Zupa cebulowa
Składniki na zupę cebulową:
- 4 duże cebule
- 100 g sera gruyere
- 4 kromki żytniego chleba
- 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 20 g masła
- łyżka mąki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę cebulową?
Obrać cebulę i pokroić w piórka. W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę około 15 minut. Następnie wlać wino. Chwilę pogotować na większym ogniu, aż alkohol wyparuje. Wcisnąć ząbek czosnku i pół łyżeczki tymianku. Posypać cebulę mąką i obsmażyć jeszcze około 30 sekund. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać bulion, i gotować pod przykryciem około 15 minut. Gdy już cebula zmięknie, przelać ją do naczyń żaroodpornych. Położyć kromki chleba i posypać serem gruyere. Wsadzić na chwilę do piekarnika pod grill i poczekać aż ser się zarumieni.
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę ogórkową:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- ok. 200 g żeberek wędzonych
- 100 g podrobów drobionych (serduszka, żołądki)
- włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
- 4 suszone grzybki
- 8 dużych ogórków kiszonych
- 5 dużych ziemniaków
- szklanka wody z kiszonych ogórków
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- szczypta kminku
- łyżka masła
- śmietana 18 proc.
- świeży koper
Jak przygotować zupę ogórkową?
Umyte mięso wrzucić do około 2 litrów wody. Gotować i wyjąć szumowinę. Następnie wrzucić włoszczyznę, ziele angielski, liście laurowe i grzyby suszone. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, i pokroić na drobną kostkę. Wrzucić ponownie do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Na osobnej patelni usmażyć starte ogórki kiszone. Po chwili wrzucić czosnek, kminek, dolać wody i chwilę dusić pod przykryciem. Gdy już ziemniaki zmiękną, wrzucić zawartość patelni do garnka. Gotować jeszcze około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku i świeżym koperkiem. Zabielić śmietaną.
Grochówka
Składniki na grochówkę:
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej
- 500 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy chorizo
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki
- łyżka masła
- łyżeczka papryki słodkiej
Jak przygotować grochówkę?
Groch należy moczyć minimum 3 godz., a najlepiej całą noc. Do około 3 litrów wody dodać groch, liście i ziele angielskie. W osobnej misce umieścić pokrojone ziemniaki w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć boczek, cebulę i kiełbasy. Całość dorzucić do gotującego się grochu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować godzinę. Na samym końcu wrzucić ziemniaki i gotować jeszcze pod przykryciem 15 minut. Na patelni przygotować zasmażkę i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować, aż zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać paprykę słodką i gotować przez chwilę.
Krupnik grzybowy
Składniki na krupnik grzybowy:
- 3 litry wody
- 2 skrzydła indycze
- 10 g suszonych grzybów
- korzeń pietruszki
- mały por
- 2 marchewki
- 0,5 małego selera
- 3 ziemniaki
- torebka kaszy jęczmiennej
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- garść posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować krupnik grzybowy?
Do wody wrzucić mięso i suszone grzyby. Gdy tylko się pojawi szumowina, zdjąć ją. Następnie dodać pozostałe składniki: warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. W tym samym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kosteczkę. Gdy już warzywa będę prawie miękkie, wyjąć je z wody i pokroić. Wrzucić ponownie z ziemniakami i kaszą. Gotować jeszcze zupę około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko
Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha