Brzdąca można zrobić warstwowo z kilku płatów biszkopta lub tylko z jednego, pokrytego kremem. W obu wersjach jest równie pyszny. W internecie można znaleźć wiele różnych wersji tego ciasta, ale oryginalnie nie jest nasączane ponczem, dekorowane posypkami czy orzechami. Nie ma też dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Jego smak tkwi w prostocie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do brzdąca co tylko przyjdzie do głowy.
Przepis na ciasto brzdąc wielkopolski
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 1 litr słodkiej śmietanki 30%,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżeczki kakao,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Całość miksować łącznie około 10 minut.
- Jeśli używamy proszku do pieczenia, należy wymieszać go z przesianymi mąkami i delikatnie wsypywać do masy jajecznej, mieszając szpatułką.
- Piec w blasze wyłożonej papierem w 170 stopniach C przez około 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!
- Pół kremówki zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
- Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostałą śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić.
- Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać wystudzoną żelatynę.
- Masę rozsmarowywać na przekrojonym lub całym biszkopcie. Najważniejsze, aby krem był na wierzchu. Może być wygładzony, rozsmarowany niedbale lub w dowolne wzory.
Zobacz także inne nasze propozycje na pyszne desery o równie oryginalnych nazwach:
Zobacz wideo: Kokosanki - słodka i szybka przekąska. Jak je zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: