Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą
Składniki na szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą:
Ciasto na kluski:
- 1 kg ziemniaków dojrzałych
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajo całe
Do podania:
- 20 dkg boczku wędzonego
Kapusta zasmażana:
- 60 dkg kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól i cukier do smaku
Jak przygotować szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą?
Ziemniaki obierz i opłucz (nie trzymaj ich w wodzie), następnie zetrzyj w wiórki i odciśnij z nich wodę za pomącą ścierki. Do ziemniaków dodaj jajko i mąki; pamiętaj, że ciasto musi być dość gęste. W razie konieczności dodaj więcej mąki. Kluski przekładaj z talerzyka do gotującej, osolonej wody, po wypłynięciu klusek na powierzchnię zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty. Podawaj ze skwarkami z boczku i kiszoną kapustą.
Spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta
Składniki na greckie pierożki:
- ciasto filo
Farsz:
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (do smażenia)
- 30 dkg szpinaku świeżego w liściach
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 10 dkg sera feta
- 10 dkg masła (do smarowania ciasta)
Tzatziki:
- 15 dkg jogurtu greckiego
- 5 dkg ogórka zielonego (tarty odciśnięty)
- 10 ml oliwy z oliwek
- mięta do dekoracji
Jak przygotować greckie pierożki?
Przesmaż szalotkę i czosnek na maśle. Dodaj delikatnie osolony, odciśnięty świeży szpinak, następnie dopraw do smaku: pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj rozdrobniony ser feta i delikatnie wymieszaj. Ciasto filo rozwiń, przykryj zwilżonym ręcznikiem, pokrój w paski, posmaruj masłem. Zawijaj do środka w trójkąty. Piecz w piecu lub smaż do złotego koloru. Spanakopite podawaj z greckim jogurtem z dodatkiem ogórka z oliwą i miętą.
Torcik bezowy Dacquoise
Składniki na torcik bezowy Dacquoise:
Beza:
- białko z 6 jaj
- szczypta soli
- 30 dkg cukru
Krem:
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 3 dkg cukru pudru
- 15 dkg sera mascarpone
- 15 dkg masy kajmakowej
- 5 dkg daktyli
- 6 dkg orzechów włoskich
- 1,5 dkg kakao
Jak przygotować torcik bezowy Dacquoise
Beza: piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C – wyłącz nawiew. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli, do ubitej piany dodawaj po łyżce cukru. Ubitą masę przełóż delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na odrysowane koło. Bezy susz w piekarniku przez około 2-2,5 godz. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Krem: śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder. Ser mascarpone wymieszaj z kajmakiem, orzechami i daktylami pokrojonymi w dowolny sposób. Do przygotowanej masy dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Gotową masę umieść na krążku bezowym i przykryj drugim. Przed podaniem ciasto bezowe posyp kakao i pozostałymi dodatkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana
Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Tomasz Grabski