do zapiekania wlewamy nieco oliwy i przekładamy warzywa. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Posypujemy ciecierzycą i zapiekamy w 200 stopniach przez mniej więcej 30 minut. Warzywa muszą zmięknąć, ale nie mogą się przypalić.

Danie podajemy lekko przestudzone i posypane natką pietruszki.

Sütlaç – pudding ryżowy

Składniki na pudding ryżowy

  • 50 g ryżu (idealny baldo, ale arborio też może być)
  • 130 ml wody
  • szczypta soli
  • 700 ml mleka
  • 15 g cukru z wanilią
  • 60 g cukru
  • 0,5 łyżeczki mastyksu

Dodatkowo:

  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 75 ml mleka
  • żółtko jajka „zerówki”
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania puddingu ryżowego

Ryż zalewamy wodą i zagotowujemy ze szczyptą soli. Kiedy woda odparuje, wlewamy mleko i gotujemy ryż do miękkości. Nie wyłączamy gazu, dodajemy cukier i cukier z wanilią. Mieszając, gotujemy przez kolejne 5 minut, aby w całości się rozpuścił.

Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 50 ml mleka. Do garnka dodajemy mastyks, mieszamy dokładnie po czym wlewamy skrobię z mlekiem. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć. Wyłączamy gaz i rozkładamy pudding do 3 kokilek do zapiekania. Żółtko rozkłócamy z 25 ml mleka i łyżeczką cukru. Pędzlem nakładamy na ryż w każdej kokilce.

Zapiekamy na złoto pod grillem rozgrzanym do 250 stopni. Zjadamy na zimno, co latem jest prawie tak dobrym pomysłem jak jedzenie lodów.

Zobacz też:

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Bartek Kieżun

podziel się:

Pozostałe wiadomości