Brzdąc wielkopolski - przepis na pyszne i proste ciasto

przygotowywanie kremu z kakao do biszkopta
Anna Shepulova/Getty Images
Źródło: Getty Images
Brzdąc to proste, a jednocześnie nieco pracochłonne ciasto znane głównie w Wielkopolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao. Sprawdź przepis krok po kroku.

Brzdąca można zrobić warstwowo z kilku płatów biszkopta lub tylko z jednego, pokrytego kremem. W obu wersjach jest równie pyszny. W internecie można znaleźć wiele różnych wersji tego ciasta, ale oryginalnie nie jest nasączane ponczem, dekorowane posypkami czy orzechami. Nie ma też dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Jego smak tkwi w prostocie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do brzdąca co tylko przyjdzie do głowy.

Przepis na ciasto brzdąc wielkopolski

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
    • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
      • 2/3 szklanki cukru pudru,
        • 6 jajek,
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
            • szczypta soli.

              Składniki na masę:

              • 1 litr słodkiej śmietanki 30%,
                • 1 szklanka cukru,
                  • 4 łyżeczki kakao,
                    • 4 łyżeczki żelatyny.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Całość miksować łącznie około 10 minut.
                        1. Jeśli używamy proszku do pieczenia, należy wymieszać go z przesianymi mąkami i delikatnie wsypywać do masy jajecznej, mieszając szpatułką.
                          1. Piec w blasze wyłożonej papierem w 170 stopniach C przez około 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!
                            1. Pół kremówki zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
                              1. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostałą śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić.
                                1. Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać wystudzoną żelatynę.
                                  1. Masę rozsmarowywać na przekrojonym lub całym biszkopcie. Najważniejsze, aby krem był na wierzchu. Może być wygładzony, rozsmarowany niedbale lub w dowolne wzory.

                                    Zobacz także inne nasze propozycje na pyszne desery o równie oryginalnych nazwach:

                                    Zobacz wideo: Kokosanki - słodka i szybka przekąska. Jak je zrobić?

                                    Źródło: x-news

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana