To, czego pragniemy o poranku, to smaczne i zdrowe śniadanie, a to, czego często nie mamy, to czas. Placuszki na śniadanie są opcją, która zadowoli wszystkich – dzieci i dorosłych. Zdrowe, szybkie i smaczne śniadanie brzmi jak posiłek idealny i jest dobrym początkiem dnia.
Jak przyrządzić szybkie placuszki na śniadanie?
Pomysłów na zdrowe i szybkie śniadanie można znaleźć wiele i dostosować je do indywidualnych potrzeb. Na naszej stronie znajdziecie całe mnóstwo różnych propozycji śniadaniowych i nie tylko. Najważniejsze, by mieć w domu odpowiednie składniki albo umiejętnie wykorzystać to, co już mamy. Każda dobrze osoba gotująca wie, że czasem można przyrządzić coś z niczego. Dlaczego placuszki śniadaniowe to dobra propozycja dla zapracowanych rodziców? Przede wszystkim są bardzo proste w przygotowaniu. Do przyrządzenia masy potrzebnych jest tylko kilka składników:
- płatki owsiane,
- mleko: zwykłe lub roślinne,
- mąka (może być mieszanka bezglutenowa, mąka kukurydziana, pszenna lub żytnia),
- jajko lub siemię lniane.
Składniki należy połączyć i dobrze wymieszać, placuszki uformować, a potem włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i to wszystko. Tym samym mamy dla siebie ok. 25 minut, które możemy spędzić na innych ważnych, porannych czynnościach.
Czy słodkie placuszki na śniadanie mogą być zdrowe?
Pytanie czy słodkie placuszki na śniadanie są zdrowe, jest niezmiernie ważnym dla każdego świadomego rodzica, który chce zapewnić pociechom w pełni zbilansowany posiłek. Dzieciom niestety zdrowe śniadanie często kojarzy się z niesmacznym posiłkiem, a już na pewno nie z czymś słodkim. Słodkie placuszki na śniadanie będą nadal pyszne i zdrowe, jeśli postawimy na odpowiednie składniki. Wystarczy cukier zastąpić miodem lub owocami, które zawierają naturalny cukier i nadadzą zdrowym placuszkom na upragniony słodki smak. Tutaj wyobraźnia nie zna granic, a najlepiej gdy pomysły zainspirowane są owocami sezonowymi. Innym składnikiem, który zadba o zdrowie dzieci, jak również dorosłych, są orzechy. Szeroki wybór orzechów w sklepach daje wiele możliwości na urozmaicenie placuszków śniadaniowych. Dodając orzechy mamy pewność, że dbamy o prawidłową pracę mózgu naszych pociech. O czym należy pamiętać, wybierając orzechy do zdrowych placuszków na śniadanie?
- by nie były smażone,
- nie zawierały barwników -i „wzbogacających” smak posypek,
- aby zostały odpowiednio oczyszczone.
.Z kolei płatki owsiane są niezastąpioną bazą, którą można modyfikować na wiele sposobów tak, aby placuszki owsiane na śniadanie za każdym razem smakowały inaczej.
Jak zadbać o smak dietetycznych placuszków?
Zaletą placuszków śniadaniowych jest to, że są dobrym posiłkiem dla całej rodziny. Ze smakiem zjedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatkowo, można je wielorako urozmaicać, używając do ich przygotowania różnych składników. Dla dorosłych ważny jest również element kaloryczności. Jedną z propozycji na fit placuszki na śniadanie jest zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym, np. migdałowym lub sojowym. Jednakże nie każde mleko czy napój roślinny jest mniej kaloryczny niż mleko krowie. Mleko kokosowe to smaczny zamiennik nabiału, ale jego kaloryczność jest większa. Możemy również zamienić kaloryczne orzechy na kakao. Czyste kakao ma mało kalorii, sporą dawkę magnezu i nadaje uwielbiany przez wielu czekoladowy smak. Innym pomysłem będzie użycie mniej kalorycznych owoców, np. jabłek zamiast mango czy truskawek bądź poziomek zamiast banana.
Zobacz także:
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Lunch boxy i bento boxy, czyli proste pomysły na drugie śniadanie dla Twojej pociechy
- Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
Zobacz wideo: Śniadanie dla ucznia. Przepisy Jana Kuronia
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images