Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

Monika Mrozowska jest mamą trójki pociech i właśnie spodziewa się czwartego malucha. Dumna mama i aktorka w naszej kuchni przygotowała dania dla kobiet w ciąży. Sprawdzą się one jednak doskonale dla wszystkich - w świetny sposób podnoszą bowiem odporność. Wszystkie przepisy znajdują się w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować".

Kimchi z suszonymi pomidorami

To podobno jedno z najzdrowszych dań na świecie. Doskonale sprawdza się jako "sałatka", dodatek do omletów, czy jeden ze składników zupy… Przepisów na kimchi jest cała masa. Do większości dodawany jest jednak sos rybny. Monika postanowiła zaś przyrządzić kimchi w wersji wegańskiej, z samymi roślinnymi składnikami.

Składniki:

  • ok. 800 g kapusty pekińskiej
  • 2 l wody
  • 5 łyżek soli kamiennej niejodowanej

Pasta kimchi:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki chili
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z chili

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokrój na pół, a następnie na 2-centymetrowe plastry
  2. Zalej ją w misce 2 litrami przegotowanej, wystudzonej wody i zasyp solą
  3. Dociśnij ją od góry i odstaw na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj pastę
  4. Mąkę ryżową i cukier wymieszaj z wodą i zagotuj (ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki)
  5. Zdejmij z gazu i dodaję poszatkowaną szalotkę, czosnek, sos sojowy, chili, imbir, paprykę słodką oraz suszone pomidory i całość dokładnie wymieszaj
  6. Namoczoną kapustę po godzinie odsącz i wymieszaj dokładnie z pastą
  7. Przełóż ją do słoików, delikatnie zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 5 dni, żeby kapusta sfermentowała. Po 5 dniach wstaw słoiki do lodówki. Pamiętaj, im starsze kimchi, tym lepsze… Dlatego warto zrobić go więcej i po miesiącu dalej cieszyć się jego coraz bardziej dojrzewającym smakiem.

Bliny z malinami (około 6 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g malin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g naturalny jogurtu kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w gazowanej wodzie razem z cukrem
  2. Dodaj mąkę gryczaną i pszenną oraz sól i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo, bo placki mogą stać się "gumowate"
  3. Odstaw ciasto na minimum godzinę do wyrośnięcia
  4. 150 g malin ugotuj z cukrem, aż powstanie mus malinowy
  5. 50 g malin zostaw do dekoracji
  6. Ciasto na bliny nakładaj na rozgrzaną patelnię po jednej łyżce, na olej kokosowy. Smaż z dwóch stron, aż placuszki mocno się przyrumienią
  7. Gotowe placki podaj z sosem malinowym, dużą łyżką jogurtu kokosowego i świeżymi malinami

Pierogi z grochem

Składniki:

Farsz:

  • 100 g grochu żółtego łuskanego
  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • dodatki:
  • sos sojowy
  • sojowa śmietanka
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Groch namocz, najlepiej przez noc. Następnie dokładnie go opłucz i ugotuj w podwójnej ilości lekko osolonej wody, aż stanie się miękki i wchłonie prawie całą wodę (około 30-40 minut)
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym na złocisty kolor
  3. Wymieszaj z ugotowanym grochem i zmiksuj na jednolitą masę
  4. Mąkę zgnieć z wodą na ciasto, a następnie, po wyrobieniu, odstaw na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło
  5. Następnie rozwałkuj ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów i wykrój szklanką kółeczka
  6. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu z grochu i zagnieć rant
  7. Gotuj partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
  8. Podaj okraszone ulubionymi dodatkami

Te pierogi to wegańska wersja pierogów ruskich. Smakują bardzo podobnie, a nie mają dodatku sera białego. Farsz z tych pierogów to również pyszna pasta do chleba, dlatego jeśli zaczniesz przygotowywać ten przepis, warto zrobić go dwa razy więcej.

Te, jak i inne przepisy Monik Mrozowskiej, znajdziesz w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować".

Zobacz także:

Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach

Z okazji Dnia Nauczyciela - pyszny torcik bezowy Dacquoise. Co jeszcze przygotował Tomasz Grabski?

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości