Cakesicles cukiniowe - przepis na oryginalny wypiek

Minifritatty z cukinią
Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy wypiek, przykładowo na Dzień Dinozaura, cakesicles cukiniowe mogą okazać się świetnym wyborem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały go Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska. Sprawdź przepis.

Cakesicles cukiniowe - przepis

Składniki:

  • 200 g cukinii
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok i skórka z jednej dużej cytryny
  • serek mascarpone

Jak zrobić cakesicles cukiniowe?

  1. W jednym naczyniu wymieszać widelcem masło, jajka, jogurt, skórkę cytryny z sokiem i cukier, odstawić.
  2. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek i sól.
  3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą na tarce cukinię i wymieszać krótko do połączenia (mogą zostać grudki albo nie do końca wymieszana mąka).
  4. Wyłożyć do blaszki, piec w 170 stopniach, ok. 20 min (w zależności od wielkości blachy, sprawdzać patyczkiem).
  5. Po wystudzeniu pokruszyć, połączyć z serkiem mascarpone do uzyskania plastycznej konsystencji
  6. Wyłożyć silikonową formę do cakesicles, włożyć patyczki, schłodzić w zamrażarce tak długo, aby można było swobodnie wyjąć cakesicles z formy
  7. Rozpuścić czekoladę, zanurzać cakesicles w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, dekorować.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości