Do upieczenia leniwca, czekoladowego ciasta z jabłkami, nie jest potrzebny nawet mikser. Wszystkie składniki należy układać warstwowo i po upływie 30 minut wymieszać łyżką. Wilgotne wnętrze z jabłkami i dodatkiem bakalii zadowoli niejedno podniebienie.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Ciasto leniwiec - przepis
- 5-6 dużych jabłek
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
Ciasto leniwiec - sposób przygotowania
- W dużym naczyniu umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki, orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, kakao, roztrzepane jajka i na końcu dodać olej.
- Całość odstawić na pół godziny, po czym dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik.
- Leniwca przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Ciasto shrek – przepis na zielony deser
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Góra lodowa z pieczeniem i bez. Dwa przepisy na oryginalne ciasto
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: