Ciasto 4 łyżki - przepis
W tym przepisie rządzi liczba 4. Do jego przygotowania wystarczą 4 podstawowe składniki, również odmierzane czwórkowo, (poza proszkiem do pieczenia):
- mąka - 4 łyżki
- cukier - 4 łyżki
- jajka - 4 sztuki
- proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Powyższa składniki zupełnie wystarczą do podstawowej wersji, która sama w sobie jest po prostu pyszna. Jeśli jednak samo błyskawiczne, biszkoptowe ciasto to za mało, można je wzbogacić o dowolne dodatki.
Ciasto 4 łyżki - jak je zrobić?
- Rozgrzać piekarnik - opcja góra dół, 170 st. C.
- Jajka ubić z cukrem na jasny i puszysty kogiel-mogiel.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Całość delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem blaszki.
- Piec 15 minut w temperaturze 170 st. C.
- Po upieczeniu zostawić ciasto na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
- Wierzch można posypać cukrem pudrem, oblać polewą, posmarować dżemem, etc.
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Góra lodowa z pieczeniem i bez. Dwa przepisy na oryginalne ciasto
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Nadiia KOVAL/Getty Images
podziel się: