Cakesicles cukiniowe - przepis na oryginalny wypiek

Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy wypiek, przykładowo na Dzień Dinozaura, cakesicles cukiniowe mogą okazać się świetnym wyborem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały go Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska. Sprawdź przepis.

Cakesicles cukiniowe - przepis

Składniki:

  • 200 g cukinii
    • 150 g rozpuszczonego masła
      • 150 g jogurtu greckiego
        • 2 jajka
          • 160 g cukru
            • 260 g mąki
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                • szczypta soli
                  • sok i skórka z jednej dużej cytryny
                    • serek mascarpone

                      Jak zrobić cakesicles cukiniowe?

                      1. W jednym naczyniu wymieszać widelcem masło, jajka, jogurt, skórkę cytryny z sokiem i cukier, odstawić.
                        1. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek i sól.
                          1. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą na tarce cukinię i wymieszać krótko do połączenia (mogą zostać grudki albo nie do końca wymieszana mąka).
                            1. Wyłożyć do blaszki, piec w 170 stopniach, ok. 20 min (w zależności od wielkości blachy, sprawdzać patyczkiem).
                              1. Po wystudzeniu pokruszyć, połączyć z serkiem mascarpone do uzyskania plastycznej konsystencji
                                1. Wyłożyć silikonową formę do cakesicles, włożyć patyczki, schłodzić w zamrażarce tak długo, aby można było swobodnie wyjąć cakesicles z formy
                                  1. Rozpuścić czekoladę, zanurzać cakesicles w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, dekorować.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska

                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana