Przepisy kulinarne

Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Gofry ziołowe, hot-dog z maślanego brioche, spaghetti carbonara - każde, nawet najprostsze  danie zyska na smaku dzięki dodaniu boczku.  Zobacz, jak pomysłowo potrafi go w naszej kuchni wykorzystać Sebastian Olma. 

Gofry ziołowe z musem avocado, salsą pomidorową i wędzonym boczkiem

Składniki na gofry ziołowe z musem avocado:

Ciasto na gofry:

  • mąki pszennej - 250g
  • mleko - 220 ml
  • proszek do pieczenia - łyżka
  • sól - łyżka
  • cukier - łyżka
  • klarowane masło - 100 g
  • jajka  - 2 szt.
  • posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, oregano)  - 100 g
  • posiekany prażony boczek - 100 g

Pozostałe składniki:

  • dojrzałe, miękkie avocado - 3 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • marynowany imbir - 50 g
  • zielona pasta curry - łyżka
  • limonka - 2 szt.
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • pomidorki koktajlowe - 500 g (żółte i czerwone)
  • sól, pieprz po małej łyżce
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • szczypiorek - pęczek
  • orzeszki pinii - 50 g
  • oliwki zielone - 100 g
  • boczek Morliny Wędzony w plastrach  - 250 g
  • sałata rzymska młoda

Jak przygotować gofry ziołowe z musem avocado?

Ciasto na gofry: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekane zioła oraz prażony boczek. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.

Dojrzałe avocado rozgnieć za pomocą widelca w misce, dodając do niego posiekany czosnek, marynowany imbir, zieloną pastę curry, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przykryte papierem lub folią, aby nie ściemniało.

Pomidory koktajlowe pokrój na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekaną czerwoną cebulę, szczypiorek, prażone orzeszki pinii i kawałki oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Plastry boczku rozłóż na blaszkę z pergaminem, jeden obok drugiego aby się nie posklejały przy pieczeniu. Wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 160 st. C. Na gofrze rozsmaruj pastę z avocado, ułóż kawałki sałaty rzymskiej, dodaj salsę pomidorową i kawałki pieczonego boczku.

"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym 

Składniki na "hot-doga" z maślanego brioche z prażonym bekonem:

Sos pomidorowy:

  • czerwona cebula - 250 g
  • czosnek - 5 ząbków
  • chili czerwone
  • pomidory pokrojone z kostkę - 1 kg
  • ocet balsamiczny di modena - 50 ml
  • cukier biały - 2 duże łyżki
  • kolendra - mały pęczek
Ciasto na brioche:
  • mąka pszenna - 200 g
  • sól - łyżka
  • cukier - 25 g
  • masło miękkie - 100 g
  • drożdże suche - 20 g
  • woda - 30 ml
  • jajka - 40 g
  • żółtka jajek - 20 g
  • tymianek posiekany - 40 g
Dodatkowo:
  • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 300 g
  • orzeszki laskowe - 100 g
  • świeże zioła

Jak przygotować "hot-doga" z maślanego brioche z prażonym bekonem?

Sos pomidorowy: podsmaż w garnku posiekaną czerwoną cebulę czosnek, chili na złoty kolor, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu tak długo, aż płyn nie odparuję a całość zgęstnieje. Dopraw sos do smaku octem balsamicznym, cukrem i posiekaną kolendrą. Gotowy sos odstaw od ostygnięcia.

Ciasto na brioche: suszone drożdże rozpuść w wodzie. Jajka i żółtka lekko wymieszaj w misce za pomocą rózgi. W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy, dodaj do nich rozpuszczone drożdże i stopniowo dodaj rozmieszane wcześniej jajka. Po wymieszaniu masy zacznij dodawać od niej masło i posiekany tymianek. Zostaw masę na około godzinę, aby urosło, następnie podziel na porcje po około 75 g i przełóż je do jednorazowym metalowych pojemników do wypiekania, aby ciasto jeszcze urosło.

Gdy ciasto urośnie natnij lekko jego środek, włóż do środka ser mozzarela i kawałki boczku. Posmaruj za pomocą pędzla z góry i wstaw do piekarnika na 12 minut do 185 st. C.

Wyjmij i po 5 minutach wyjmij bułkę z formy. Przetnij na dwie części, ułóż na górę sos pomidorowy, posyp prażonymi orzeszkami laskowymi i udekoruj ziołami.

Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem 

Składniki na spaghetti carbonara:

  • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 200 g
  • żółtka - 4 szt.
  • mielony czarny pieprz - łyżka
  • słodka śmietana 36 proc. - 150 ml
  • parmezan tarty - 100 g
  • makaron spaghetti - 200 g
  • natka pietruszki - mały pęczek

Jak przygotować spaghetti carbonara?

Boczek posiekaj w cienkie paski, podsmaż na patelni ze szczyptą soli, aż będzie chrupki. W metalowej misce wymieszaj żółtka, czarny mielony pieprz, słodką śmietanę i tarty parmezan.

W dużym garnku gotuj makaron spaghetti przez około 7-8 minut, ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie z prażonym bekonem. Duś makaron około 1-2 minut na patelni aż „wciągnie” cały smak z boczku. 

Makaron wraz z boczkiem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotową porcje makaronu przełóż na talerz.

Zobacz też:

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0