Monika Mrozowska jest mamą trójki pociech i właśnie spodziewa się czwartego malucha. Dumna mama i aktorka w naszej kuchni przygotowała dania dla kobiet w ciąży. Sprawdzą się one jednak doskonale dla wszystkich - w świetny sposób podnoszą bowiem odporność. Wszystkie przepisy znajdują się w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować". Kimchi z suszonymi pomidorami
To podobno jedno z najzdrowszych dań na świecie. Doskonale sprawdza się jako "sałatka", dodatek do omletów, czy jeden ze składników zupy… Przepisów na kimchi jest cała masa. Do większości dodawany jest jednak sos rybny. Monika postanowiła zaś przyrządzić kimchi w wersji wegańskiej, z samymi roślinnymi składnikami.
Składniki:
- ok. 800 g kapusty pekińskiej
- 2 l wody
- 5 łyżek soli kamiennej niejodowanej
Pasta kimchi:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki papryki chili
- 1 łyżka imbiru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonych pomidorów z chili
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokrój na pół, a następnie na 2-centymetrowe plastry
- Zalej ją w misce 2 litrami przegotowanej, wystudzonej wody i zasyp solą
- Dociśnij ją od góry i odstaw na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj pastę
- Mąkę ryżową i cukier wymieszaj z wodą i zagotuj (ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki)
- Zdejmij z gazu i dodaję poszatkowaną szalotkę, czosnek, sos sojowy, chili, imbir, paprykę słodką oraz suszone pomidory i całość dokładnie wymieszaj
- Namoczoną kapustę po godzinie odsącz i wymieszaj dokładnie z pastą
- Przełóż ją do słoików, delikatnie zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 5 dni, żeby kapusta sfermentowała. Po 5 dniach wstaw słoiki do lodówki. Pamiętaj, im starsze kimchi, tym lepsze… Dlatego warto zrobić go więcej i po miesiącu dalej cieszyć się jego coraz bardziej dojrzewającym smakiem.
Bliny z malinami (około 6 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 200 g malin
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g naturalny jogurtu kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w gazowanej wodzie razem z cukrem
- Dodaj mąkę gryczaną i pszenną oraz sól i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo, bo placki mogą stać się "gumowate"
- Odstaw ciasto na minimum godzinę do wyrośnięcia
- 150 g malin ugotuj z cukrem, aż powstanie mus malinowy
- 50 g malin zostaw do dekoracji
- Ciasto na bliny nakładaj na rozgrzaną patelnię po jednej łyżce, na olej kokosowy. Smaż z dwóch stron, aż placuszki mocno się przyrumienią
- Gotowe placki podaj z sosem malinowym, dużą łyżką jogurtu kokosowego i świeżymi malinami
Pierogi z grochem
Składniki:
Farsz:
- 100 g grochu żółtego łuskanego
- 1 duża biała cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- dodatki:
- sos sojowy
- sojowa śmietanka
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Groch namocz, najlepiej przez noc. Następnie dokładnie go opłucz i ugotuj w podwójnej ilości lekko osolonej wody, aż stanie się miękki i wchłonie prawie całą wodę (około 30-40 minut)
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym na złocisty kolor
- Wymieszaj z ugotowanym grochem i zmiksuj na jednolitą masę
- Mąkę zgnieć z wodą na ciasto, a następnie, po wyrobieniu, odstaw na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło
- Następnie rozwałkuj ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów i wykrój szklanką kółeczka
- Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu z grochu i zagnieć rant
- Gotuj partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
- Podaj okraszone ulubionymi dodatkami
Te pierogi to wegańska wersja pierogów ruskich. Smakują bardzo podobnie, a nie mają dodatku sera białego. Farsz z tych pierogów to również pyszna pasta do chleba, dlatego jeśli zaczniesz przygotowywać ten przepis, warto zrobić go dwa razy więcej.
Te, jak i inne przepisy Monik Mrozowskiej, znajdziesz w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować".
Zobacz także:
Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Z okazji Dnia Nauczyciela - pyszny torcik bezowy Dacquoise. Co jeszcze przygotował Tomasz Grabski?
Autor: Anna Mierzejewska
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
Przepisy kulinarneSzybki, pyszny i różnorodny obiad w zaledwie 15 minut?
GwiazdyKsiężna Kate przyłapana na zakupach. Jest nagranie
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas