W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym do wspólnego odkrywania smaków Polski i całego świata zapraszamy również naszych widzów i prowadzących. Tym razem w roli kucharki Małgorzata Rozenek-Majdan. Jak zrobić pyszny bulion warzywny i pijane kluski? Sprawdź przepisy.
Czy wy też pamiętacie je z czasów dzieciństwa?
Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników.
Sprawdź, jak przyrządzić smażone kluski z sosem kentucky z przepisu Kuby Tomaszczyka i Julki Cymbaluk.
W kuchni Dzień Dobry TVN na jesienne obiady proponujemy tym razem różnego typu kluski. Jak zrobić kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.
Szukasz pomysłu na prosty jesienny obiad? Dobrą opcją mogą być różnego typu kluski. W kuchni Dzień Dobry kilka wersji przygotował Sebastian Olma. Jedną z nich są kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem. Sprawdź przepis.
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej różnego typu kluski. Swoimi propozycjami ich przygotowania podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić kluski na parze z jagodami i palonym masłem? Sprawdź przepis.
Kluski lane wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, bo to właśnie najmłodszym najczęściej się je gotuje. Są bardzo proste w przygotowaniu, ale wystarczy popełnić niewielki błąd, by się nie udały. Jak zrobić idealne kluski lane? Sprawdź przepis i wskazówki.
Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Kuchnia śląska to niezwykłe, regionalne połączenie smaków polskich z elementami niemieckimi. Jedną ze sztandarowych potraw regionu są słynne kluski śląskie w zestawie z roladą i modrą kapustą. Oczywiście znaleźć tu można wiele innych propozycji, również tych nowoczesnych, ale czerpiących z tradycji. Właśnie taką potrawą są kulebele.
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.
Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą, spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta oraz torcik bezowy Dacquoise - takie pyszności przygotował dla nas Tomasz Grabski. Przepisy wziął od swoich mistrzów - babci Marii oraz greckiego i francuskiego szefa kuchni. A to wszystko z okazji Dnia Nauczyciela.
Kasza gryczana na obiad wcale nie musi występować w towarzystwie gulaszu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak można wykorzystać ją w kuchni! Wypróbujcie jego przepisy na: kluski śląskie z kaszą, kasze z serem, szpinakiem i granatem oraz zapiekankę z kaszy gryczanej.
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? Skorzystajcie z pomysłów Marii Ożgi, księgowej, która spełnienie odnalazła w kuchni. Maria poleca: udziec indyka nadziewany borowikami, czorne kluski, bioło kapusta, żur wielkanocny z chrzanem, pascha wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard.
W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy wegetariańskie z czterech najpopularniejszych serów włoskich: paremezanu, ricotty, mascarpone i mozarelli. Anna Staramch przygotowała je w w wersji na słodko i słono. Skorzystajcie z jej przepisów na placuszki z ricottą, tosty francuskie z mozarellą, makaron z mascarpone i kluseczki z parmezanem. Smacznego!
Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?
Jak smakuje gulasz z kluskami na parze lub gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami? Wolicie wieprzowinę czy wołowinę? Skorzystajcie z prostych przepisów kucharza Andrzeja Polana!
Anna Korcz jest przede wszystkim aktorką, a dopiero potem wedding-planerką. Posiada zmysł estetyczny, smacznie gotuje. W kuchni Dzień Dobry TVN razem z mężem Pawłem Pigoniem przygotowała sałatę z cykorią, tatar z tuńczyka oraz pieczoną kaczkę.
Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.