Gołąbki w ryżem, szare kluski z okrasą, racuchy drożdżowe, ciasto z maszynki. Babcina kuchnia Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
W programie Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wyciągamy przepisy naszych babć. Szymon Czerwiński zaproponował przepisy na kilka klasyków polskiej kuchni. Czy wy też pamiętacie je z czasów dzieciństwa?
Szare kluski z okrasą
Szare kluski z okrasą
Szare kluski z okrasą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Szare kluski z okrasą - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków typu C,
  • 14 łyżek mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • 300 g słoniny,
  • 2 białe cebule.

Ziemniaki zetrzyj na tarce i przełóż na sito, a pod nie podłóż miseczkę. Odsącz z wody i delikatnie ją odlej pozostawiając skrobię na dnie miski. Do niej dodaj utarte ziemniaki. Następnie jajko, mąkę, sól i całość wymieszaj, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj łyżkę oleju. Gdy woda będzie wrzeć, nabierz ziemniaczanej masy i połóż je na wrzątek. Gotuj 8 minut od wypłynięcia. Serwuj z okrasą. 

Rada. Jeżeli chcesz, żeby twoje dania z ziemniaków były perfekcyjne, zawsze sprawdzaj, jaki typ ziemniaków wybierasz: A -Sałatkowy, typ B - ogólnoużytkowy, typ C – mączysty.

Kuchnia Szymona Czerwińskiego

Jakie owoce i warzywa jeść w lipcu? Poznaj najlepsze przepisy na nie od Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Racuchy drożdżowe - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 30 dag świeżych drożdzy,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • sól,
  • cukier puder,
  • masło klarowane.

Do miski przełóż drożdże, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki w jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do zaczynu dodaj dwa żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera z hakiem. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Serwuj z cukrem pudrem.

Ciasto z maszynki
Ciasto z maszynki
Ciasto z maszynki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciasto z maszynki - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Do miski przesyp mąkę, dodaj żółtka, pokrojoną margarynę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i skórkę. Całość zagnieć do chwili, aż będą ze sobą połączone wszystkie składniki. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Ciasteczka przełóż do maszynki i wycinaj kształty. Potem wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C i piecz przez 15 minut. 

Rada. Jeżeli chcesz, aby ciasto szybciej urosło, nagrzej piekarnik do 40 stopni C, następnie wyłącz go, wstaw ciasto i uchyl drzwiczki.  

Babcine gołąbki z ryżem - przepis

Składniki:

  • 1 główka średniej białej kapusty,
  • 500g mielonej łopatki,
  • 100g sypkiego ryżu,
  • 1 biała cebula,
  • pieprz,
  • sól,
  • masło klarowane,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 duża marchew,
  • pęczek koperku,
  • 1 litr buliony warzywnego,
  • **(mięso 300 g łopatka w całości do mielenia)**

Ryż wypłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka dodaj 2 szklanki wody i szczyptę soli. Zagotuj i wtedy do wody dodaj ryż. Zmniejsz moc kuchenki i przykryj garnek pokrywką, tak aby para wodna mogła swobodnie uchodzić. Gdy ryż wchłonie całą wodę, jest już gotowy. Na suchej patelni przesmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do dużej miski przełóż ją wraz z mięsem. Dodaj ryż oraz sól i pieprz. Wyrób na jednolita masę. Z kapusty wytnij głąba następnie włóż ją do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj przez około 15 minut do chwili, aż liście będą miękkie. Wyjmij ze wrzątku i przestudź. Następnie obierz kapustę z liści i wytnij twardą cześć. Z mięsa uformuj małe kotlety, układaj na liściach kapusty i zawijaj. Tak przygotowane gołąbki przesmaż na maśle klarowanym z obu stron. 

Na dno dużego garnka wyłóż kilka liści kapusty. Następnie ułóż w garnku pionowo gołąbki i zalej przygotowanym bulionem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tartą marchewkę. Bulionu powinno być tyle, aby przykrył gołąbki. Gotuj do chwili, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj świeży koperek.

Rada. Gołąbki możesz przygotować z ugotowanym ryżem, ale również możesz zastąpić go kaszą jęczmienną lub gryczaną. 

Dołączcie do naszej kulinarnej akcji i pokażcie, jak gotujecie. Zdjęcia i filmiki wrzucajcie z hasztagiem #pogodnitvn na swoje media społecznościowe, a ulubione przepisy wysyłajcie na ddtvn@tvn.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości