Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą, spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta oraz torcik bezowy Dacquoise - takie pyszności przygotował dla nas Tomasz Grabski. Przepisy wziął od swoich mistrzów - babci Marii oraz greckiego i francuskiego szefa kuchni. A to wszystko z okazji Dnia Nauczyciela. Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą
Składniki na szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą:
Ciasto na kluski:
- 1 kg ziemniaków dojrzałych
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajo całe
Do podania:
Kapusta zasmażana:
- 60 dkg kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól i cukier do smaku
Jak przygotować szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą?
Ziemniaki obierz i opłucz (nie trzymaj ich w wodzie), następnie zetrzyj w wiórki i odciśnij z nich wodę za pomącą ścierki. Do ziemniaków dodaj jajko i mąki; pamiętaj, że ciasto musi być dość gęste. W razie konieczności dodaj więcej mąki. Kluski przekładaj z talerzyka do gotującej, osolonej wody, po wypłynięciu klusek na powierzchnię zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty. Podawaj ze skwarkami z boczku i kiszoną kapustą.
Spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta
Składniki na greckie pierożki:
Farsz:
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (do smażenia)
- 30 dkg szpinaku świeżego w liściach
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 10 dkg sera feta
- 10 dkg masła (do smarowania ciasta)
Tzatziki:
- 15 dkg jogurtu greckiego
- 5 dkg ogórka zielonego (tarty odciśnięty)
- 10 ml oliwy z oliwek
- mięta do dekoracji
Jak przygotować greckie pierożki?
Przesmaż szalotkę i czosnek na maśle. Dodaj delikatnie osolony, odciśnięty świeży szpinak, następnie dopraw do smaku: pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj rozdrobniony ser feta i delikatnie wymieszaj. Ciasto filo rozwiń, przykryj zwilżonym ręcznikiem, pokrój w paski, posmaruj masłem. Zawijaj do środka w trójkąty. Piecz w piecu lub smaż do złotego koloru. Spanakopite podawaj z greckim jogurtem z dodatkiem ogórka z oliwą i miętą.
Torcik bezowy Dacquoise
Składniki na torcik bezowy Dacquoise:
Beza:
- białko z 6 jaj
- szczypta soli
- 30 dkg cukru
Krem:
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 3 dkg cukru pudru
- 15 dkg sera mascarpone
- 15 dkg masy kajmakowej
- 5 dkg daktyli
- 6 dkg orzechów włoskich
- 1,5 dkg kakao
Jak przygotować torcik bezowy Dacquoise
Beza: piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C – wyłącz nawiew. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli, do ubitej piany dodawaj po łyżce cukru. Ubitą masę przełóż delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na odrysowane koło. Bezy susz w piekarniku przez około 2-2,5 godz. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Krem: śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder. Ser mascarpone wymieszaj z kajmakiem, orzechami i daktylami pokrojonymi w dowolny sposób. Do przygotowanej masy dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Gotową masę umieść na krążku bezowym i przykryj drugim. Przed podaniem ciasto bezowe posyp kakao i pozostałymi dodatkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana
Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Tomasz Grabski
Pozostałe wiadomości
GwiazdyCzy Artur Rojek planuje powrót do Myslovitz? "Mam do tego duży sentyment"
Przepisy kulinarneSzybki, pyszny i różnorodny obiad w zaledwie 15 minut?
GwiazdyKsiężna Kate przyłapana na zakupach. Jest nagranie
Profilaktyka choróbJak prawidłowo czyścić zęby? "Jest dobrą bronią w ręku każdego pacjenta"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas