Przepisy kulinarne

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ciepłe zupy doskonale się sprawdzą w chłodne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: zupa cebulowa, zupa ogórkowa, grochówka i krupnik grzybowy.

Zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:

  • 4 duże cebule
  • 100 g sera gruyere
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 20 g masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować zupę cebulową?

Obrać cebulę i pokroić w piórka. W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę około 15 minut. Następnie wlać wino. Chwilę pogotować na większym ogniu, aż alkohol wyparuje. Wcisnąć ząbek czosnku i pół łyżeczki tymianku. Posypać cebulę mąką i obsmażyć jeszcze około 30 sekund. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać bulion, i gotować pod przykryciem około 15 minut. Gdy już cebula zmięknie, przelać ją do naczyń żaroodpornych. Położyć kromki chleba i posypać serem gruyere. Wsadzić na chwilę do piekarnika pod grill i poczekać aż ser się zarumieni.

Zupa ogórkowa

Składniki na zupę ogórkową:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • ok. 200 g żeberek wędzonych
  • 100 g podrobów drobionych (serduszka, żołądki)
  • włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
  • 4 suszone grzybki
  • 8 dużych ogórków kiszonych
  • 5 dużych ziemniaków
  • szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • łyżka masła
  • śmietana 18 proc.
  • świeży koper

Jak przygotować zupę ogórkową?

Umyte mięso wrzucić do około 2 litrów wody. Gotować i wyjąć szumowinę. Następnie wrzucić włoszczyznę, ziele angielski, liście laurowe i grzyby suszone. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, i pokroić na drobną kostkę. Wrzucić ponownie do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Na osobnej patelni usmażyć starte ogórki kiszone. Po chwili wrzucić czosnek, kminek, dolać wody i chwilę dusić pod przykryciem. Gdy już ziemniaki zmiękną, wrzucić zawartość patelni do garnka. Gotować jeszcze około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku i świeżym koperkiem. Zabielić śmietaną.

Grochówka

Składniki na grochówkę:

  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej
  • 500 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • łyżeczka papryki słodkiej

Jak przygotować grochówkę?

Groch należy moczyć minimum 3 godz., a najlepiej całą noc. Do około 3 litrów wody dodać groch, liście i ziele angielskie. W osobnej misce umieścić pokrojone ziemniaki w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć boczek, cebulę i kiełbasy. Całość dorzucić do gotującego się grochu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować godzinę. Na samym końcu wrzucić ziemniaki i gotować jeszcze pod przykryciem 15 minut. Na patelni przygotować zasmażkę i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować, aż zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać paprykę słodką i gotować przez chwilę.

Krupnik grzybowy

Składniki na krupnik grzybowy:

  • 3 litry wody
  • 2 skrzydła indycze
  • 10 g suszonych grzybów
  • korzeń pietruszki
  • mały por
  • 2 marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 3 ziemniaki
  • torebka kaszy jęczmiennej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować krupnik grzybowy?

Do wody wrzucić mięso i suszone grzyby. Gdy tylko się pojawi szumowina, zdjąć ją. Następnie dodać pozostałe składniki: warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. W tym samym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kosteczkę. Gdy już warzywa będę prawie miękkie, wyjąć je z wody i pokroić. Wrzucić ponownie z ziemniakami i kaszą. Gotować jeszcze zupę około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Co sądzisz o tym artykule?
281
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
26.10.2020
Agni
Zupy są super! I fajnie rozgrzewają! Ale niemniej jak grzana perła miodowa. Z przepisów Pana Grzegorza z chęcią skorzystam!