Cakesicles cukiniowe - przepis
Składniki:
- 200 g cukinii
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok i skórka z jednej dużej cytryny
- serek mascarpone
Jak zrobić cakesicles cukiniowe?
- W jednym naczyniu wymieszać widelcem masło, jajka, jogurt, skórkę cytryny z sokiem i cukier, odstawić.
- W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek i sól.
- Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą na tarce cukinię i wymieszać krótko do połączenia (mogą zostać grudki albo nie do końca wymieszana mąka).
- Wyłożyć do blaszki, piec w 170 stopniach, ok. 20 min (w zależności od wielkości blachy, sprawdzać patyczkiem).
- Po wystudzeniu pokruszyć, połączyć z serkiem mascarpone do uzyskania plastycznej konsystencji
- Wyłożyć silikonową formę do cakesicles, włożyć patyczki, schłodzić w zamrażarce tak długo, aby można było swobodnie wyjąć cakesicles z formy
- Rozpuścić czekoladę, zanurzać cakesicles w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, dekorować.
Zobacz także:
- Ciasto 4 łyżki, czyli pyszny, błyskawiczny deser z 4 składników
- Szybki obiad w 30 minut. Zapiekanka makaronowa z naturalnych składników
- Zapiekanka makaronowa z cukinii i kurczaka. Sprawdź prosty przepis na idealny obiad
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: